Sponsrad specialistutbildning
Du är viktig för oss och vår framtid! Du som är allmänsjuksköterska och har jobbat i regionen minst ett år kan söka sponsrad specialistutbildning.
Du som varit anställd i minst ett år innan kursstart har möjlighet att ansöka om sponsring, alltså bibehållen lön upp till 35 000kr under studietiden. Dessutom får du en anställning inom specialiseringen.
Inriktningar och ersättningsbelopp vår 2025
Ansökan om sponsring för utbildning med kursstart hösttermin 2025 kan göras i mitten av januari då aktuella annonser publiceras på regionens intranät under lediga tjänster
Ersättningen under studietiden bestäms utifrån hela regionens kompetensbehov och skiftar från år till år. Bibehållen lön upp till 35.000kr/mån gäller vid ansökan med start hösttermin 2025.
Här listar vi de specialistinritningar som finns inom Region Västmanland
Ansökan
- Du kan enbart söka en inriktning. För att kunna söka en plats behöver du ha varit anställd i minst ett år
- Du ansöker själv till högskolan och meddelar din nuvarande chef om du blir antagen
- Ansökan till högskolan för specialistutbildningar är öppen mellan den 17 februari och den 17 mars
- Du hittar utbildningar, ansökningstider och ansöker till högskolan via antagning.se
- Regionen kan inte garantera plats på utbildningen
- Observera, för att bli sponsrad för utbilding till distriktssjuksköterska behöver du välja en utbildning som ger dig förskrivningsrätt.
Kvalifikationer
Vi söker dig som är legitimerad sjuksköterska och som varit anställd inom regionen i minst ett år innan kursstart. Vi ser att du är trygg och stabil som person och i din profession. Du kan arbeta självständigt och bidrar inom ditt omvårdnadsområde.
Du ser en framtid och utveckling som anställd i Region Västmanland. Vi ser också att du har en utvecklingspotential och att du kan se en fördjupad helhetsbild av omvårdnaden och deltar i utvecklingen av vården på arbetsplatsen. Vidare ser vi att du vill handleda studenter och nyanställda i ditt team.
FAQ för sökande
Kan jag komma på studiebesök el. hospitera innan jag bestämmer mig?
Ja, det är oftast möjligt, kontakta den verksamhet som du är intresserad av.
Hur går det till om specialistinriktningen jag sökt inte finns inom min nuvarande arbetsplats?
Om den specialistutbildningsplats du söker är inom en annan verksamhet än där du i dag är anställd kommer du att byta arbetsplats och chef, din anställning övergå därför till den rekryterande arbetsplatsen i samband med att din utbildning startar.
Vad sker efter min ansökan till sponsrad plats?
Under och efter ansökningstiden genomför den chef som ansvarar för rekryteringen ett urval av ansökningarna. Sökanden intervjuas och referenser tas vid behov. Ansökningsprocessen är lång, så undrar du vart i processen du står och vad som är nästa steg, vänd dig då alltid till den rekryterande chefen.
Vem bestämmer vem som får en plats?
Det gör varje rekryterande chef.
Efter besked från regionen, vad sker sedan?
Erbjudandet om specialistutbildningsplatsen är preliminärt och gäller med förutsättning att du blir antagen av högskola/universitet till den utbildning du sökt. I mitten av maj skickar högskolorna och universiteten ut sina egna antagningsbesked.
Får man arbeta extra under den tid man har studielön?
Ja, inom den verksamhet du är anställd inom. Men dina studier kommer alltid först.
Om jag tackar ja till studielön under utbildning, är jag då bunden till att genomföra hela utbildningen (alla terminer) med studielön?
Du kan alltid avsäga dig sponsringen och fortsätta att bekosta resterande terminer utan stöd från arbetsgivaren.
Söker man utbildningen först och studielön sedan eller hur går det till?
Du måste alltid söka till lärosätet via antagning.se, senast den 15 mars. Du får oftast först besked från oss om du blir sponsrad, beskedet är preliminärt och är under förutsättning att du kommer in på utbildningen.
Måste min nuvarande avdelning eller chef godkänna att jag söker en sponsrad utbildningsplats?
Du kan söka vilken specialistinriktning du vill utan ett godkännande. Men om du går vidare kommer din nuvarande chef behöva rekommendera dig för att du ska få en plats. Det är däremot alltid bra att ha en dialog med din chef om framtiden, så att ni båda kan planera framåt.
Om jag påbörjat en utbildning redan, kan jag då få delar av utbildningen betald?
Ja, om du inte har fått din utbildning sponsrad från början kan du ansöka om att sponsring för resterande terminer.
Kan man bli sponsrad fast man inte är anställd i vården?
Ja, de sponsrade platserna gäller för alla som jobbar i regionen – så länge man uppfyller alla krav.
När behöver jag berätta för min chef att jag sökt en sponsrad utbildningsplats?
Vi rekommenderar alltid att du ska ha en dialog med din chef om framtiden, till exempel att lyfta på ditt utvecklingssamtal att du funderar på en vidareutbildning. På det sättet kan både du och din chef planera framåt. Du kan rent praktiskt söka när du vill under ansökningsperioden, men din chef behöver alltid rekommendera dig, om du får en plats.
Måste jag fortsätta vara anställd en viss tid efter utbildningen?
Nej.
Har jag rätt till annan ersättning utöver lön, som exempelvis resor?
Nej.
Kan jag söka en sponsrad utbildning igen om jag har fått en betald utbildning tidigare?
Du kan söka. Men om det står mellan flera personer, med likvärdig erfarenhet, kommer vi välja den som inte tidigare fått en sponsrad utbildning.