Arbetsmiljö och hälsa
Region Västmanland ska vara en attraktiv arbetsgivare med hälsofrämjande arbetsplatser. Det innebär att vi vill uppnå våra verksamhetsmål samtidigt som vi skapar en god arbetsmiljö och förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för regionens medarbetare.
Tillsammans utvecklar vi hälsofrämjande arbetsplatser
Att utveckla hälsofrämjande arbetsplatser är inte bara en framgångsfaktor utan också en förutsättning för hållbart arbetsliv inom Region Västmanland.
Vad innebär det att jobba som en hälsofrämjande arbetsplats?
Hur lyckas vi?
Medarbetarskap
Medarbetarpolicyn är vår kompass i vardagen. Den tydliggör hur vi ska förhålla oss till varandra, de invånare vi finns till för samt våra samarbetspartners och uppdragstagare. Policyn tydliggör även hur vi ska uppnå vårt verksamhetsmål genom att vara en värdeskapande och framtidsorienterad arbetsplats. Frågor om medarbetarskap besvaras av närmasta chef.
Medarbetarundersökning
Region Västmanland genomför en övergripande medarbetarundersökning ställd till alla månadsavlönade medarbetare vartannat år. Senast genomfördes den hösten 2024 och den planeras att genomföras igen hösten 2026.
Ett av sätten att ta reda på vad vi tycker om vår arbetsplats är att genomföra en medarbetarundersökning, som även inkluderar patientsäkerhetskultur för berörda verksamheter. Resultatet av undersökningen är ett bra underlag för chef och medarbetare att föra en dialog om vad som behöver utvecklas på arbetsplatsen samt vad vi ska arbeta för att bibehålla och förstärka. Tillsammans utvecklar vi vår verksamhet!
Resultatet av medarbetarundersökningen 2024 visar att på övergripande nivå är ett ”Hållbart medarbetarengagemang” (HME, ett index som innehåller nio frågor inom motivation, ledarskap och styrning) på 79, vilket är oförändrat sen den senaste mätningen 2022. Regionen har lyckats behålla en hög nivå av medarbetarengagemang och visar att engagemanget för det egna arbetet är stort och att det finns goda förutsättningar för att trivas, utvecklas och göra ett bra jobb. Resultatet visar en förbättring inom ledarskap och styrning och är oförändrat inom motivation.
Totalt deltog 79 % av regionens medarbetare i medarbetarundersökningen.
Tobak
Syftet med Region Västmanlands tobakspolicy är att främja en bättre hälsa hos våra medarbetare och patienter genom att göra verksamheter och lokaler rökfria.
Regionens tobakspolicy grundar sig på Tobakslagen, lagen meddelar bestämmelser om bland annat rökfri arbetsmiljö och rökförbud i lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvård.
Tobakspolicyn gäller för dig som är verksam inom Region Västmanland, dvs medarbetare, förtroendevalda och studerande, patienter och besökare.
Det är varje chefs och arbetsledares ansvar att informera dig och dina kollegor om tobakspolicyn och vad den innebär. Det är också ditt ansvar att leva efter den.
Tobakspolicyn innebär bland annat, att du
- endast får röka på speciellt anvisade platser, det gäller även e-cigaretter
- inte får röka under arbetstid
- inte får röka i arbetskläder som arbetsgivaren tillhandahåller
- i alla möten med patienter ska vara tobaksfri
Alla medarbetare erbjuds möjlighet till tobaksavvänjning med patientavgiftsfrihet vid Regionhälsan eller vårdcentral enligt den landstingsövergripande instruktionen för Läkarbesök och sjukvårdande behandling i Ledningssystemet.
Alkohol och droger
Region Västmanland arbetar aktivt för att våra arbetsplatser ska vara attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser där du mår bra, trivs och utvecklas.
För att uppnå god kvalitet i arbetet och värna om säkerheten är det aldrig tillåtet att använda sig av alkohol, droger, eller icke medicinsk användning av narkotikaklassade läkemedel under arbetstid. Användande av alkohol eller droger får inte ha en arbetspåverkan. Kravet på alkohol- och drogfrihet på arbetsplatsen gäller även inhyrd personal, konsulter och underleverantörer som verkar inom regionen.
Som en del i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, arbetar regionen systematiskt med alkohol- och drogproblem, både förebyggande och rehabiliterande.
Alla medarbetare i regionen har ett ansvar att uppmärksamma signaler om missbruk hos kollegor. Signaler på missbruk/beroende kan vara svårigheter att passa tider, förändrad arbetsprestation, irritation, beteendeförändring, aggressivitet, extremt pedanteri, hög korttidssjukfrånvaro.
Till stöd har du och din chef regionens riktlinje och instruktion om alkohol och droger. I alkohol- och drogärenden finns HR och Regionhälsan som stöd till chef och medarbetare.