Entréerna till centrala stråket och akuten är öppna dagtid. Under nattetid används en porttelefon för inpassering, exempelvis förlossningen.
Ja, sjukhuset får ett modernt skalskydd för att säkerställa trygghet och tillgång till lokalerna.
Det kommer att finnas gott om cykelparkeringar både öster och väster om sjukhuset, i anslutning till entréerna.
Bilparkeringen vid akutsjukhuset är begränsad till korttidsparkering för akuta patientbesök. Personal parkerar på de redan befintliga parkeringsytorna.
Nej, det är förändringstopp vilket innebär att planeringen av lokalerna nu är låsta och inga nya önskemål om ändringar kan tas emot. Byggnationen har nått ett skede där detaljerna måste fastställas för att kunna gå vidare med byggnation, inköp av utrustning och tekniska installationer. Ytterligare förändringar skulle riskera att försena projektet och öka kostnaderna.
Omklädningsrum för all personal finns på plan 1, med undantag för operationspersonalen som har omklädningsrum på plan 7.
Det finns vilrum på alla våningsplan.
Det kommer inte finnas café eller kiosk i det nya akutsjukhuset. Däremot kommer det att finnas varuautomater i följande utrymmen:
Konst bidrar till en mer mänsklig och välkomnande miljö i en annars teknisk och ibland stressande sjukhusmiljö. Den kan lugna, väcka tankar, ge hopp och skapa en känsla av gemenskap.
Forskning visar att genomtänkt gestaltning i vårdmiljöer har positiv inverkan på återhämtning, trygghet och det psykiska välbefinnandet. Konsten kan också hjälpa till att skapa mötesplatser och underlätta orienteringen i byggnader.
Konstbudgeten för det nya akutsjukhuset, etapp 1, är 31 miljoner kronor och följer principen i enprocentregeln. Den är beräknad på de delar av vårdbyggnaden där människor vistas – inte på teknikytor eller kulvertar.
Pengarna täcker inte bara själva konsten utan också konstnärers arvoden, installation, material, och viss anpassning i byggprocessen. Det handlar alltså om helheten – att skapa en miljö som håller ihop estetiskt, fungerar i praktiken och konstverk som håller över tid.
Enprocentregeln är en statlig rekommendation om att en procent av investeringskostnader ska gå till konst vid ny-, till- och ombyggnation. Det efterlevs av en majoritet av regioner, kommuner och offentliga verksamheter i Sverige.
Kan regionen välja att avstå från att följa enprocentregeln?
Enprocentregeln är en etablerad princip som Region Västmanland valt att följa.
Ja, vi har tidigare involverat barn i våra konstprojekt och planerar att göra det även framöver. Ett exempel är den workshop som hölls med barn inför skapandet av de tre skulpturer som gjordes av ekarna som tidigare stod på området där det nya sjukhuset nu byggs. Läs mer om träskulpturerna
Hur barn och unga kommer att engageras i de kommande konstprojekten är ännu inte klart i detalj. Det är dock viktigt att konsten håller över tid och samspelar med arkitekturen – därför krävs professionella verk som också kan kombineras med tillfälliga initiativ.
I ett sjukhus där byggnaden och konsten ska hålla över tid är det viktigt att arbeta med professionellt verksamma konstnärer som är utbildade och har erfarenhet av offentlig gestaltning för att skapa konstverk som är hållbara och samspelar med arkitekturen.
"Den röda jorden" knyter samman Västmanlands historia och natur med kroppen och medicinen. Det bygger på järnets betydelse – både som grund för regionens utveckling och som livsviktigt ämne i kroppen och medicinsk forskning.
Den röda jorden finns på riktigt i norra Västmanland, där järn bearbetades redan för 2000 år sedan. Eftersom järnet färgar marken röd och påverkat både samhällsutvecklingen och människors liv, har temat valts ut som en röd tråd som många kan känna igen sig i och relatera till.
Vi uppskattar det stora engagemanget och nyfikenheten kring byggnationen av det nya akutsjukhuset! Många hör av sig med önskemål om att få besöka byggarbetsplatsen, vilket vi förstår – det är ett spännande och viktigt projekt.
Tyvärr kan vi inte erbjuda generella besök för medarbetare. Byggarbetsplatsen är en komplex och aktiv miljö där säkerheten alltid måste komma först. För att minimera risker och inte störa byggprocessen är tillträdet strikt begränsat, och endast ett fåtal planerade studiebesök genomförs för nyckelpersoner kopplade till projektet.
Vi ser fram emot att få visa upp det nya sjukhuset när det står klart. Tills dess fortsätter vi att dela information och bilder från byggnationen via våra interna och externa kanaler.
Du kan också följa byggnationen live via webbkameror:
Region Västmanland använder kakor (cookies) och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka kakor som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.
Här kan du välja vilka kategorier av kakor (cookies) som ska vara aktiverade.
Denna kategori består av kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.
Denna kategori består av kakor som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.
Denna kategori består av kakor från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.