Valideringsprojekt: Rätt värderad kunskap kan minska arbetskraftsbristen
Personer som helt eller delvis saknar formell kompetens inom en bransch ska kunna få kunskaperna validerade, det vill säga erkända och dokumenterade. Så kan bristen på arbetskraft minskas. Det är målet för det tvååriga valideringsprojektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige.
Personer med så kallad dold kunskap är en underutnyttjad resurs som arbetsgivarna alltför ofta missar. Till exempel kan en person som på egen hand tillägnat sig kunskap inom matlagning klara av jobbet som kock, men går miste om möjligheten eftersom den formella utbildningen saknas. Därför behövs ett kvalitetssäkrat sätt att validera den personens kockkunskaper. Inom vårdsektorn skulle det kunna handla om ett vårdbiträde som har kunskaper motsvarande en undersköterska och som genom validering av kunskaperna kan gå vidare i karriären. Därför satsar nu Region Västmanland i ett gemensamt valideringsprojekt med Region Örebro Län, Region Östergötland, Region Sörmland och Region Uppsala. Projektet går under namnet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige.
Validering – ett naturligt inslag i det framtida kompetensförsörjningsarbetet
Målet är att projektet ska leda till att validering blir ett mer naturligt inslag i det regionala kompetensförsörjningsarbetet. I första hand är projektet inriktat på branscher där det råder brist på utbildad arbetskraft, som exempelvis vård och omsorg samt industri. Förhoppningen är att validering blir en del av den komplexa lösningen på utmaningen med dagens kompetensförsörjning.
Enhetlig validering
Det gemensamma regionsprojektet går ut på att skapa strukturer för att stötta organisationer som kan och har befogenhet att validera, till exempel kommunal vuxenutbildning eller olika branschorganisationer. Målet är att tillvägagångssättet för valideringen av kunnande ska bli enhetlig. När valideringen går till på samma sätt i regionerna, underlättar det både för den enskilda individen och för arbetsgivarna. Med enhetlighet kan till exempel kommunerna i regionen nyttja varandras kunskaper och kapacitet för validering inom olika yrken.
Fakta om projektet
Projektet Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige kommer att rikta sig till fyra fokusområden: Regionens (RUA) roll inom validering; Validering inom yrkesvux; Branschvalidering; Kommunikation och information om validering. Tillväxtverket har beviljat satsningen cirka 6,9 miljoner kronor. Region Västmanland och de övriga regioner i Östra Mellansverige står för den resterande summan. Projektet pågår från den 1 november 2022 och två år framåt.
Projektledare är Karin Lantz, på enheten Näringsliv och kompetensförsörjning, Region Västmanland. Huvudprojektägare är Region Västmanland och i samverkan ingår Region Örebro Län, Region Östergötland, Region Sörmland och Region Uppsala.
Vad är validering?
Validering är, enligt Skolverkets definition, en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person har – oberoende av hur personen har fått kunskaperna och kompetensen.