Konferens den 30–31 maj om Partnerskap för regional innovation i Tällberg, Dalarna
Lärdomar från PRI-piloten, diskussioner om framtidens arbete med regional utveckling och innovation samt möten mellan regioner med intresse för utlysningen om Regionala knutpunkter för innovation (RIV). Det präglade konferensen Partnerships for Regional Innovation: From Pilot to Practice.
Tillsammans utgör de åtta regionerna i Östra Mellansverige och Norra Mellansverige, med Tillväxtverket och Vinnova, PRI-konsortiet Mid Sweden. Konsortiet deltar i EU:s pilotprojekt Partnerskap för Regional Innovation (PRI) som startade i maj 2022. Piloten ska utveckla nästa generations smart specialisering genom att undersöka hur politik och finansiering bättre kan matcha de utmaningar som samhället står inför.
Den 30–31 maj höll Mid Sweden tillsammans med EU:s regionkommitté och forskningsorganisationen Joint Research Centre (JRC) en konferens i Tällberg, Dalarna för att presentera nya verktyg och satsningar av EU-kommissionen. På plats fanns ungefär 150 nationella och internationella deltagare – politiker, tjänstepersoner och experter – för att diskutera framtidens satsningar för hållbar regional utveckling, för att tillsammans utforma innehållet i den nya sammanhållnings- och innovationspolitiken.
Framtidens innovationsarbete och dess roll inom det regionala utvecklingsuppdraget
Den 30 maj välkomnade Birgitta Sacrédeus, regionråd i Region Dalarna, deltagarna till Tällberg, med Partnerskap för regional innovation (PRI) i fokus. Första dagen ägnades åt att diskutera de lärdomar som PRI-konsortiet Mid Sweden dragit av arbetet med PRI-piloten: Vilka nyttor svenska regioner ser i PRI-arbetet för att främja flernivåsamverkan, synergier och fondsamverkan i framtidens regionala utvecklingsarbete och innovationsfrämjande insatser.
Samhällsutmaningarna och behovet av grön och digital omställning kräver nya arbetssätt och nya sätt att samverka. Det var ett genomgående tema under konferensens första dag och även i det inledningsanförande som hölls av de regionala utvecklingsdirektörerna från Region Dalarna, Region Örebro län, Region Gävleborg och Region Västmanland.
Alla kan inte ha förutsättningar att bli bra på allt. Därför behöver vi lägga ett gemensamt pussel och se över hur vi ta vara på varandras styrkeområden. Det handlar om att sätta en gemensam plan och en gemensam agenda för en bredare gemensam utveckling av ett gemensamt synsätt. För att lyckas lösa komplexa samhällsutmaningar behöver vi utveckla samverkan mellan de olika politikområdena. Vi måste dessutom synka med övergripande nivåer för att undvika parallella processer. Sist men inte minst behöver vi även få med nya aktörer, som civilsamhället, som en naturlig del i det gemensamma hållbara utvecklingsarbetet, säger Maria Linder, regional utvecklingsdirektör, Region Västmanland.
Dagen innehöll även anföranden från bland annat Lina Galvéz, spansk europaparlamentariker, Mikel Landabaso Alvarez, direktör med ansvar för PRI på JRC, och Markku Markkula, vice ordförande Europeiska regionkommittén. Här diskuterades vilken roll PRI kommer få i det nya innovationslandskap som tar form på EU-nivå. Vidare deltog även flera svenska myndighets- och departementsrepresentanter som lyfte vikten av flernivåsamverkan samt den potential PRI-arbetet har i att stärka det gemensamma arbetet. Det handlar om att effektivisera innovationspolitiken i Sverige, men även om synkningen av insatser som sker på EU, nationell, regional och lokal nivå.
Panelsamtal om europeiska värdekedjor och projektambitioner för att främja grön omställning
Den 31 maj var den officiella avslutningskonferensen för den europeiska PRI-piloten. Ebba Busch, energi- och näringsminister, samt Teresa Riesgo, innovationsminister i Spanien, var några av de talare som satte tonen för dagen.
Under dagen tog flera regioner tillsammans avstamp i pilotens resultat, för att blicka framåt mot ökad interregional samverkan, för att diskutera en ny europeisk agenda för innovation och för att delta i tematiska workshops kring utlysningen för Regionala knutpunkter för innovation (RIV). Här lyftes bland annat vikten av att öka samarbetet regioner emellan för att möta dagens samhällsutmaningar. Tillsammans med flera näringslivsaktörer, från bland annat Lindholmen Science Park, Hitachi och Volvo, fördes en diskussion om hur nya värdekedjor kan främja industrins gröna omställning.