Skifttjänstgöring
Under en pilotperiod mellan mars och maj 2024 erbjuds skiftarbete på utvalda verksamheter/enheter inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Skifttjänstgöring är en frivillig, tidsbegränsad arbetstidsförläggning (6-12 veckor) som kan tillämpas om det finns verksamhetsmässiga förutsättningar för den. Som verksamhets- eller enhetschef möjliggör skifttjänstgöring en effektivare bemanning med färre resurser. Modellen blir särskilt relevant med tanke på de demografiska utmaningar vi står inför, där behovet av vård ökar samtidigt som tillgången på arbetskraft minskar.
Skifttjänstgöringen innebär att medarbetaren jobbar fyra dagar och är ledig två, enligt mallschema, där man växlar mellan dag- och kvällspass (aldrig natt). Arbetstiden uppgår till i genomsnitt 34 timmar per vecka, men hanteras som en heltidsanställd. Detta sker inom ramen för piloten och kommer att prövas, utvärderas och eventuellt justeras.
Det är viktigt att du som chef har en god kännedom om medarbetarens kompetens och hen är väl introducerad på arbetsplatsen innan erbjudande. Det krävs därför två månaders anställning på arbetsplatsen innan medarbetaren kan påbörja anställningen.
En bemanningsrevision ska genomföras innan en verksamhet kan införa skifttjänstgöring för att utvärdera verksamhetens förutsättning av att tillämpa skifttjänstgöring.
De verksamheter/enheter som har möjlighet att testa skiftarbete under pilotperioden är: ASN, Avd 69, Avd 64, HIA/akuten Köping, NÄVA, Ortopeden, Urologen, Kirurgen, Geriatriken och Vuxenpsykiatrin.
Vid frågor mejla: resursplanering.vardstod@regionvastmanland.se