Anställa och avsluta
Våra medarbetare är vår främsta resurs. Det är viktigt att nya medarbetare får en bra start med en strukturerad introduktionsprocess och att medarbetare som väljer att avsluta sin anställning får ett gott avslut där deras kompetens och erfarenhet tas tillvara.
Anställa
När du bestämt vem du ska anställa fyller du i ett anställningsbeslut och skickar till Lönestöd.
Digital underskrift
Lönestöd lägger upp anställningen i Heroma och du får tillbaka ett mejl med anställningsavtalet för digital underskrift. Du signerar med SITHS eID. Efter det skickas det automatiskt till medarbetaren som signerar, till exempel med BankID. Viktigt att du som anställande chef informerar din medarbetare om att hen får ett mail med länk för signering, avsändaren för mailet är noreply@inera.se.
I mejlet finns också regionens välkomstbrev för nyanställda medarbetare, som en bilaga. Medarbetaren behöver spara ner sin kopia av avtalet.
Efter underskrift skickar lönestöd dokumentet till personakten.
Omplacering eller företrädesrätt
Det kan bli aktuellt att tillsätta en tjänst genom omplacering, förflyttning, höjd sysselsättningsgrad eller företrädesrätt, i dessa fall får du stöd av din HR-konsult och Rekryteringsstöd.
Bisyssla
Med bisyssla menas varje syssla, tillfällig eller stadigvarande, som utövas vid sidan av anställningen och som inte är hänförlig till privatlivet. Bisysslor är per definition varken negativt eller positivt. Bisyssla gäller alla medarbetare och alla olika typer av uppdrag. Som medarbetare måste man anmäla till arbetsgivaren om man har en bisyssla.
Exempel på bisyssla kan vara:
- att jobba hos en annan arbetsgivare
- att utföra uppdrag för en annan uppdragsgivare, exempelvis föreläsa
- att sitta i en styrelse
- att äga andelar eller aktier i bolag
Arbetsgivaren kan förbjuda bisyssla om arbetsgivaren finner att den är:
- Förtroendeskadlig (lag om offentlig anställning § 7)
- Arbetshindrande (Allmänna bestämmelser § 8)
- Konkurrerande (Allmänna bestämmelser § 8)
Medarbetare är skyldig (enligt kollektivavtal) att anmäla bisyssla till arbetsgivaren och lämna de uppgifter som arbetsgivaren behöver för att bedöma bisysslan. Arbetsgivaren är skyldig att informera medarbetaren om detta och ska efterfråga om bisyssla finns vid nyanställning och i det årliga medarbetarsamtalet
Avslut
Anställningar kan avslutas av flera olika anledningar. Oavsett orsak är det viktigt att avslutet sker på ett korrekt sätt och att alla parter bidrar till ett gott avslut. Medarbetares kompetenser och erfarenheter behöver tas tillvara vid avslut av anställning, det gör vi genom avgångssamtal och avgångsenkät samt i särskilda fall med avgångsintervju.