Om Regionhälsan
På Regionhälsan arbetar arbetsmiljöspecialister inom olika områden och specialister inom hälsoutveckling. Vi kan stötta för att förbättra och stärka er arbetsmiljö på olika sätt. Här kan du läsa om i vilka områden vi kan var till hjälp.
SAM - Systematiskt arbetsmiljöarbete
Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grunden för en trygg och säker arbetsplats och är enligt arbetsmiljölagen ett krav att varje verksamhet ska utföra. Att man tillsammans på arbetsplatsen undersöker, åtgärdar och utvärderar arbetsmiljön på ett reflekterande och regelbundet sätt främjar ett hållbart arbetsliv och förebygger risker. För att få stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet kontakta Regionhälsan.
Organisatorisk arbetsmiljö
En bra organisatorisk arbetsmiljö leder till bl a hållbarhet och trivsel i arbetsgruppen. En rimlig arbetsbelastning och möjlighet till god återhämtning, variation i arbetet och tydliga rutiner är bara en av flera viktiga faktorer som hjälper till för att vi ska må bra på arbetet och kunna arbeta hållbart. För att få stöd i hur er organisatoriska arbetsmiljö kan främjas utifrån arbete med friskfaktorer eller hur ni kan förebygga de risker som finns, kontakt Regionhälsan.
Fysisk arbetsmiljö/ ergonomi
Att sitta och arbeta vid datorn, städa eller arbeta ute i vården med patienter skapar olika typer av belastningar på kroppen. I alla arbeten är det viktigt med en bra fysisk arbetsmiljö för att förebygga belastningsskador och besvär. En god arbetsteknik är viktig för att ge rimligare belastningar i arbetet. Även lokaler och arbetsplatser behöver vara utformade så att risk för besvär minskas och förebyggs. Behöver ni en ökad kunskap om bra arbetsteknik och ergonomi i arbetet? Ska ni flytta till nya lokaler eller bara möblera om? Kontakta oss på Regionhälsan. Vi gör arbetsplatsbesök, bedömningar och utbildar i ergonomi utifrån era behov. Vi kan även ge råd om hur arbetsplatser och lokaler ska utformas för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt.
Social arbetsmiljö
Hur vi trivs på arbetet tillsammans är en avgörande faktor för hur länge vi stannar och hur hållbara vi blir i arbetslivet. Den sociala arbetsmiljön är också avgörande avseende hur väl man utför arbetsuppgifter och benägenheten att göra misstag. För att få till en trygg och säker social arbetsmiljö är det viktigt att den organisatoriska arbetsmiljön följs upp och utvärderas på ett systematiskt sätt. Ex: För att få stöd i hur er sociala arbetsmiljö kan främjas utifrån att se över vilka friskfaktorer ni har eller hur ni kan förebygga de risker som finns, kontakta Regionhälsan.
Digital arbetsmiljö
Hur är er digitala arbetsmiljö? De digitala arbetsuppgifterna blir allt fler och utvecklats allt i snabb takt. Detta påverkar såklart arbetsmiljön på olika sätt. Ta stöd av Regionhälsan för att hur man främjar en hållbara digital arbetsmiljö. och förebygger risker.
Rehabilitering och anpassning
När man drabbas av ohälsa på grund av sitt arbete är det viktigt att försöka vara kvar i arbete eller att man snabbt återgår efter sjukskrivning. För att detta ska fungera är det många gånger nödvändigt att få till anpassningar i sitt arbete. Regionhälsan kan här vara ett stöd till medarbetar och chef.