Regionerna i östra Mellansverige stärker samarbetet för att möta utmaningar kring kraftförsörjningen
Kapacitetsläget i elnätet i östra Mellansverige, ÖMS, är fortfarande ansträngt. Men med stärkt samverkan finns möjligheter till förbättringar. En prövning har nu gjorts av rapporten ”Kraftförsörjning inom Östra Mellansverige” som ÖMS tog fram 2019.
Kraftförsörjningen har under de senaste tre åren fått större fokus hos regionerna i öst. Det visar den genomlysning av kapacitetsläget på storregional och regional nivå som ÖMS genomfört. Kapaciteten i elnätet är fortfarande en angelägen fråga men har fått sällskap av nya frågor, som ökande elpris och behov av en trygg och tillräcklig elförsörjning.
Genomlysningen har resulterat i ”Aktualitetsprövning av rapporten Kraftförsörjning inom Östra Mellansverige”, en bilaga till den rapport som ÖMS tog fram 2019. Svenska kraftnät ser att en ökad medvetenhet hos offentliga aktörer har bidragit till att förbättra dialogen och samarbetet med elnätsbolagen.
I flera av regionerna finns det numera forum för samverkan eller andra projekt som har som syfte att höja kunskapen om kraftförsörjningsläget.
Med den nya kunskapen som byggts upp har nu kraftförsörjningsfrågorna blivit en naturlig del av det dagliga arbetet hos regionerna och andra aktörer i Östra Mellansverige, säger Marta Fallgren, miljöchef i Region Uppsala.
För Region Västmanland är kraftförsörjningsfrågorna mycket viktiga för fortsatt utveckling.
Kraften i att så många medverkar ger ett stort genomslag för varje deltagande region, säger Susanne Granat, utvecklingsstrateg i Region Västmanland.
Med rapporten som bakgrund arbetar kraftförsörjningsgruppen inom ÖMS vidare med att stärka samarbetet och dialogen mellan regionerna.
Enligt den nationella strategin för hållbar regional utveckling ska den regionala utvecklingspolitiken arbeta för ett robust elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga elpriser i hela landet. För att nå detta ska elnäten utvecklas så att den lokala kapacitetsbristen minskar. Regionerna har på ett mer tydligt sätt fått kraftförsörjningsfrågorna på sitt bord.
Det fysiska kraftförsörjningsläget om uttag av el i ÖMS-regionen är fortsatt ansträngt. Det är viktigt att aktörer har kunskap och medvetenhet om energisystemet som helhet och att minskad elanvändning när elnätet är som mest belastat får störst positiv påverkan på kapacitetsläget, avslutar Fallgren.
Den visar vad som har skett i regionerna gällande eleffekt, kraftförsörjning, regionala initiativ, nätförstärkningar i transmissionsnätet samt kraftförsörjningsläget per region.
Den fullständiga rapporten om kraftförsörjningen är godkänd i och med samarbetet i östra Mellansverige. Arbetet är gjort i samarbete mellan Region Västmanland, Region Sörmland, Region Örebro, Region Östergötland, Region Gävleborg, Region Uppsala, Region Stockholm samt Mälardalsrådet.