Återhämtning
Återhämtning är sömn och vila, men också pauser eller aktiviteter som hjälper oss att fylla på med energi både på arbetet och fritiden.
Det handlar om hur arbetet organiseras, om gemenskapen på arbetsplatsen men även om vad varje medarbetare kan göra för att återhämta sig. Vad som ger återhämtning varierar mellan människor och verksamheter. Det viktiga är att den blir av, att den är återkommande och att den är anpassade till de behov som finns på i den enskilda verksamheten eller hos medarbetaren.
Återhämtning på arbetet
I regionen arbetar vi med de organisatoriska förutsättningar som lyfts fram i forskningen som viktiga för att skapa en hälsofrämjande arbetsplats med låg och stabil sjukfrånvaro. Det består av åtta framgångsfaktorer som utgör ledstjärnan för arbetet och är en grund för att arbetet ska kunna vara en plats som även ger möjlighet till återhämtning.
De organisatoriska förutsättningarna handlar även exempelvis om hur vi fördelar och samordnar arbetsuppgifter, lägger schema och ger möjlighet till reflektion och erfarenhetsutbyte med kollegor. I grunden handlar det om att arbeta med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Det finns tre områden som har särskild betydelse för återhämtning på arbetet och som behöver komplettera det grundläggande arbete som sker i regionen. Det handlar om variation, gemenskap och hanterbarhet där åtgärder behöver anpassas till arbetsplatsens behov och förutsättningar.
- Variation – att i arbetet ha variation avseende arbetsuppgifter, tempo och arbetsplats. Variationen kan relatera till olika typer av belastning som fysisk, känslomässig eller kognitiv belastning.
- Gemenskap – att trivas och ha en bra relation med kollegor, med ett bra samarbetsklimat
- Hanterbarhet – att ha kontroll över sin arbetssituation, möjlighet att påverka samt utrymme för reflektion
Återhämtning för dig som medarbetare
Grunden för återhämtning är balans i vardagen där sömnen är den tydligaste återhämtande aktiviteten. Utöver god sömn behöver vi regelbunden vila och variation för kropp och hjärna för att läka och fylla på med energigivande aktiviteter. Det kan behövas olika typer av återhämtning utifrån vilken typ av aktivitet som orsakat trötthet eller belastning. Exempelvis kan aktiviteter som ger återhämtning från en psykisk tung belastning skilja sig från den återhämtning som behövs efter en tyngre fysisk belastning.
För att hitta och stanna i det återhämtande läget behöver vi goda miljöer som ger förutsättningar för vila, variation, samt egna verktyg och strategier. Med goda vanor för återhämtning ökar vi vår motståndskraft inför perioder av påfrestning.
Tips för återhämtning under och efter arbetsdagen
- Identifiera små saker som gör att du själv kan fylla på med energi; det kan vara att lyssna på musik eller gå ut och ta en promenad. Anpassa återhämtningsaktiviteten utifrån vilken typ av aktivitet som "tagit" energi. Har exempelvis en mentalt krävande arbetsuppgift utförts så bör återhämtningsaktiviteten inte vara mentalt krävande utan snarare då av fysisk karaktär.
- Alltid ha minst en rast där du varvar ned och inte tänker på arbetet.
- Hitta en aktivitet varje dag där du kan vara helt närvarande. Som stöd finns det snabba omställningstekniker och andningstekniker.
- Variera arbetsuppgift, tempo eller plats om du kan.
- Hitta en stund för reflektion över det du gör varje dag.
- Påminn varandra om vikten av återhämtning och att stötta varandra – börjar någon uppmuntra en kollega ger det ofta ringar på vattnet
Ytterligare stöd
För dig som medarbetare finns det möjlighet att direkt ta kontakt med Regionhälsan om behov finns av stöd utan att först fråga din chef. Detta sker genom att boka tid genom 1177 Regionhälsans mottagning.
Återhämtningskort
Regionhälsan har under hösten tagit fram återhämtningskort. Korten handlar om vad du och ni tillsammans kan göra för att återhämta er under arbetsdagen. Frågor finns för att stimulera till dialog och ett lämpligt forum kan vara på APT.