Vårdgivare och samarbetspartners-logotyp (till startsidan)
För vårdgivare och samarbetspartners

Forskare och doktorander

På denna sida har vi samlat information för dig som är forskare eller doktorand.

CIFU tillhandahåller kompetens inom vetenskapsmetodik, biostatistik, klinisk och folkhälsovetenskaplig forskning. Vi stödjer forskare i regionen med handledning, kurser och administration av Region Västmanlands forskningsmedel.

Workshop – hjälp att navigera i ansökningssystemet Researchweb
Nu lanserar vi de nya utlysningsformerna för interna forskningsmedel i Region Västmanland. Få hjälp att navigera i ansökningssystemet och delta i vår workshop - fysiskt:
Onsdag den 9 april kl 15.15-16.15 (Mullvaden, CIFU Forskning, ing 29)
Ta med egen dator!

Välkommen!

Avgift för externa förfrågningar om uttag av hälsodata för forskning

En förutsättning för framgångsrik forskning för utveckling av framtidens vård och förebyggande insatser är att regionen möjliggör tillgång till hälsodata. Att tillgängliggöra hälso- och sjukvårdsdata kräver ofta en omfattande infrastruktur och arbetsinsats. För tillgång till data krävs en formell ansökan och ett formellt beslut som bygger på en särskild sekretess- och menprövning som görs av verksamhetschefen.

Den 15 oktober 2024 togs beslut i Regionfullmäktige om att Region Västmanland kan ta ut en avgift vid externa forskningsförfrågningar som gäller uttag av hälsodata.

Avgiften avser att täcka kostnader för arbetstid för administration kring förfrågan, sekretess- och menprövning samt sammanställning av uttaget.

  • 6 400 kr för en ny förfrågan
  • 3 600 kr för en förnyad förfrågan
  • 880 kr per timme för hantering av uttaget

För att göra en förfrågan om datauttag används blanketten Begäran om utlämnande av data för forskning som skickas till forskning@regionvastmanland.se, tillsammans med den kompletta etikansökan och etikgodkännandet.  

Forskningsanslag och förordnanden - nytt fr o m mars 2025!

CIFU Forskning administrerar Region Västmanlands interna forskningsanslag. För att söka anslag måste du vara anställd i Region Västmanland eller hos en arbetsgivare som har vårdavtal med Region Västmanland.

Fr o m mars 2025 modifieras de olika forskningsanslagen, bland annat har Startbidraget tagits bort och ersatts med Stimulansbidrag. 

Läs vidare längre ned
 om de nya forskningsanslagen. 

Alla ansökningar sker via det webbaserade ansökningssystemet Researchweb
För att söka forskningsanslag ska den sökande och övriga inblandade (handledare och medarbetare) registrera ett personkort i databasen.

Projekten måste vara registrerade i projektdatabasen innan ev sökta medel eller förordnanden betalas ut.

  • Den 1 mars öppnar den nya utlysningsformen Stimulansbidrag
  • Den 15 mars – 15 april öppnar den Årliga utlysningen av forskarförordnanden och omkostnader

Har du frågor om de nya forskningsanslagen, är du välkommen att kontakta oss på forskning@regionvastmanland.se

Viktig information om lagringsytor för forskningsdata

Under åren har olika metoder använts för att lagra forskningsdata i Region Västmanland, men många av dessa uppfyller inte dagens krav på IT-säkerhet. Nu finns möjligheten att beställa och använda säkra lagringsytor för forskningsdata. Dessa lagringsytor är särskilt utformade för att hantera känslig information, såsom hälsouppgifter, och erbjuder en säker lösning för lagring och delning av forskningsdata med kollegor inom regionen.

Vem kan använda lagringsytorna?

Lagringsytorna är till för anställda i Region Västmanland med behov av att lagra och dela forskningsdata. Observera att externa samarbetspartners inte har åtkomst till dessa ytor.

Vad är syftet?

Syftet är att stärka informationssäkerheten genom att säkerställa att endast behöriga personer kan komma åt forskningsdata. Systemet loggar dessutom vem som har tillgång och vilka aktiviteter som utförs, vilket ökar spårbarheten.

Hur beställer du en lagringsyta?

Du kan enkelt beställa en lagringsyta via eKatalogen på intranätet:

  1. Gå till IT-supportens sida på intranätet och öppna eKatalogens beställningsportal.

  2. Välj ”Konton och behörigheter” och därefter ”Skapa lagringsyta för forskningsdata.”

  3. Fyll i beställningsformuläret med följande uppgifter:

    - Namn på forskningsstudien (t ex titeln från etikansökan)
    - Förkortat studienamn (akronym eller kort namn)
    - Ägare (HSA-ID) – personen som beställer
    - Kontaktperson (namn, e-post, telefonnummer)
    - Projektnummer (från projektdatabasen Researchweb; FoU i Region Västmanland (researchweb.org)
    - Behöriga personer till lagringsytan (med deras HSA-ID)
    - Vilka rättigheter dessa personer ska ha (ändra eller läsa)

Lagringsytorna är kostnadsfria och kan anpassas med obegränsat antal forskningsmappar för varje studie.

Hur når du dina forskningsdata via lagringsytan?

Efter att du har beställt lagringsytan tar det upp till en vecka innan den skapas. Den kommer att synas som en ny bokstav (”drive”) i utforskaren, och om du ingår i flera forskningsstudier samlas alla lagringsytor under samma bokstav.
När lagringsytan är klar får du ett meddelande från support, och därefter kan du behöva logga ut eller starta om datorn för att se lagringsytan på länken \\ltvastmanland.se\ltv\shares\CIFU_Forskningsprojekt
Lagringsytan ska även finnas direkt i rotsystemet i utforskaren.
Om något problem uppstår, kontakta IT-support (tel 17 35 00).
Observera att du behöver vara ansluten till regionens nätverk eller ha AlwaysOn installerat och aktiverat för att använda lagringsytan. (Kontakta IT-support för hjälp med AlwaysOn.)

Vad gäller för lagring och delning av forskningsdata?

Denna lagringsyta ersätter tidigare lagring på rhosfoen (G:), då forskningsfiler med känsliga personuppgifter inte får lagras där. Lagring och delning av data som inte är för forskning beställs inte via detta formulär.

Om du vill lagra data för eget bruk kan du använda hemkatalogen (H:), men tänk på att endast du själv har tillgång till den och att du inte får skicka sådan information via e-post.

Hur ändrar du behörighet för en befintlig lagringsyta?

För att lägga till eller ta bort personer, eller ändra deras behörighetsnivå på en lagringsyta, vänligen kontakta IT-support.

Hur hittar du medarbetares HSA-id?

Behörighetsgivningen kräver HSA-id för de personer du vill ge åtkomst. Du kan hitta detta i adressboken i Outlook: Sök efter personen och kontrollera kolumnen längst till höger med rubriken ”Alias.”

Vad händer med lagringsytan när ägaren slutar?

Om du som ägare avslutar din anställning i regionen behöver du kontakta IT-support och ange vem som ska överta ägarskapet, eller om lagringsytan ska tas bort.

Mer information och svar på vanliga frågor finns under ”Vanliga frågor och svar (FAQ)” på vår hemsida. Denna information kommer även publiceras som en instruktion i Centuri.

Tveka inte att höra av dig till forskning@regionvastmanland.se om du har frågor.

Stöd vid avtalsskrivning

Enligt regionplanen ska Region Västmanland aktivt arbeta för att öka antalet kliniska prövningar. Som ett steg i att uppfylla detta mål har CIFU nu inlett ett samarbete med Region Örebro som har ett välutvecklat stöd i avtalsgranskning till sina kliniska verksamheter. Genom detta samarbete erbjuds Region Västmanlands verksamheter stöd i att granska avtal för kliniska prövningar, samt förhandla med företaget som är uppdragsgivare.  Det krävs dock god framförhållning, och Region Örebro stöttar oss utifrån deras möjligheter.

Verksamheterna kan få hjälp med både budgetgranskning samt eventuella interna överenskommelser mellan olika verksamhetsområden, för att säkerställa att avtalen är juridiskt korrekta och ekonomiskt fördelaktiga. Detta innefattar att säkerställa att alla kostnader som är kopplade till studien, såsom personal, infrastruktur och andra resurser, tas med i beräkningen.

För att få stöd med avtalsgranskning och budgethantering, kontakta oss på forskning@regionvastmanland.se för vidare hänvisning till kontakt vid Region Örebro.

Vanliga frågor och svar om forskning (FAQ)

På denna sida har vi samlat de mest förekommande frågorna gällande forskning inom Region Västmanland. Sidans innehåll med FAQ-frågor fylls på vartefter.

Vetenskaplig publicering, nyhetsartiklar, verksamhetsberättelser

Kurser och seminarier

Vi ser just nu över kurs- och seminarieverksamheten och återkommer under året med mer information.

Kurser  


Seminarier 

Inbjudan skickas inför varje seminarium.

  • Läkarmöten – första fredagen i månaden

  • Statistikgruppens seminarier - en torsdag i månaden 

 

Posters, tryck och Powerpoint

Posters 

Mall Powerpoint

Logotyp Region Västmanland

Logotyp CKF

Särskild logotyp för CKF används inte längre, använd Region Västmanlands primära logotyp och och din institutions logotyp.

Upphandlat tryckeri 

Informationstryck (affischer, foldrar, broschyrer, visitkort etc)
Tryckservice AB, telefon: 0431-41 55 33, region.vastmanland@tryckservice.nu

Frågor?

Har du frågor eller funderingar kring posters och tryck - kontakta Catrine Lundgren

Forskare vid CIFU

Kent Nilsson
Adjungerad professor i psykiatrisk forskning, Uppsala universitet, föreståndare CKF Västmanland, forskningsdirektör CIFU

Forskare vid CIFU Forskning

Cecilia Åslund 
Adjungerad professor i socialmedicinsk forskning, Uppsala universitet, verksamhetschef CIFU Forskning

Simon Liljeström

Bitr. forskare, statistiker CIFU Forskning

Ulrika Lorentzon Fagerberg
Bitr. forskare, överläkare Barn- och ungdomskliniken och CIFU Forskning. Medicinskt ledningsansvarig läkare, Forskningsmottagningen.

Lisa Söderström
Bitr. forskare, leg. dietist, verksamhetsutvecklare CIFU Forskning

Philippe Wagner
Bitr. forskare, statistiker CIFU Forskning


Bitr forskare med visstidsanställning vid CIFU 

Yvette Andersson, bitr. forskare, överläkare, kirurgkliniken: Magnetkamera-undersökning och rekonstruktions- och axillkirurgi vid bröstcancer samt dagkirurgi och teknik vid obesitaskirurgi  

Jir Barzangi, bitr. forskare, övertandläkare i odontologisk radiologi, specialist-tandvården: Konsekvenser efter borttagning av anlag på spädbarn som traditionell Östafrikansk medicin: En retrospektiv studie om dentala anomalier och malocklusion  

Per Bjellrup, bitr. forskare, överläkare, laboratoriemedicin: Utveckla algoritmer (AI) och biokemiska metoder för att identifiera och karakterisera mätstörningar och bättre kvalitetssäkra laboratoriets mätresultat  

Gustaf Boström, bitr. forskare, ST-läkare geriatriska kliniken: Betydelsen av låggradiga bakteriella infektioner för utvecklingen av vanliga åldrandesjukdomar

Håkan Flink, bitr. forskare, leg tandläkare, Folktandvården Västmanland:  Kariesdata från vuxna patienter i jämförelse mellan olika longitudinella populationer/studier  

Maria Hedqvist, bitr. forskare, adj. universitetslektor i psykologi, Uppsala universitet, leg psykolog, BUP Start: Validering av föräldraskattningsformuläret 2-5 för upptäckt av utvecklingsavvikelser hos barn i barnhälsovården  

Lena Lönnberg, bitr.forskare, leg fysioterapeut, verksamhetsutvecklare Hälsocenter: Hur påverkar förekomst av metabolt syndrom i medelåldern mortalitet och morbiditet efter 20-30 år? En prospektiv fall-kontroll studie.  

Susanne Olofsdotter, bitr. forskare, adj. universitetslektor i psykologi, Uppsala universitet, psykolog, BUP Start: Salve-Kohort - Barn- och Ungdomspsykiatri (BUP)-projektet (EPIQ) - m.fl.  

Katina Pettersson, bitr. forskare, leg fysioterapeut, Habiliteringen konsultation och utbildning: CP ur ett livsperspektiv; epidemiologi och riskfaktorer vid cerebral pares.

Mårten Tyrberg, bitr. forskare, adj. universitetslektor i psykologi, Uppsala universitet, psykolog vuxenpsykiatrin: Exekutiva funktioner hos patienter med schizofreni - Transdiagnostisk korttidsterapi för heldygnsvårdade psykiatripatienter  

Erland Östberg, bitr. forskare, överläkare operationskliniken: Fyra forskningslinjer med kliniskt förankrade projekt inom anestesi och intensivvård.  


Forskare med visstidsanställning vid CIFU 

Abbas Chabok, adj. professor i kirurgi, Uppsala universitet, överläkare kirurgkliniken, handledare: Different aspects of the treatment of diverticulitis

Mats Enlund, docent, överläkare operationskliniken: Propofol eller sevofluran för cancerkirurgi - påverkar valet av anestesimedel överlevnaden? En randomiserad, kontrollerad multicenterstudie  

Staffan Eriksson, adjungerad professor, Uppsala universitet, överläkare kirurgiska kliniken: Bröstcancerdiagnostik och -behandling. - ERCP-utredning av gallgångarna. 

Pär Hedberg, docent, adj. universitetslektor, Uppsala universitet, överläkare fysiologkliniken: Study of Atherosclerosis in Vastmanland – SAVa
- En studie av patienter med hjärtinfarkt och perifer kärlsjukdom bosatta i Västmanland.
 

Malin Lohela Karlsson, docent, verksamhetsledare CIFU Akademi: Interventions- och implementeringsforskning med inriktning arbetshälsa, produktivitet och kostnadseffektivitet. Forskning med fokus på arbetsmiljö- och patientsäkerhetsfrågor inom hälso- och sjukvården.

Maziar Nikberg, docent, adj. universitetslektor, Uppsala universitet, överläkare kirurgkliniken: Kolorektalcancer  

Catarina Tiselius, docent, överläkare kirurgkliniken: Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter med kolon-cancer. Lokalisation av lymfkörtelmetastaser och kirurgisk teknik vid operation av rektal- och koloncancer, m.fl.  

Forskare med externfinansiering

Elisabet Rodby Bousquet, docent, leg fysioterapeut: Framåt med CP

Leif Bergkvist, professor emeritus, kirurg: Nutrition

Jerzy Leppert, professor emeritus, allmänläkare: Study of Atherosclerosis in Vastmanland  (SAVa)

John Öhrvik, professor emertius, biostatistiker


Affilierade forskare vid CIFU 

Mattias Damberg, docent, överläkare

Johan Knutsson, docent, överläkare, öronnäsahalskliniken

Åsa Revenäs, docent, leg fysioterapeut, ortopedkliniken

Marie-Louise Södersved Källestedt, docent, leg sjuksköterska, utbildningsledare CIFU Utbildning

Doktorander vid CIFU

Fram till maj 2024 har 85 doktorander disputerat vid CIFU. 

Hälso- och sjukvård
Yousef Ingi Tamimi, Uppsala universitet, leg sjuksköterska, Ambulanssjukvården

Identifying sepsis in the pre-hospital environment  

Melpomeni Dragou, Uppsala universitet, leg psykolog, Barn- och ungdomspsykiatri Start - regionfinansierat doktorandförordnande
Standardized and digitally assisted diagnostic assessment in child- and adolescent psychiatry units – validity, perceptions, mental health effects, and health economy

Sonia Rönning, Mälardalens Universitet, leg sjuksköterska, Barn- och ungdomspsykiatri - region- och externfinansierat doktorandförordnande
To evaluate the impact of digitally assisted drug monitoring and follow-ups of patient participation and medication safety among children and adolescents in outpatient psychiatric care

Tereza Calkova, Karolinska Institutet, leg läkare, Barn- och ungdomspsykiatri - regionfinansierat doktorandförordnande
Longitudinal follow-up study of adolescents with early onset psychotic disorders - clinical characteristics, brain structure and neurocognition

Jonas Selmeryd, Uppsala universitet, leg läkare, Fysiologkliniken
Multivariate reference regions for evaluation of the left ventricular filling function

Torun Täljedal, Uppsala universitet, leg psykolog, Habiliteringscentrum - regionfinansierat doktorandförordnande
Immigrant families of children with disabilities living in Sweden: Parents´ and children´s experiences of participation, mental health problems and support needs

Stina Malmström, Karolinska Institutet, leg läkare, Infektionskliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Hiv och lymfom

Ahmed Salim Tarfy, Uppsala universitet, leg läkare, Kirurgkliniken
Individualized medicine: Aspects of Immuno- and Oncotherapy in Colorectal cancer

Johanna Sigurdardottir, leg läkare, Kirurgkliniken 
Complicated colonic diverticulitis: diagnostic and treatment

Maria Lilja, Uppsala universitet, leg sjuksköterska, Kirurgiska kliniken
Sjuksköterskerollen inom kirurgisk vård - ansvar och omvårdnadsledarskap

Ellinore Forslin, Uppsala universitet, leg läkare, Kvinnokliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Bäckenbottendysfunktion efter vaginal förlossning och effekt av fysioterapeut-guidad bäckenbottenträning

Helene Norén, Uppsala universitet, leg psykolog, Kvinnokliniken
- regionfinansierat doktorandförordnande
Implementering av en strukturerad metod för att identifiera psykisk ohälsa hos gravida patienter: utvärdering av arbetssätt, stöd och behandling

Inger Björk Ragnarsdóttir, Uppsala universitet, leg läkare, Kvinnokliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Hypertonisjukdomar under graviditet: relation till varandra och till furan- fettsyror

Ylva-Li Lindahl, Uppsala universitet, leg barnmorska, Kvinnokliniken, doktorandrepresentant - regionfinansierat doktorandförordnande
Psykisk hälsa, ohälsa och sjukdom i samband med graviditet

Ammar Yousif Salih, Uppsala universitet, leg läkare, Medicinkliniken
Musculoskeletal dysfunction in Parkinson’s disease 

Josefin Hidman, Uppsala universitet, leg läkare, Medicinkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Angiogenes, inflammation och järnmetabolism vid lymfoproliferativa maligniteter

Saman Saidi, Uppsala universitet, leg läkare, Medicinkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Invasive treatment of coronary artery disease; technical treatment options

Tania-Mihaela Nicolaescu, Uppsala universitet, leg läkare, Onkologkliniken
Inflammation in Diffuse Large B-cell Lymphoma

Alexander Larsson, Uppsala universitet, leg läkare, Operationskliniken
Postoperativa atelektaser - Effekter av positiv slutexspiratoriskt tryck och inandad syrgaskoncentration

Sebastian de Brun, Uppsala universitet, leg läkare, Operationskliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Management of postoperative pain in patients undergoing open resective colorectal surgery with special reference to intrathecal opioids

Hasan Riyadh Hasan, Uppsala universitet, leg läkare, Ortopedkliniken
Healing of damaged cartilage - development of novel chitosan-based threedimensional scaffolds that promote chondrogenesis

Csaba Kindler, Uppsala universitet, leg läkare, Patologkliniken Laboratoriemedicin
The role of artificial intelligence in the pathological diagnostics of colorectal neoplasia

Annika Granath, Örebro Universitet, leg sjuksköterska, Reumatologkliniken externfinansierat doktorandförordnande
Patient perspective in vasculitis

Staffan Täckström, Uppsala universitet, leg läkare, Röntgenkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Rectal cancer: radiological aspects of preoperative staging and surgical complications

Bassam Mazin Hashim, Uppsala universitet, leg läkare, Urologkliniken
Small renal masses

Emir Majbar, Uppsala universitet, leg läkare, Urologkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Benign prostatahyperplasi: utvärdering av prostataartärembolisering

Patrick Dahlemar Sterner, Uppsala universitet, leg läkare, Urologkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Bladder cancer stadium T1 - aspects of treatment and prognosis

Elin Byström, Uppsala universitet, leg psykolog, Vuxenpsykiatriska kiniken - 
regionfinansierat doktorandförordnande
Beteendeaktivering för behandling av depression hos äldre i primärvården, DepActive

Martin Lindow, Uppsala universitet, leg läkare, Vuxenpsykiatriska kliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Prevention of violence and coercion in psychiatric inpatient care settings - implementation and sustainability of the Safewards model in Sweden.

Primärvård
Björn Wennlöf, Uppsala universitet, leg läkare, Viksäng Irsta Närvården - regionfinansierat doktorandförordnande
DepActive - Behavioural activation as depression treatment in older adults

Caroline Ahlroth Pind, Uppsala universitet, leg läkare, Prima Familjeläkarmottagning - regionfinansierat doktorandförordnande
Asthma treatment – Factors influencing treatment and impact on health

-------

Victoria Andrén, Stockholms universitet, leg psykolog, studierektor CIFU Utbildning - regionfinansierat doktorandförordnande
Kvinnor dömda för mordbrand: faktorer vid tidpunkt för brott, psykosocial bakgrund och riskfaktorer för brottsåterfall

Cathrine Hultman, Uppsala universitet, filosofie mag-examen, CIFU - externfinansierat doktorandförordnande
Gene-environment interaction and autonomic arousal in gambling behaviour

Malin Helander, Uppsala universitet, förbättringsledare, CIFU Forskning 
Large scale improvement to achieve integrated care and treatment for children, adolescents and young adults with mental ill health

Ann-Sofie Ersson, Uppsala universitet, leg psykolog, Regionhälsan - region- och externfinansierat doktorandförordnande
A safer health care -a complex study of factors and methods to strength and integrate employee health and patient safety


Webbansvarig/redaktör

Catrine Lundgren
021-17 49 47

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder kakor (cookies) och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka kakor som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

In English

Inställningar för kakor

Här kan du välja vilka kategorier av kakor (cookies) som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av kakor som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av kakor från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.

In English