Sex filmskapare får stöd för att skildra sverigefinnars historia
Under hösten kunde filmskapare söka stöd för dokumentära kortfilmer om sverigefinnars berättelser i Västmanland. Nu har sex filmskapare beviljats medel till en total summa på 100 000 kronor.
Bakom filmstödet står Kulturarv Västmanland och Film Västmanland, båda drivs av regionen i samverkan med samtliga kommuner i länet. Tanken är att filmstödet ska bidra till länets samlade kulturarv och att sverigefinnarnas berättelser blir tillgängliga för fler – men även att få möjlighet till egen utveckling inom filmskapande.
Filmerna kommer att publiceras på Kulturarv Västmanland (www.kulturarvvastmanland.se) under april 2025.
Presentation av beviljade filmprojekt
Arbetstitel: En resa mellan identiteter
Filmskapare: Alice Löfman och Stina Larsson
I den här dokumentärfilmen vill vi berätta om våra morföräldrars resa från Finland till Sverige på 1960-talet. Tuffa levnadsförhållanden på landsbygden och hög arbetsbrist ledde dem till Västmanland. Beslutet formade inte bara deras framtid, utan också kommande generationer. Vi vill belysa och utforska modet i att lämna det man känner till för att bygga upp en ny tillhörighet i något okänt. Vilka utmaningar har de mött längs vägen? Hur har migrationen format deras identitet och synen på sina rötter? En film om mod, familjeband och kanske viktigast av allt: Känner de sig svenska, finska, eller sverigefinska?
Arbetstitel: Johans dotter
Filmskapare: Jon Ashbourne
Sandra är född och uppvuxen i Fagersta som andra generationens sverigefinne. Hon har skrivit diktboken Klämmer en Åbro som berättar episoder ur hennes pappa Johans liv. Johan kom från Finland till Västmanland som 2-åring och hade i perioder svårt att platsa i det gängsesamhället men var en välkänd och omtyckt karaktär i Fagerstas stadsbild. Jag kommer att filmatisera Sandras berättelse om sin pappa.
Arbetstitel: Flytten
Filmskapare: Malin Lövkvist
En person från en familj etablerad i länet på grund av arbetskraftinvandringen till ASEA berättar om flytten hit. Filmen ska handla om den våg av finländare som flyttade till länet under Finlands lågkonjunktur under 60 och 70-talet och ASEA:s expansion, ur perspektivet av en familjs personliga erfarenheter.
Arbetstitel: Go west
Filmskapare: Joni Nykänen och Tommy Åman
I denna dokumentära kortfilm utforskas sverigefinnarnas ankomst till Sverige genom personliga minnen från de som slog sig ner i norra Västmanland. Filmen samlar berättelser från sverigefinska personer som delar sina första intryck av sitt nya land — från förväntan och nervositet till glädje och utmaningar.
Arbetstitel: Sågen
Filmskapare: Erika Hallström
Jag ska jobba med arkivmaterial som min pappa, som var fackligt aktiv, och hans arbetskamrat filmat på Sågen i Skultuna. Min pappa, och många av hans familjemedlemmar och vänner (som många var sverigefinnar), har arbetat på Sågen från att de var väldigt unga. Hur kom finnarna att prägla arbetsplatsen, den lilla bruksorten och våra liv? Vad innebär det att lämna sitt hemland? Hur var det att gå från att vara finne till att bli västmanländsk sverigefinne? Hur var det att bo på en liten ort med ett stort, finskt community? Vilken betydelse kom Sågen att ha? ”Sågen” är en associativ och personlig berättelse.
Arbetstitel: Jakten på Sampos återkomst
Filmskapare: Finn Lyckoberg
I det finska nationaleposet Kalevala är Sampo en slags magisk artefakt. I Jakten på Sampos återkomst träffar vi tre barn med deras mor- eller farförälder och får uppleva deras värld. Hur ser deras liv ut? Hur skiljer barns och morföräldrars liv? Vad tänker dom? Vad är deras relation med finska traditioner och mytologi som sauna och Sampo? Hur är rötterna? Vad är Sampo idag och var finns den?