Regionen stöttar hållbar livsmedelsförsörjning i Västmanland
Västmanlands regionala livsmedelsstrategi har som mål att länets livsmedelsproduktion ska öka genom en robust, lönsam och hållbar livsmedelskedja. Därför får Agro Västmanland under en treårsperiod 500 000 kronor per år från Region Västmanland för att öka den hållbara livsmedelproduktionen i länet.
Agro Västmanland startade 2022 och finansieras i huvudsak av Länsstyrelsen och Region Västmanland. Genom nätverk och samarbeten med privata och offentliga aktörer samt aktörer inom forskning och utveckling ska Agro Västmanland hjälpa livsmedelsproducerande företag att växa. Företagen kan både vara producenter och förädlande företag.
Målet är att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen ökar och därmed bidrar till fler jobb och en hållbar tillväxt i hela Västmanland. Att ha en robust livsmedelsförsörjning i länet är också viktigt ur ett beredskapsperspektiv, säger Jenny Landernäs (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.
En stor del i arbetet med hållbar livsmedelsproduktion är företagsutveckling. Tillsammans med Mälardalens universitet, MDU, har Agro Västmanland och Agro Sörmland tagit fram ”Tillväxtmotorn Lantbruksföretag”, ett ledarutvecklingsprogram för lantbrukare. Programmet startar under 2024 och är en del i arbetet med att få livsmedelsstrategin att synas hos producenten.
Om vi lyckas få företag i livsmedelskedjan från jord till bord, att bli mer lönsamma, kommer målen i den regionala livsmedelsstrategin att uppfyllas på köpet. Vi kan få en ökad, robust produktion och fler arbetstillfällen, säger Marit Wirén Toll, projektledare, Agro Västmanland
Fakta Agro Västmanland
Agro Västmanland är en nystartad samarbets- och utvecklingsarena för arbetet med att förbättra och öka livsmedelsproduktionen i Västmanland och för en ökad samsyn mellan bland annat livsmedelsaktörer och offentliga myndigheter. Agro Västmanland finansieras huvudsakligen av Länsstyrelsen i Västmanland och Region Västmanland.