Forskare och doktorander
På denna sida har vi samlat information för dig som är forskare eller doktorand.
CIFU:s forskningsinfrastruktur tillhandahåller en samlad kompetens vad gäller vetenskapsmetodik, biostatistik samt klinisk och folkhälsovetenskaplig forskning. Tillsammans med forskare arbetar vi för att utveckla det vetenskapliga arbetet för att bättre beskriva, analysera och utvärdera hälsoproblem.
I en kreativ forskningsmiljö ger vi support, stöd och service till forskare inom hela regionen. Utöver detta erbjuder vi vetenskaplig handledningshjälp och forskningsrelaterad kursverksamhet samt administrerar Region Västmanlands forskningsmedel, ett ekonomiskt stöd i form av forskningsanslag och förordnanden till forskande personal.
Obs! Viktig information!
Scrolla och läs nedan viktig information om lagringsytor för forskningsdata i Region Västmanland.
Viktig information om lagringsytor för forskningsdata
Under åren har olika metoder använts för att lagra forskningsdata i Region Västmanland, men många av dessa uppfyller inte dagens krav på IT-säkerhet. Nu finns möjligheten att beställa och använda säkra lagringsytor för forskningsdata. Dessa lagringsytor är särskilt utformade för att hantera känslig information, såsom hälsouppgifter, och erbjuder en säker lösning för lagring och delning av forskningsdata med kollegor inom regionen.
Vem kan använda lagringsytorna?
Lagringsytorna är till för anställda i Region Västmanland med behov av att lagra och dela forskningsdata. Observera att externa samarbetspartners inte har åtkomst till dessa ytor.
Vad är syftet?
Syftet är att stärka informationssäkerheten genom att säkerställa att endast behöriga personer kan komma åt forskningsdata. Systemet loggar dessutom vem som har tillgång och vilka aktiviteter som utförs, vilket ökar spårbarheten.
Hur beställer du en lagringsyta?
Du kan enkelt beställa en lagringsyta via eKatalogen på intranätet:
- Gå till IT-supportens sida på intranätet och öppna eKatalogens beställningsportal.
- Välj ”Konton och behörigheter” och därefter ”Skapa lagringsyta för forskningsdata.”
- Fyll i beställningsformuläret med följande uppgifter:
- Namn på forskningsstudien (t ex titeln från etikansökan)
- Förkortat studienamn (akronym eller kort namn)
- Ägare (HSA-ID) – personen som beställer
- Kontaktperson (namn, e-post, telefonnummer)
- Projektnummer (från projektdatabasen Researchweb; FoU i Region Västmanland (researchweb.org)
- Behöriga personer till lagringsytan (med deras HSA-ID)
- Vilka rättigheter dessa personer ska ha (ändra eller läsa)
Lagringsytorna är kostnadsfria och kan anpassas med obegränsat antal forskningsmappar för varje studie.
Hur når du dina forskningsdata via lagringsytan?
Efter att du har beställt lagringsytan tar det upp till en vecka innan den skapas. Den kommer att synas som en ny bokstav (”drive”) i utforskaren, och om du ingår i flera forskningsstudier samlas alla lagringsytor under samma bokstav.
När lagringsytan är klar får du ett meddelande från support, och därefter kan du behöva logga ut eller starta om datorn för att se lagringsytan på länken \\ltvastmanland.se\ltv\shares\CIFU_Forskningsprojekt
Lagringsytan ska även finnas direkt i rotsystemet i utforskaren.
Om något problem uppstår, kontakta IT-support (tel 17 35 00).
Observera att du behöver vara ansluten till regionens nätverk eller ha AlwaysOn installerat och aktiverat för att använda lagringsytan. (Kontakta IT-support för hjälp med AlwaysOn.)
Vad gäller för lagring och delning av forskningsdata?
Denna lagringsyta ersätter tidigare lagring på rhosfoen (G:), då forskningsfiler med känsliga personuppgifter inte får lagras där. Lagring och delning av data som inte är för forskning beställs inte via detta formulär.
Om du vill lagra data för eget bruk kan du använda hemkatalogen (H:), men tänk på att endast du själv har tillgång till den och att du inte får skicka sådan information via e-post.
Hur ändrar du behörighet för en befintlig lagringsyta?
För att lägga till eller ta bort personer, eller ändra deras behörighetsnivå på en lagringsyta, vänligen kontakta IT-support.
Hur hittar du medarbetares HSA-id?
Behörighetsgivningen kräver HSA-id för de personer du vill ge åtkomst. Du kan hitta detta i adressboken i Outlook: Sök efter personen och kontrollera kolumnen längst till höger med rubriken ”Alias.”
Vad händer med lagringsytan när ägaren slutar?
Om du som ägare avslutar din anställning i regionen behöver du kontakta IT-support och ange vem som ska överta ägarskapet, eller om lagringsytan ska tas bort.
Mer information och svar på vanliga frågor finns under ”Vanliga frågor och svar (FAQ)” på vår hemsida. Denna information kommer även publiceras som en instruktion i Centuri.
Tveka inte att höra av dig till forskning@regionvastmanland.se om du har frågor.
Söka anslag och anknytning - CIFU
CIFU Forskning administrerar Region Västmanlands forskningsanslag. För att söka anslag och anknytning måste du vara anställd i Region Västmanland eller hos en samarbetspartner till Region Västmanland.
Alla ansökningar sker via det webbaserade ansökningssystemet Researchweb
För att söka forskningsanslag ska den sökande och övriga inblandade (handledare och medarbetare) registrera ett personkort i databasen.
Projektet måste även vara registrerat i Region Västmanlands projektdatabas, som också finns i Researchweb.
Under ansökningsåret kan forskningstid och medel för omkostnader sökas i utlysningen Forskningsanslag. Ansökningstiden är 15 augusti till 15 september.
Du som inte har någon – eller begränsad – erfarenhet av forskning kan söka Startbidrag. Anslaget kan användas till lönekostnader under tjänstledighet för att skriva forskningsplan och/eller etikansökan, samt kostnader för etikprövning, studieregistrering etc.
Forskningsanslag regionfinansierade och externa
Forskningsanslag regionfinansierade och externa
Forskningsanslag finansierade av Region Västmanland
CIFU Forskning administrerar Region Västmanlands forskningsanslag. För att söka anslag måste du vara anställd i Region Västmanland eller hos en samarbetspartner till Region Västmanland.
Du som inte har någon – eller begränsad – erfarenhet av forskning kan söka Startbidrag. Anslaget kan användas till lönekostnader under tjänstledighet för att skriva forskningsplan och/eller etikansökan, samt kostnader för etikprövning, studieregistrering m.m.
Startbidrag - kan sökas kontinuerligt under året
Anslaget riktar sig till blivande forskare som har en idé till ett forskningsprojekt men som inte har någon – eller begränsad – erfarenhet av forskning. Startbidrag kan användas till lönekostnader under tjänstledighet för att skriva forskningsplan och/eller etikansökan, samt kostnader för etikprövning, studieregistrering etc.
Startbidrag beviljas ej för kvalitetsutvärdering. Målet med forskningsprojektet ska vara publicering i "peer-reviewed" tidskrift. Den som är disputerad eller registrerad doktorand är inte behörig att söka startbidrag.
Den som ansöker om Startbidrag måste vara anställd i en verksamhet som är finansierad av Region Västmanland.
Ansökningsförfarande
Startbidrag söks i det webbaserade ansökningssystemet Researchweb.
Startbidrag kan sökas löpande under året, men är uppdelat i två omgångar, en under våren och en under hösten:
1 januari – 30 juni
1 augusti – 31 december
Ansökningar granskas kontinuerligt. Granskningsgruppen består av 3 ledamöter som innehar uppdraget under 1 års tid. Dessa ledamöter är disputerade forskare vid CIFU Forskning/CKF. Ledamöterna utses av verksamhetschef CIFU Forskning och CIFU-direktör.
Startbidrag kan endast beviljas en gång per sökande och år. Maxbelopp att söka per omgång är 30 000 kr.
Forskningsanslag - kan sökas mellan 15 augusti – 15 september
- Forskningstid (2 miljoner kr) – graduerade och ograduerade
Forskningstid är tid som ägnas åt forskningsarbete. Dessa medel riktar sig i första hand till medarbetare som ännu inte påbörjat sin forskarutbildning, eller till medarbetare som har disputerat (postdoktorand). Men ansökan är även öppen för doktorander. - Internt FoU-anslag (620.000 kr)
Medel för omkostnader förknippade med forskningsprojektet - till exempel provrör, porto, analyskostnader, utrustning och kostnader för assisterande personal som är förknippade med forskningsprojektet.
Projekt- och doktorandanknytning
Projekt- och doktorandanknytning
För att söka anknytning måste du vara anställd i Region Västmanland eller hos en samarbetspartner till Region Västmanland.
Riktlinjer för anknytning av projekt till CIFU:s forskningsverksamhet
- Det första steget är oftast konsultation vid en Vetenskaplig konsultation.
- Efter det skriver du en projektplan (mall finns i Centuri - här)
- För anknytning av projekt fordras en formell ansökan i Researchweb - ett webbaserat ansökningssystem.
- Du behöver även registrera projektet i Region Västmanlands projektdatabas, som också finns i Researchweb.
Ansökan kan göras under hela året och granskas av en bedömningsgrupp som består av medarbetare vid CIFU Forskning. Gruppen granskar ansökningarna enligt vissa bedömningskriterier. Om projektet anknyts görs en preliminär bedömning av resursbehovet och CIFU Forsknings engagemang i projektet. Det är därför angeläget att din ansökan är komplett och att du i ansökan noggrant specificerar dina hjälpbehov.
Projektansvarig
Huvudansvaret för projektet ligger hos den projektansvarige som anges i ansökan. Om den projektansvarige är anställd utanför CIFU, utses en kontaktperson samt dataansvarig vid CIFU Forskning. Projektansvar innebär att;
- skriva projektplan enligt anvisningar
- göra en formell ansökan via Researchweb om anknytning av projektet
- ansöka om tillstånd från den regionala etikprövningsnämnden
- vid behov söka tillstånd från myndigheter som t ex datainspektionen, läkemedelsverket, strålskyddskommittén
- vid behov anmäla projektet till berörda instanser som t ex biobanken, Clinical Trials
- ansöka om forskningsmedel
- genomföra projektet enligt projektbeskrivningen
- varje termin rapportera om projektets framskridande till utsedd kontaktperson vid CIFU Forskning
Handledning
Handledning sker av forskare vid CIFU. Om handledare finns vid annan institution, utses en forskare/forskningsassistent vid CIFU till kontaktperson.
Doktorandanknytning till regionen – CIFU
För att kunna ansöka om anknytning av doktorandprojektet till regionen (CIFU) måste du vara registrerad doktorand på en forskarutbildning vid en moderinstitution vid ett akademiskt lärosäte. Doktorandanknytning till regionen innebär att du får tillgång till CIFU Forsknings resurser – t.ex. arbetsplats, handledning, och hjälp från sekreterare, forskningsassistenter och statistiker.
Riktlinjer för anknytning av doktorandprojekt till CIFU
Innan du kan ansöka om att få ditt doktorandprojekt anknutet till CIFU och Region Västmanland, måste du:
- vara registrerad doktorand på en forskarutbildning vid en moderinstitution vid ett akademiskt lärosäte
-
ha ett förberedande samtal med forskningsdirektör för att presentera ditt doktorandprojekt. Vid mötet ska även handledare och verksamhetschef närvara.
Lämna förslag på mötestider till forskning@regionvastmanland.se, meddela även om ni önskar ett digitalt möte via Teams eller fysiskt möte på CIFU Forskning. Du får sedan en kallelse via Outlook kalendern.
Nästa steg är att ansöka om anknytning av doktorandprojektet inom regionens organisation. Du ansöker om anknytning av doktorandprojektet till CIFU genom att fylla i ett formulär i det webbaserade ansökningssystemet Researchweb. Ansökan kan göras löpande under året. Ansökan granskas av en ledningsrådet vid CIFU Forskning.
Till ansökan ska bifogas en detaljerad projektplan för doktorandprojektet. För att ledningsrådet ska kunna göra en bedömning av ansökan krävs att ditt personkort i Researchweb innehåller ett aktuellt CV (se systemets startsida). Detsamma gäller för dina handledare.
Stöd vid avtalsskrivning
Enligt regionplanen ska Region Västmanland aktivt arbeta för att öka antalet kliniska prövningar. Som ett steg i att uppfylla detta mål har CIFU nu inlett ett samarbete med Region Örebro som har ett välutvecklat stöd i avtalsgranskning till sina kliniska verksamheter. Genom detta samarbete erbjuds Region Västmanlands verksamheter stöd i att granska avtal för kliniska prövningar, samt förhandla med företaget som är uppdragsgivare. Det krävs dock god framförhållning, och Region Örebro stöttar oss utifrån deras möjligheter.
Verksamheterna kan få hjälp med både budgetgranskning samt eventuella interna överenskommelser mellan olika verksamhetsområden, för att säkerställa att avtalen är juridiskt korrekta och ekonomiskt fördelaktiga. Detta innefattar att säkerställa att alla kostnader som är kopplade till studien, såsom personal, infrastruktur och andra resurser, tas med i beräkningen.
För att få stöd med avtalsgranskning och budgethantering, kontakta oss på forskning@regionvastmanland.se för vidare hänvisning till kontakt vid Region Örebro.
Forskarförordnanden
Vid Region Västmanland finns medel avsatta för doktorand-, biträdande forskar- och forskarförordnande. Sökanden ska ha en grundanställning inom region Västmanland eller en verksamhet som har avtal med region Västmanland. Förordnandena är öppna för personal med olika yrkesbakgrund, exempelvis dietister, folkhälsovetare, fysioterapeuter, kuratorer, läkare, psykologer, tandhygienister, tandläkare och sjuksköterskor.
Konstruktionen är ett 2-års förordnande på deltid upp till 50% vid CIFU, som finansieras till 25% av CIFU och 25% av den sökandes forskargrupp eller motsvarande. Även deltider på lägre procent kan förekomma, men finansieringen delas på samma sätt. Möjlighet till förlängning finns om man uppvisar adekvat progress i sin forskning.
Utlysning av forskarförordnandena sker i februarimånad varje år. Ansökningarna bedöms av erfarna externa forskare.
Doktorandförordnanden
Beviljas sökande som är antagen vid en forskarutbildning. Förutom att arbeta med eget doktorandprojekt under handledning och skriva vetenskapliga rapporter, förväntas doktoranden delta aktivt i doktorandseminarier och undervisning.
I förordnandet ingår ordinarie institutionstjänstgöring, t.ex. att handleda deltagare i våra kurser, viss undervisning och andra meriterande institutionsengagemang. Doktoranden ska aktivt medverka till att utveckla regionens olika forskningsverksamheter, samt visa ett starkt medarbetarskap eller har som plan att verka för utvecklingen av forskning i Region Västmanland.
Möjlighet till förlängning finns om man uppvisar adekvat progress, men dock totalt åtta år sammanlagt. Doktorandförordnandet upphör senast en månad efter genomförd disputation.
Forskarförordnanden
För biträdande forskarförordnande ska sökanden vara disputerad under de senaste fem åren, och för forskarförordnande ska sökanden vara docent.
Dessa förordnanden är utpräglade meriteringstjänster för att erhålla docentur eller professur inom 6–8 år. Det innebär att man skall ha en plan för sin vetenskapliga och pedagogiska meritering. Denna plan, tillsammans med hur väl man bidrar till regionens forskningsutveckling, ligger till grund för årliga uppföljningar. Detta innebär att man aktivt skall delta i undervisning, handleda, bedriva egen forskning, medverka till att utveckla regionens olika forskningsverksamheter, delta i olika bedömningsgrupper, medverka vid vetenskapliga konsultationer, samt visa ett starkt medarbetarskap. Institutionstjänstgöring i form av handledning på vetenskapsmetodikkurserna, som anordnas av CIFU Forskning på vår- och höstterminen, ger pedagogisk meritering i form av 10 timmars undervisningstid.
Det kommer att finnas möjlighet att även knyta starkare band med akademin genom ett avtal där vi avser att dessa forskarförordnaden även kopplas till kliniska lektorat, antingen till Uppsala universitet eller till Mälardalens universitet beroende på den sökandes grundprofession. Dessa kliniska lektorat gör det möjligt att vara med att utforma grundutbildningarna för framtidens medarbetare, samt att utveckla kompetensen inom regionen.
Den biträdande forskaren/forskaren förväntas meritera sig till docentur respektive professur inom 6–8 år.
Vetenskaplig publicering
Affilieringsadress
Affilieringsadress
Vid publikation anges följande affilieringsadresser
Doktorand registrerad vid Uppsala universitet anger
1. Institution, Uppsala University, Uppsala Sweden
Samt affiliering:
2. Centre for Clinical Research Västmanland, Uppsala University, Västerås, Sweden
Doktorand registrerad vid annat lärosäte än Uppsala anger
1. Institution, universitet, stad, land
Samt affiliering:
2. Centre for Innovation, Research and Education, Region Västmanland, Västerås, Sweden
Region Västmanlands organisationsnummer: 2321000172
VAT-nr: SE232100017201
Open Access-avtal vid Uppsala universitet
Open Access-avtal vid Uppsala universitet
När du publicerar din forskning i en öppet tillgänglig tidskrift måste du ofta betala en publiceringsavgift, en så kallad Article Processing Charge (APC), till förlaget. Genom att använda dig av universitetsbibliotekets publiceringsavtal kan du slippa betala eller få rabatt på avgiften.
Som deltagande organisation i Bibsam har anställda vid Uppsala universitet/CKF-medarbetare möjlighet att publicera med open access utan extra kostnad i mer än 10 000 vetenskapliga tidskrifter.
Villkor för att få använda avtalen
- "corresponding author”, huvudansvarig författare som skickar in artikel till tidskriften och sköter kontakter med redaktören måste vara affilierad till Uppsala universitet.
CKF-medarbetare har oftast ett medarbetarkonto vid personaldatabasen AKKA vid UU. Vid osäkerhet sök ditt på namn Organisation och personal - Uppsala universitet (uu.se). Hittar du ditt namn har du ett medarbetarkonto (affiliering). - ange alltid att din fulla affiliering till Uppsala universitet (institutionsnivå) när du skickar in din artikel. CKF-medarbetare anger Centre for Clinical Research Region Västmanland - Uppsala University
- använd din epostadress som slutar på ”uu.se” när du skickar in din artikel:
CKF-medarbetare som har medarbetarkonto, se punkt 1 ovan, anger regionens epostadress; @regionvastmanland.se
Tänk på att:
- Avtalen är föränderliga. Vissa tidskrifter försvinner och andra kommer att tillkomma. Dubbelkolla alltid vad som gäller innan du skickar in din artikel.
- För vissa avtal måste du själv begära att Uppsala universitets rabatt tillämpas.
Läs mer om: Publiceringsavtal - Uppsala universitet (uu.se)
Vid publikation anges följande affilieringsadress:
Centre for Clinical Research Västmanland, Uppsala University, Västerås, Sweden
Region Västmanlands organisationsnummer: 2321000172
VAT-nr: SE232100017201
Riktlinjer publicering CIFU, Region Västmanland
Riktlinjer publicering CIFU, Region Västmanland
Att publicera sina resultat är en grundläggande del av det vetenskapliga arbetet. Genom att publicera sprider man sina resultat till det övriga vetenskapssamhället och till allmänheten. Därigenom ges möjlighet för andra med kunskaper på området att konfirmera resultat eller peka ut möjliga misstag/felaktigheter. Dessutom innebär en sådan öppenhet att en värdemässig diskussion kring vetenskapens metoder och konsekvenser kan föras.
En fråga som ofta diskuteras är kriterier på författarskap. Ett konsensus har länge funnits med innebörden att varje person som anges som författare skall kunna ta offentligt ansvar för publikationens innehåll. Det innebär att man skall kunna förklara varför och hur observationer gjorts, och hur slutsatserna följer ur data.
Varför är frågan om författarskap viktig?
Ett första skäl är att kollegerna inom forskningsfältet med rätt eller orätt uppfattar författarnas namn som en kvalitetsstämpel. För att resultaten ska kunna utvärderas är det viktigt att veta vem som verkligen har utfört arbetet. Ett andra skäl är att forskares meritering för anställningar i hög grad bygger på publikationer. Då är det givetvis angeläget att ingen står som författare som inte borde göra det och att ingen saknas som borde stå som författare. Ett tredje skäl är att det måste vara klart vem som har ansvaret när en eventuell vetenskaplig oredlighet utreds.
Detta innebär att två frågor aktualiseras:
- Vem ska stå som författare till en uppsats?
- I vilken ordning ska författarna stå?
För att undvika konflikter i samband med publicering av vetenskapligt material bör formerna för hur författarnas insatser ska dokumenteras i artikeln (författare eller avtackas i not), diskuteras redan under planeringsarbetet. Detta bör diskuteras också under arbetets gång då insatserna kan förändras. De grundläggande principerna är att var och en som står med som författare till ett vetenskapligt arbete ska uppfylla kraven för författarskap, och att ingen som uppfyller dessa krav ska utelämnas.
Om orsaken till utebliven möjlighet att stå som författare är personliga motsättningar mellan forskningsledaren och den utestängda forskaren är detta givetvis inte etiskt acceptabelt. Om det snarare beror på att insatsen anses vara för liten och ord står mot ord om vilka insatser de berörda personerna har gjort, blir bevisläget svårt. Detta visar igen på vikten av tydliga överenskommelser om förutsättningar för medförfattarskap. Sådana överenskommelser bör inte få sättas ur spel av personliga motsättningar. Sker detta, är det ett brott mot god forskningssed.
International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE; kallad Vancouver-gruppen) har ställt upp regler för vem som är författare till en vetenskaplig studie. Reglerna från ICMJE används över hela världen, även av icke-medicinska universitet och fakulteter, och gäller för vetenskapliga publikationer som görs i region Västmanlands regi. Läs mer här
Medförfattarskap ska grundas enbart på vetenskapliga insatser.
Enligt ICMJE baseras författarskap på att en författare ska:
- ge substantiella bidrag till idé eller planering av arbetet; eller insamling, analys eller tolkning av data; OCH
- skriva utkast till manuskriptet eller revidera det kritiskt för viktigt intellektuellt innehåll; OCH
- godkänna slutversionen som ska publiceras; OCH
- ansvara för hela arbetet så att frågor om noggrannhet eller integritet hos alla delar av arbetet undersöks och löses.
Dessutom bör de enskilda författarnas och medarbetarnas insatser listas i slutet av alla publicerade rapporter.
Om en person anges som författare utan att denne uppfyller alla fyra kriterier är denne en gästförfattare (guest author, gift author, nonwriting author).
Om en person uppfyller alla fyra kriterierna men inte står uppsatt som författare är man en spökskrivare (ghost author, nonauthorwriter).
Båda fenomenen räknas som forskningsfusk (scientific misconduct) som kan leda att tidskriften drar tillbaka studien och därmed vanärar de inblandade.
Den som uppfyller ett till tre kriterier kallas medarbetare (contributor) och bör listas i slutet av rapporten under sektionen Acknowledgments.
Författarordning
Första namnet i författarordningen bör vara den som har lagt ner merparten av arbetet i studien/manuskriptet. Den som har lagt ner näst mest arbete bör stå som andra namn. Sista namnet bör vara den seniora forskare som har fungerat som handledare/vetenskaplig garant. Inom vissa forskargrupper tillämpas alfabetisk ordning med undantag av första och ibland andra namnet.
Källor
- International Committee of Medical Journal Editors (2019) Uniform recommendations for manuscripts submitted to biomedical journals: writing and editing for biomedical publication.
Website: www.icmje.org/index.html - Medicinska Fakulteten, Umeå universitets riktlinjer: riktlinjer för vetenskaplig publicering
- Uppsala universitet: Att publicera forskningsresultat - CODEX regler och riktlinjer för forskning - Uppsala universitet (uu.se)
- Vetenskapsrådet (2011), God Forskningssed www.vr.se
Vanliga frågor och svar om forskning (FAQ)
På denna sida har vi samlat de mest förekommande frågorna gällande forskning inom Region Västmanland. Sidans innehåll med FAQ-frågor fylls på vartefter.
Vad ska göras inför start av en ny forskningsstudie i Region Västmanland?
Vad ska göras inför start av en ny forskningsstudie i Region Västmanland?
Rättssäker forskningsprocess
Gäller från 1 maj 2022. Studieregistrering/ansökan gäller fr o m 1 maj 2023.
Ansök om att starta studien i Researchweb (alla studier). Här guidas du genom följande steg:
1. Registrera personuppgiftsbehandlingen i studien i Researchwebs projektdatabas
2. Verksamhetschefen skriver ett intyg (finns även i Ledningssystemet) om att studien får bedrivas i verksamheten. Intyget signeras i Researchweb (gäller för alla studier)
3. Ansök till Etikprövningsmyndigheten för humanstudier eller ladda upp godkänd etikansökan
OBS! Forskningsdirektör Kent Nilsson signerar etikansökan till EPM.
4. Upprätta andra relevanta avtal vid behov (biobanksavtal, PUB-avtal) och ladda upp
(5. Diarieför forskningshandlingar (intyg, etikansökan, godkännande) – gäller projekt som skapats/påbörjats i Researchweb innan 1 maj 2023)
6. Avvakta svar att studien kan starta
Vad menas med att "behandla" personuppgifter i ett forskningsprojekt?
Vad menas med att "behandla" personuppgifter i ett forskningsprojekt?
Detta definieras i Artikel 4 i GDPR och inkluderar: insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring, bearbetning eller ändring, framtagning, läsning, användning, utlämning genom överföring, spridning eller tillhandahållande på annat sätt, justering eller sammanförande, begränsning, radering eller förstöring.
Vad innebär obehörig åtkomst till personuppgifter?
Vad innebär obehörig åtkomst till personuppgifter?
Någon inom eller utanför organisationen har tagit del av personuppgifter som den saknade behörighet till, exempelvis i samband med ett dataintrång. Obehörig åtkomst kan vara intern eller extern, och kan ske oavsiktligt eller avsiktligt.
Källa: IMY/Integritetsskyddsmyndigheten - Vad innebär obehörig åtkomst? (imy.se)
Vad är ”känsliga personuppgifter”?
Vad är ”känsliga personuppgifter”?
Känsliga personuppgifter är uppgifter som av sin natur är extra skyddsvärda. Det är som huvudregel förbjudet att behandla känsliga personuppgifter, men det finns undantag. Uppgifter som räknas som känsliga personuppgifter:
- etniskt ursprung
- politiska åsikter
- religiös eller filosofisk övertygelse
- medlemskap i en fackförening
- hälsa
- en persons sexualliv eller sexuella läggning
- genetiska uppgifter
- biometriska uppgifter som används för att entydigt identifiera en person
Källa: IMY/Integritetsskyddsmyndigheten - Känsliga personuppgifter | IMY
Vem är behörig företrädare för forskningshuvudman Region Västmanland?
Vem är behörig företrädare för forskningshuvudman Region Västmanland?
Forskningsdirektören. I dagsläget är det Kent Nilsson.
Hur lägger jag till Region Västmanland som deltagande huvudman i en pågående studie?
Hur lägger jag till Region Västmanland som deltagande huvudman i en pågående studie?
Ansökan om ändring i Ethix – Etikprövningsmyndigheten
Tillägg av Region Västmanland som deltagande forskningshuvudman
Vid tillägg av Region Västmanland som deltagande forskningshuvudman i en tidigare etikgodkänd studie ska du svara ”Nej” på frågan om ”ändring av ansvarig forskningshuvudman”.
I nästa steg skall du ange uppgifter om den grundansökan som tillägget gäller och eventuella tidigare ändringsansökningar.
Under Parter skall du uppge information om ansvarig forskare och forskningshuvudman för grundansökan samt eventuella tidigare ändringar.
Här ska du även bjuda in övriga medverkande.
Kryssa sedan i ”Användare får redigera ansökan” och ”Skicka kopior på alla mail relaterade till ansökan till denna användare”. Så länge en inbjuden medverkande inte accepterat inbjudan kommer en triangel med ”!” synas efter namnet
Under "Skäl till ändring" beskriver du vilken ändring det är som ska göras och varför. Du behöver också beskriva risk/nytta värderingen i förhållande till denna ändring.
Förändringen kan till exempel vara att en forskare i Region Västmanland ska analysera eller bearbeta uppgifterna som redan har samlats in.
Ett annat exempel kan vara för att hitta fler personer som uppfyller studiekriterierna och sjukhuset i Västerås, som hör till Region Västmanland, också ska rekrytera forskningspersoner.
Vill du ha hjälp med formuleringar i ansökan, spara ner ett utkast som PDF och skicka den till forskning@regionvastmanland.se tillsammans med dina frågor.
Ett exempel på formulering:
En utav medarbetarna i projektet [eventuellt lägg in namn] har börjat arbeta i Region Västmanland och denna ska bearbeta data i projektet. Därför behöver Region Västmanland läggas till som forskningshuvudman så att medarbetaren har en rättslig grund att behandla känsliga personuppgifter.
Under Signaturer bjuder du in personer för signering.
Observera att vem som ska signera beror på vilken ändring som är gjord. Vid ett tillägg av Region Västmanland som deltagande huvudman krävs endast signatur från ansvarig forskare eller behörig företrädare för forskningshuvudman (den som skickade in grundansökan)
Vad gäller för PUB-avtal inom Region Västmanland?
Vad gäller för PUB-avtal inom Region Västmanland?
T.ex. om en statistiker i en annan region anlitas för att bearbeta data åt en forskare i Region Västmanland.
Svar: Personuppgiftsansvarig (PUA) är den som är ansvarig för den behandling av personuppgifter som sker i forskningsstudier. I regel är forskningshuvudmannen (exempelvis Region Västmanland) även personuppgiftsansvarig. Personuppgiftsansvarig uppdrar åt ett personuppgiftsbiträde att behandla personuppgifterna på ett visst sätt och sedan återlämna uppgifterna till personuppgiftsansvarig. Biträdet får endast behandla personuppgifter utifrån personuppgiftsansvariges instruktioner och aldrig för egna syften. Enligt Dataskyddsförordningen måste det upprättas ett PUB-avtal med instruktioner till biträdet hur personuppgifterna får behandlas.
Följ denna checklista när det behövs ett PUB-avtal i en forskningsstudie:
PUB-avtal checklista:
- Utred vem/vilka som är forskningshuvudman i etikansökan och hur personuppgiftsansvaret är fördelat. Är det en biträdessituation eller en utlämnandesituation. För stöd i dessa frågor kontakta forskning@regionvastmanland.se
- Anmäl personuppgiftsbehandlingen i Researchweb projektdatabas FoU i Region Västmanland | FoU i Region Västmanland (researchweb.org)
- Om en privat aktör (t.ex. företag) anlitas som personuppgiftsbiträde, ska ny konsekvensbedömning göras enligt mall i Ledningssystemet. Fyll i steg 3 i mallen. Ifall stöd behövs kontakta infosakerhet@regionvastmanland.se
- Fyll i PUB-avtal enligt (se ovan). För stöd med ifyllandet av instruktionen till PUB-avtalet, kontakta Regionens regionjurist för att boka in ett möte.
- Rådgör PUB-avtal med informationssäkerhetsfunktionen genom att mejla
PUB-avtalet till infosakerhet@regionvastmanland.se - Skicka PUB-avtal till leverantör för påsyn och påskrift – be dem skriva ut
PUB-avtalet i två kopior, de signerar och återsänder - Dataskyddsombud dataskyddsombudet@regionvastmanland.se granskar att avtalet är ok och sammanfattar en granskningsrapport som biläggs till direktör inför PUB-avtalstecknande
- Skicka originalet av PUB-avtalet till forskningsdirektör Kent Nilsson med internposten som skriver på båda PUB-avtalen
- Ett PUB-avtal återsänds till leverantör
Får jag använda prover jag redan samlat in till en ny forskningsstudie?
Får jag använda prover jag redan samlat in till en ny forskningsstudie?
Får jag använda prover jag redan samlat in till en ny forskningsstudie?
Att använda prov i ny studie kräver nytt etikgodkännande och nytt biobanksavtal/överenskommelse. En förutsättning är att etiktillståndet för den ursprungliga studien omfattar att prov får sparas för kommande studier. Grundregeln är att det ska finnas ett samtycke. Det finns dock undantag från denna princip, sådana önskemål prövas från fall till fall av Etikprövningsmyndigheten.
Mer information finns i ”Frågor och svar” hos biobanksverige.se Frågor och svar - biobanksverige.se samt i dokumentet ”Principer för tillgång till biobanksprov och personuppgifter för forskning” Principer (biobanksverige.se
Vägledning om etikprövning av forskning på människor
Vägledning om etikprövning av forskning på människor
Etikprövningsmyndigheten har publicerat ett omfattande utbildningsmaterial i vägledning om etikprövning. Klicka på länken nedan och ta del av materialet.
Utbildningsmaterial - Etikprövningsmyndigheten (etikprovningsmyndigheten.se)
Vilket försäkringsskydd finns för deltagare i forskningsprojekt?
Vilket försäkringsskydd finns för deltagare i forskningsprojekt?
All forskning som bedrivs med Region Västmanland som huvudman omfattas av försäkringsskyddet. Detta gäller även friska frivilliga deltagare.
Läs mer på LÖFs* hemsida
Om en skada uppstår är det i första hand patienten som anmäler ärendet till LÖF. Detta görs smidigast genom LÖFs hemsida (klicka här):
Vid allmänna frågor kan LÖF kontaktas på tel 08-551 010 00 eller
e-post info@lof.se
Olika former av informationsmaterial hittar du här
* Löf är regionernas ömsesidiga försäkringsbolag.
Behöver jag ett biobanksavtal?
Behöver jag ett biobanksavtal?
Om du ska samla in och bevara prov eller behöver få tillgång till redan befintliga prov i samlingar kan du behöva upprätta biobanksavtal.
Läs mer på biobanksverige.se/forskning/forskningsguiden/ om vad som gäller.
Kontakta Biobanksamordnare biobank.samordnare@regionvastmanland.se för stöd att upprätta relevanta avtal.
Publikationer och verksamhetsberättelser
Nedan har vi samlat publicerade nyhetsartiklar, vetenskapliga publikationer samt verksamhetsberättelser för Centrum för klinisk forskning (CKF).
Nyhetsartiklar
Nyhetsartiklar
2024-08-12 Forskning i Västmanland om virtuella dataspelsprylar och spelberoende
2024-08-12 Misstanken: Virtuella varor kan leda till psykisk ohälsa
2024-08-12 Forskare granskar ungas köp av virtuella prylar
2024-02-19 Herpes infection may double dementia risk in older adults, study finds
2024-02-19 Herpesvirus dubblerade risken för demens
2023-11-01 Så gör du verklighet av din idé
2023-09-13 Ny medicin mot cancer testas på västeråspatienter
2023-08-25 Flera tidiga riskfaktorer ledde till fler kardiovaskulära händelser
2023-08-25 Overweight adults with high blood pressure a third more likely to die early, study finds
2023-06-05 Fem miljoner kronor till forskning om depression bland äldre
2023-06-05 Forskning om depression bland äldre får miljonstöd
2023-06-03 Lättare för vårdanställda att doktorera
2023-03-01 Västeråsare blir professor i Uppsala
2023-01-24 Riskgenerna kan få skyddande effekt
2022-09-28 Nytt hopp för diabetiker – ät broccoligroddar och slipp medicin
2022-09-14 Ny studie visar hur riskpatienter kan få hjälp till bättre levnadsvanor
2022-08-30 Magnetröntgen minskar risk för omoperation
2022-08-29 Ny forskning: Magnetröntgen effektivt vid bröstcancer
2022-07-25 Avhandling: Flera fördelar med tidig hemgång för stomipatienter
2022-04-20 Johnny Pellas, äldrepsykolog: "Vården måste bli mer jämlik"
2022-02-11 Från rädsla till fobi - när är man sjuk?
2022-02-11 Alexander om rädslan som tog över livet: "Svettades okontrollerat"
2022-02-10 Rädsla bakom fyra av de vanligaste diagnoserna inom psykiatrin
2022-01-14 Psykoterapi via telefon gav minskad depression hos äldre under pandemin
2021-12-09 Fyra telefonsamtal med psykolog minskade depression
2021-12-08 Minskad depression av behandling via telefon
2021-11-09 Stor erfarenhet viktigt vid endoskopi i gallvägarna visar doktorsavhandling
2021-10-02Västeråsforskare: Dålig uppväxt och sexuella övergrepp lämnar spår i generna
2020-10-02 Ingen skillnad i överlevnad oavsett val av narkosmedel vid cancerkirurgi
2019-05-14 ACT minskade risk för återinläggning
2019-03-31 Klinisk forskning som når ut
2019-02-11 Västeråsstudie kan minska antibiotikanvändningen
2019-01-22 Varför satsa på klinisk forskning i Västmanland
2018-12-31 Jerzy Leppert firar 20 år med Centrum för klinisk forskning
2018-11-08 Så kan du själv jobba med dina rädslor
2018-09-19 Positiva effekter av psykiatrisatsning
2018-04-29 Ny metod ska minska risker vid sövning
2018-01-07 Västeråsforskning om cerebral pares: Skolidrott ger ofta effekt hela livet
2017-01-02 Forskare i Västerås ska studera ungdomar som ratar alkoholen
2016-12-18 Spelberoende kan vara tecken på psykisk ohälsa
2016-08-05 Internationell studie om sömnmedel sker i Västerås
2016-05-23 Unga män som tränar blir mindre deprimerade
2016-02-23 Fet mat kan leda till undernäring
2016-02-18 15 procent av unga män mår psykiskt dåligt
2016-02-15 Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF-behandling
2015-11-03 Vad är en psykos?
2015-09-11 Riskgener kan ge positiv effekt
2015-09-09 En halv miljon till västeråsforskare
2015-06-01 Västeråsforskare ifrågasätter inläggning på sjukhus för vanlig åkomma
2015-05-08Undernäring vanligt bland sjuka äldre
2015-04-20 Forskning med patientperspektivet i fokus på Centrum för klinisk forskning
2015-04-15 Dags att börja bunkra D-vitamin
2015-04-06 D-vitaminbrist vanligt hos somalier
2015-02-05 Pappor vill känna sig mer delaktiga under graviditeten
2015-02-02 Depressiva symtom vanligt hos föräldrar
2013-10-23 Trots behandling – fortsätter missbruka
2013-10-23 Svårt att bryta ungas missbruk med vanlig behandling
2013-10-09 Förlossningsdepression också ett problem för papporna
2013-10-04 Dataspel och mobiler – hur påverkas unga?
2013-10-03 Många unga deprimerade
2013-08-30 Datorspelsberoende utreds
2012-04-24 Orkidébarnen behöver rätt näring
2012-02-01 Miljoner till forskning om spelberoende
2011-04-14 Västerås – ökad överlevnad efter ändtarmscancer
2010-09-23 DNA ger rätt dos morfin
2010-05-26 Populära tjejer blir oftare våldsamma
2010-05-18 Vässad cancervård i Västerås belönas med Guldskalpellen
2009-12-15 Tuffa tjejer mår sämre
2009-12-09 Medelmåttor mår bäst
2009-10-02 Slipp smärta med titthålskirurgi
Vetenskapliga publikationer
Vetenskapliga publikationer
Här hittar du de vetenskapliga publikationer (publicerade artiklar) som producerats
mellan åren 1999-2023.
För att söka efter ett namn i pdf:en gör så här:
Verksamhetsberättelser CKF
Verksamhetsberättelser CKF
Senaste
Verksamhetsberättelse 2023 (pdf för skärm) 1.4 MB
Önskas högupplöst utskrivbar pdf - kontakta oss.
Arkiverade verksamhetsberättelser
För ännu äldre berättelser - kontakta oss.
Kurser och seminarier
Förutom forskarutbildning (d.v.s. utbildning och handledning av doktorander) bedriver vi följande kurser och seminarier:
- Introduktionskurs i vetenskapsmetodik och evidensbaserad medicin på 7,5 högskolepoäng
Ges under vårterminen. Du ansöker via Uppsala universitets kurskatalog
- Vetenskapsmetodik för ST-läkare – söks via CIFU Utbildning i Region Västmanland.
Ges varje termin. Du ansöker via Regionens utbildningskatalog - Scientific writing - 2,5 högskolepoäng – fem dagars internatkurs för doktorander.
Seminarieverksamhet
- Doktorandseminarier, halvdag, tredje fredagen i månaden (1,2 högskolepoäng per termin)
- Fortbildning för forskande personal
- Handledarseminarium för postdokar och seniora forskare
- Interna seminarier var tredje vecka
- Läkarmöten – första fredagen i månaden
Posters, tryck och Powerpoint
Posters
- Postermall 70 x 100 (pptx)
- Läs gärna nedan - bra tips på hur du skapar en bra och informativ poster:
Posterdesign KI (extern länk)
Posterdesign UU (extern länk)
Mall Powerpoint
Logotyp Region Västmanland
Logotyp Uppsala universitet
Logotyp CKF
- Logotyp CKF vit bakgrund (jpg)
- Logotyp CKF utan bakgrund (png)
- Logotyp CKF grå utan bakgrund (png)
- Logotyp CKF vit utan bakgrund (png)
Upphandlat tryckeri
Informationstryck (affischer, foldrar, broschyrer, visitkort etc)
Tryckservice AB, telefon: 0431-415533 , region.vastmanland@tryckservice.nu
Frågor?
Har du frågor eller funderingar kring posters och tryck - kontakta Catrine Lundgren
Forskare vid CIFU
Kent Nilsson
Professor i psykiatrisk forskning, föreståndare CKF, forskningsdirektör CIFU
Forskare vid CIFU Forskning
Cecilia Åslund
Professor, beteendevetare, verksamhetschef CIFU Forskning
Simon Liljeström
Bitr. forskare, statistiker CIFU Forskning
Ulrika Lorentzon Fagerberg
Bitr. forskare, överläkare Barn- och ungdomskliniken och CIFU Forskning. Medicinskt ledningsansvarig läkare, Forskningsmottagningen.
Eva Nohlert
Bitr. forskare, leg tandläkare, verksamhetsutvecklare CIFU Forskning
Elisabet Rodby Bousquet
Docent, leg fysioterapeut, verksamhetsutvecklare CIFU Forskning
Lisa Söderström
Bitr. forskare, leg. dietist, verksamhetsutvecklare CIFU Forskning
Philippe Wagner
Bitr. forskare, statistiker CIFU Forskning
Bitr forskare med visstidsanställning
Yvette Andersson
Bitr. forskare, överläkare, Kirurgkliniken
Jir Barzangi
Bitr. forskare, överrtandläkare i odontologisk radiologi, Specialisttandvården
Per Bjellrup
Bitr. forskare, överläkare, Laboratoriemedicin
Gustaf Boström
Bitr. forskare, ST-läkare Geriatriska kliniken
Håkan Flink
Bitr. forskare, leg tandläkare, Folktandvården Västmanland
Maria Hedqvist
Bitr. forskare, adj. universitetslektor i psykologi, leg psykolog, BUP Start
Lena Lönnberg
Bitr.forskare, leg fysioterapeut, verksamhetsutvecklare Hälsocenter
Josefin Mörtberg
Bitr. forskare, överläkare Njursektionen, Medicinkliniken
Susanne Olofsdotter
Bitr. forskare, adj. universitetslektor i psykologi, psykolog, BUP Start
Katina Pettersson
Bitr. forskare, leg fysioterapeut, Habiliteringen konsultation och utbildning
Catarina Tiselius
Bitr. forskare, överläkare Kirurgkliniken
Mårten Tyrberg
Bitr. forskare, adj. universitetslektor i psykologi, psykolog Vuxenpsykiatrin
Erland Östberg
Bitr. forskare, överläkare Operationskliniken
Forskare med visstidsanställning
Abbas Chabok
Adj. professor, överläkare Kirurgkliniken
Mats Enlund
Docent, överläkare Operationskliniken, Centrum för klinisk forskning
Staffan Eriksson
Docent, adj. universitetslektor, överläkare Kirurgiska kliniken
Pär Hedberg
Docent, adj. universitetslektor, överläkare Fysiologkliniken
Malin Lohela Karlsson
Docent, verksamhetsledare CIFU Akademi
Maziar Nikberg
Docent, adj. universitetslektor, överläkare kirurgkliniken
Leif Bergkvist
Professor em.
Jerzy Leppert
Professor em.
Åke Tegelberg
Professor em.
John Öhrvik
Professor em.
Affilierade forskare vid Mälardalens universitet
Åsa Revenäs
Docent, leg fysioterapeut, Ortopedkliniken
Marie-Louise Södersved Källestedt
Docent, leg sjuksköterska, utbildningsledare CIFU Utbildning
Doktorander vid CIFU
Fram till maj 2024 har 85 doktorander disputerat vid CIFU.
Hälso- och sjukvård
Yousef Ingi Tamimi, Uppsala universitet, leg sjuksköterska, Ambulanssjukvården
Identifying sepsis in the pre-hospital environment
Melpomeni Dragou, Uppsala universitet, leg psykolog, Barn- och ungdomspsykiatri Start - regionfinansierat doktorandförordnande
Standardized and digitally assisted diagnostic assessment in child- and adolescent psychiatry units – validity, perceptions, mental health effects, and health economy
Sonia Rönning, Mälardalens Universitet, leg sjuksköterska, Barn- och ungdomspsykiatri - region- och externfinansierat doktorandförordnande
To evaluate the impact of digitally assisted drug monitoring and follow-ups of patient participation and medication safety among children and adolescents in outpatient psychiatric care
Tereza Calkova, Karolinska Institutet, leg läkare, Barn- och ungdomspsykiatri - regionfinansierat doktorandförordnande
Longitudinal follow-up study of adolescents with early onset psychotic disorders - clinical characteristics, brain structure and neurocognition
Jonas Selmeryd, Uppsala universitet, leg läkare, Fysiologkliniken
Multivariate reference regions for evaluation of the left ventricular filling function
Torun Täljedal, Uppsala universitet, leg psykolog, Habiliteringscentrum - regionfinansierat doktorandförordnande
Immigrant families of children with disabilities living in Sweden: Parents´ and children´s experiences of participation, mental health problems and support needs
Stina Malmström, Karolinska Institutet, leg läkare, Infektionskliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Hiv och lymfom
Ahmed Salim Tarfy, Uppsala universitet, leg läkare, Kirurgkliniken
Individualized medicine: Aspects of Immuno- and Oncotherapy in Colorectal cancer
Johanna Sigurdardottir, leg läkare, Kirurgkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Complicated colonic diverticulitis: diagnostic and treatment
Maria Lilja, Uppsala universitet, leg sjuksköterska, Kirurgiska kliniken
Sjuksköterskerollen inom kirurgisk vård - ansvar och omvårdnadsledarskap
Ellinore Forslin, Uppsala universitet, leg läkare, Kvinnokliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Bäckenbottendysfunktion efter vaginal förlossning och effekt av fysioterapeut-guidad bäckenbottenträning
Helene Norén, Uppsala universitet, leg psykolog, Kvinnokliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Implementering av en strukturerad metod för att identifiera psykisk ohälsa hos gravida patienter: utvärdering av arbetssätt, stöd och behandling
Inger Björk Ragnarsdóttir, Uppsala universitet, leg läkare, Kvinnokliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Hypertonisjukdomar under graviditet: relation till varandra och till furan- fettsyror
Ylva-Li Lindahl, Uppsala universitet, leg barnmorska, Kvinnokliniken, doktorandrepresentant - regionfinansierat doktorandförordnande
Psykisk hälsa, ohälsa och sjukdom i samband med graviditet
Ammar Yousif Salih, Uppsala universitet, leg läkare, Medicinkliniken
Musculoskeletal dysfunction in Parkinson’s disease
Josefin Hidman, Uppsala universitet, leg läkare, Medicinkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Angiogenes, inflammation och järnmetabolism vid lymfoproliferativa maligniteter
Saman Saidi, Uppsala universitet, leg läkare, Medicinkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Invasive treatment of coronary artery disease; technical treatment options
Tania-Mihaela Nicolaescu, Uppsala universitet, leg läkare, Onkologkliniken
Inflammation in Diffuse Large B-cell Lymphoma
Alexander Larsson, Uppsala universitet, leg läkare, Operationskliniken
Postoperativa atelektaser - Effekter av positiv slutexspiratoriskt tryck och inandad syrgaskoncentration
Sebastian de Brun, Uppsala universitet, leg läkare, Operationskliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Management of postoperative pain in patients undergoing open resective colorectal surgery with special reference to intrathecal opioids
Hasan Riyadh Hasan, Uppsala universitet, leg läkare, Ortopedkliniken
Healing of damaged cartilage - development of novel chitosan-based threedimensional scaffolds that promote chondrogenesis
Csaba Kindler, Uppsala universitet, leg läkare, Patologkliniken Laboratoriemedicin
The role of artificial intelligence in the pathological diagnostics of colorectal neoplasia
Annika Granath, Örebro Universitet, leg sjuksköterska, Reumatologkliniken - externfinansierat doktorandförordnande
Patient perspective in vasculitis
Bassam Mazin Hashim, Uppsala universitet, leg läkare, Urologkliniken
Small renal masses
Emir Majbar, Uppsala universitet, leg läkare, Urologkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Benign prostatahyperplasi: utvärdering av prostataartärembolisering
Patrick Dahlemar Sterner, Uppsala universitet, leg läkare, Urologkliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Bladder cancer stadium T1 - aspects of treatment and prognosis
Martin Lindow, Uppsala universitet, leg läkare, Vuxenpsykiatriska kliniken - regionfinansierat doktorandförordnande
Prevention of violence and coercion in psychiatric inpatient care settings - implementation and sustainability of the Safewards model in Sweden.
Primärvård
Mojgan Chabok, Uppsala universitet, leg läkare, City Närvård - regionfinansierat doktorandförordnande
Cancer hos äldre: diagnostik, terapi, prognos och riskfaktorer
Björn Wennlöf, Uppsala universitet, leg läkare, Viksäng Irsta Närvården - regionfinansierat doktorandförordnande
DepActive - Behavioural activation as depression treatment in older adults
Caroline Ahlroth Pind, Uppsala universitet, leg läkare, Prima Familjeläkarmottagning - regionfinansierat doktorandförordnande
Asthma treatment – Factors influencing treatment and impact on health
-------
Victoria Andrén, Stockholms universitet, leg psykolog, CIFU - regionfinansierat doktorandförordnande
Kvinnor dömda för mordbrand: faktorer vid tidpunkt för brott, psykosocial bakgrund och riskfaktorer för brottsåterfall
Cathrine Hultman, Uppsala universitet, filosofie mag-examen, CIFU - externfinansierat doktorandförordnande
Gene-environment interaction and autonomic arousal in gambling behaviour
Malin Helander, Uppsala universitet, förbättringsledare, CIFU Forskning - regionfinansierat doktorandförordnande
Large scale improvement to achieve integrated care and treatment for children, adolescents and young adults with mental ill health
Ann-Sofie Ersson, Uppsala universitet, leg psykolog, Regionhälsan - region- och externfinansierat doktorandförordnande
A safer health care -a complex study of factors and methods to strength and integrate
employee health and patient safety
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 19 december 2024