Sjukhusbiblioteket
På Sjukhusbiblioteket hittar du böcker, databaser och e-tidskrifter inom främst medicin och omvårdnad samt andra ämnen med anknytning till hälso- och sjukvård. Dessutom har vi ett allmänt bokbestånd med skön- och facklitteratur för både vuxna och barn.
NYTT OM RESERVATIONER FÖR REGIONANSTÄLLDA
Från och med nu kan du, varje gång du reserverar en bok, välja om du vill att den ska hämtas på biblioteket eller skickas till din arbetsplats.
När du ska reservera en bok väljer du ett av följande alternativ under rubriken Hämtställe för boken: Sjukhusbiblioteket eller Skickas via internposten (enbart för regionanställda). Väljer du det förstnämnda (eller om du inte gör något val alls) får du ett meddelande när boken återlämnats om att den ska hämtas på sjukhusbiblioteket. Väljer du det sistnämnda skickas den till din arbetsplats.
Här kan du söka, reservera och låna böcker.
Om biblioteket
Sjukhusbiblioteket på Västmanlands sjukhus i Västerås erbjuder en mängd resurser för personal inom hälso- och sjukvård, anställda hos privata vårdgivare med regionavtal, patienter och närstående samt studenter och övriga besökare.
Sjukhusbiblioteket är ett medicinskt bibliotek med facklitteratur, e-tidskrifter inom medicin och omvårdnad, samt olika databaser för att söka efter litteratur och vetenskapliga artiklar.
Här finns också ett allmänt bokbestånd med skön-, fack- och barnlitteratur samt ljudböcker, tidskrifter och tidningar. På biblioteket finns gratis wi-fi.
Se till att dina inloggningsuppgifter till vår katalog stämmer så att du kan låna själv när du besöker oss. När du registrerar dig hos oss godkänner du att vi lagrar personuppgifterna i bibliotekssystemet Koha i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR (General Data Protection Regulation).
Har du inte lånat tidigare, eller glömt bort din pinkod? Kontakta oss så hjälper vi dig!
Fjärrlån
Fjärrlåneservice, inlån av böcker och artikelkopior från andra bibliotek, är en tjänst för personal inom Region Västmanland och anställda hos privata vårdgivare med regionavtal och gäller enbart material som rör arbete eller studier. Fjärrlånat material ska användas av den som beställer, och får inte lämnas vidare till någon annan.
Litteratur för stimulans och avkoppling till personal och patienter lånas endast in från Västerås stadsbibliotek.
Ring så kommer vi!
Patienter som inte har möjlighet att hälsa på hos oss kan beställa böcker till avdelningen. Inneliggande patienter erbjuds även lån av CD-spelare, hörlurar samt Daisy-spelare. Ring 021-173440 så hjälper vi dig!
Patientinformation
Biblioteket har tillgång till databaser och litteratur med information om olika sjukdomar och tillstånd. Vid behov hjälper personalen dig att hitta rätt!
Läs mer om biblioteket här!
Länkar
- Nya böcker
- Mälardalens universitetsbibliotek
- Västerås stadsbibliotek - Bibliotek i Västmanland
- Libris
Information för patienter och invånare på 1177.se.
Återlämningsskåp finns utanför biblioteket, vid ingång 1 punkt G, vid "kirurgtorget" samt vid ingångarna 2, 31 och 29. Det går även bra att skicka tillbaka böcker med internposten.
Öppettider och kontakt
Biblioteket är öppet under nedanstående bemanningstider.
Tider då biblioteket är bemannat :
Måndag - tisdag | 09.00 - 16.00 | ||
Onsdag | 10.00 - 16.00 | ||
Torsdag - fredag | 09.00 - 16.00 |
Informationsdisken är bemannad mellan klockan 10.00 - 15.00
Dag före afton och dag före röd dag stänger biblioteket klockan 15.00.
Personal inom Region Västmanland har möjlighet att komma in på biblioteket via sitt SITHS-/passerkort dygnet runt.
Kontakt
Sjukhusbiblioteket
Telefon: 021-17 34 40
E-post: sjukhusbiblioteket@regionvastmanland.se
Henri Aromaa, enhetschef
Telefon: 021-17 46 58
Databaser/e-tidskrifter/e-böcker
Regionens digitala bibliotek
Anställda inom Region Västmanland och anställda hos privata vårdgivare med regionavtal har tillgång till ett antal databaser för att söka vetenskaplig information inom framför allt områdena medicin, omvårdnad, psykiatri, fysioterapi och arbetsterapi.
I bibliotekets databaser kan du bl. a. söka vetenskapliga artiklar, läsa e-böcker och hitta evidensbaserade behandlingsmetoder i kliniska beslutsstöd.
Via bibliotekssamarbetet Eira har vårdpersonal i alla regioner tillgång till internationella forskningsresultat via ett stort antal e-tidskrifter och e-böcker. Eira ger förutsättningar för en kunskaps- och evidensbaserad vård och bidrar till högre patientsäkerhet.
EiRA - Information, innehåll, licensavtal
Anställda inom Region Västmanland och anställda hos privata vårdgivare med regionavtal har åtkomst till databaserna, e-tidskrifterna och de medicinska e-böckerna inom regionens nätverk.
Fjärråtkomst
Databaser
- 1177 för vårdpersonal
NYTT!
1177 för vårdpersonal innehåller nationella kunskapsstöd och information som riktar sig till vårdpersonal. Webbplatsen är en del av Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Nationellt kliniskt kunskapsstöd, regionernas gemensamma kunskapsstöd för nationella rekommendationer anpassade för användning i patientmötetet i primärvården och specialistvården, ingår nu i 1177 för vårdpersonal. Sidan innehåller även vårdförlopp och nationella och regionala vårdprogram och riktlinjer. Sidan är under utveckling.
- AMED
AMED innehåller referenser inom ämnena fysioterapi, arbetsterapi, rehabilitering, palliativ vård och alternativa behandlingsmetoder ur ett vetenskapligt perspektiv. - CINAHL Plus
CINAHL innehåller referenser inom ämnena omvårdnad, fysioterapi, arbetsterapi, alternativmedicin och närliggande ämnen. - ClinicalKey
ClinicalKey innehåller e-tidskrifter och e-böcker med klinisk inriktning. ClinicalKey innehåller även bilder, filmer, läkemedelsinformation, kliniska behandlingsguider, patientinformation och evidenssammanfattningar.
Åtkomst utanför regionens nätverk får du genom att registrera ett personligt konto på ClinicalKey. OBS! Kontot måste skapas när du är inloggad på regionens nätverk. - Cochrane Library
Cochrane Library är en samling databaser inom evidensbaserad medicin. CL innehåller bl. a. ett stort antal kontinuerligt uppdaterade forskningsöversikter i fulltext om effekter och biverkningar av behandlingar eller förebyggande åtgärder.
Sjukhusbibliotekets har ingen prenumeration på Cochrane Library 2024 men visst material finns fritt tillgängligt i fulltext. Personal kan vända sig till Sjukhusbiblioteket för beställning av artiklar. - Övningsfrågor till Cochrane Library
Öva dina färdigheter i informationssökning i Cochrane Library. - DiVA portal
Gemensam söktjänst för forskningspublikationer och studentuppsatser producerade vid lärosäten och forskningsinstitutioner i Sverige. - ERIC
ERIC innehåller referenser till ämnen inom utbildning, pedagogik och lärande. - Google Scholar
Googles tjänst för sökning efter vetenskapliga publikationer och tidskrifter. Tjänsten är även en citeringsdatabas som visar vilka artiklar och böcker som hänvisar till varandra och hur många sådana hänvisningar varje verk har. - MedicinesComplete
Referensverk med evidensbaserad information om läkemedel, interaktioner, gifter och naturläkemedel.
Åtkomst endast via personlig inloggning för medarbetare inom Enheten för sjukvårdsfarmaci. - MEDLINE (via EBSCO)
Medline är NLMs (National Library of Medicine) mest betydande bibliografiska databas. Den utgör huvuddelen av den biomedicinska referensdatabasen PubMed. - MEDLINE (via OVID)
- Nationellt kliniskt kunskapsstöd - se 1177 för vårdpersonal
Nationellt kliniskt kunskapsstöd ingår i 1177 för vårdpersonal.
- OTseeker
OT Seeker innehåller systematiska översikter och kontrollerade studier inom arbetsterapi. - PEDro
PEDro innehåller randomiserade studier, systematiska översikter och kliniska riktilinjer inom ämnet fysioterapi. - PsycINFO
PsycINFO innhåller referenser och sammanfattningar av tidskriftsartiklar, böcker, avhandlingar, rapporter mm inom ämnesområdet psykologi och psykologiska aspekter inom medicin, psykiatri och vård. - PubMed
PubMed är den största medicinska databasen och innehåller referenser till tidskriftsartiklar inom medicin, biomedicin, omvårdnad och odontologi med mera. - Övningsfrågor till PubMed
Öva dina färdigheter i informationssökning i PubMed. - SBU
På SBU:s (Statens Beredning för medicinsk och social Utvärdering) hemsidor hittar du medicinsk information med hög evidens, t.ex. systematiska litteraturgenomgångar.
Här hittar du standarder från Svenska Institutet för Standarder inom Hälso- och sjukvård, ledningssystem och hälso- och sjukvårdsinformatik. - SIS Abonnemang
Här hittar du standarder från Svenska Institutet för Standarder inom hälso- och sjukvård, ledningssystem och hälso- och sjukvårdsinformatik som Region Västmanland har åtkomst till.
Klicka på rubriken SIS Abonnemang eller Abonnemang Region Västmanland.
- Svensk MeSH
Förkortningen MeSH står för Medical Subject Headings, och är en ämnesordlista producerad av National Library of Medicine. Svensk MeSH är en översättning till svenska av MeSH-termer som används för indexering av artiklar i Medline/PubMed.
- Svensk MeSH: termer för upplevelser och bemötande
Här finns MeSH-termer som du kan använda som utgångspunkt när du vill hitta sökord som handlar om känslor, upplevelser och bemötande.
- UpToDate
UpToDate är ett kliniskt beslutsstöd med de senaste vetenskapliga underlagen inom diagnostik, behandling, prevention och prognos.
Åtkomst utanför regionens nätverk får du genom att registrera ett personligt konto på UTD. OBS! Kontot måste skapas när du är inloggad på regionens nätverk.
- UpToDate Lexidrug
I UpToDate Lexidrug finner du internationell evidensbaserad läkemedelsinformation.
E-tidskrifter
- E-tidskrifter i fulltext - Publication Finder
Publication Finder är en förteckning med länkar till e-tidskrifter i fulltext och tryckta tidskrifter med åtkomst via Sjukhusbiblioteket, Region Västmanland. - Eira CorePlus 2024
Eira CorePlus 2024 innehåller länkar till e-tidskrifter i fulltext via Eira. Sök på Region Västmanlands bestånd och välj t. ex. ämne eller tidskriftstitel.
Artikelbeställningar
Biblioteket beställer artiklar i fulltext till anställda inom Region Västmanland och privata vårdgivare med regionavtal.
Vill du beställa en tidskriftsartikel? Fyll i formuläret i nedanstående länk.
Beställ en tidskriftsartikel
E-böcker
- ClinicalKey
ClinicalKey innehåller bl. a. ett stort antal e-böcker med klinisk inriktning. - FASS Vårdpersonal
FASS Vårdpersonal innehåller information om läkemedel för vårdpersonal. - Fast Facts - the medical handbook series (Karger)
- ICD-11
ICD-11 är den senaste versionen av WHO:s digitala internationella klassifikationssystem av sjukdomar. - Rikshandboken Barnhälsovård
Rikshandboken i barnhälsovård är ett nationellt metod- och kunskapsstöd för professionen. Syftet med den nationella handboken är att ge förutsättningar för en jämlik och rättvis barnhälsovård av hög kvalitet i hela Sverige. - Vårdhandboken
Den nationella Vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor. Här finns kvalitetssäkrade metoder, praktiska råd och anvisningar inom vård och omsorg. Vårdhandboken bygger på Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SOL)
Sökuppdrag/HTA
Sökuppdrag
Vi erbjuder tjänsten sökuppdrag till personal inom Region Västmanland och anställda hos privata vårdgivare med regionavtal.
Anmäl sökuppdrag till oss när du:
- snabbt behöver få aktuell kunskap inom ditt yrkesområde.
- ska uppdatera vårdprogram.
- vill få hjälp att söka bakgrundsmaterial.
- vill hitta fördjupad information till patienter.
Observera att vi behöver minst 14 dagar på oss för att genomföra sökningar på grund av begränsade resurser.
Här anmäler du ditt sökuppdrag!
HTA - Health Technology Assessment
HTA innebär utvärdering av metoder och tekniker inom hälso- och sjukvård. I HTA-projekt söker, värderar och sammanställer man forskning systematiskt. Resultatet blir en sammanställning av det aktuella kunskapsläget och publiceras i en rapport.
Sjukhusbiblioteket i Västerås är med i HTA-nätverket för medicinska bibliotek i Sjukvårdsregion Mellansverige. I nätverket ingår kontaktpersoner från de medicinska biblioteken inom sjukvårdsregionen. Genom detta samarbete har vi möjlighet att fortsätta utvecklingen av arbetet inom HTA för Region Västmanland. HTA-arbetet inom Sjukvårdsregion Mellansverige leds av ett sjukvårdsregionalt HTA-råd. Region Västmanlands representant i HTA-rådet är Karl-Johan Lindner.
Sjukvårdsregion Mellansverige - HTA
Arbetsgång vid HTA-projekt
Ett HTA-projekt utförs enligt en strikt arbetsmetodik med PICO, omfattande litteratursökning och kvalitetsgranskning. Ett HTA-projekt kan göras både vid eventuellt införande av nya metoder och vid utvärdering och eventuell avveckling av tidigare etablerade metoder. När en fråga har nominerats behandlas den av Rådet för kunskapsstyrning som beslutar om ärendet ska utredas vidare via Sjukhusbiblioteket och CAMTÖ.
HTA-enheten CAMTÖ
CAMTÖ - Centre for Assessment of Medical Technology in Örebro. Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik - Region Örebro län
Två olika typer av HTA-projekt
Systematiska översikter (Systematic review)
Urval och kvalitetsgranskning baseras på originalstudier. HTA-projektet tar åtminstone 6-12 månader att färdigställa.
Snabböversikter (Rapid review)
Urval och sammanställning baseras på publicerade systematiska översikter. Målsättningen är att kunna ge ett första besked inom 3 månader.
Ordnat införande
Region Västmanland ingår i ett nationellt nätverk för ordnat införande av medicinsk teknik och hjälpmedel samt läkemedel. Vid införande av läkemedel finns redan en tydlig strukturerad process som omfattar forskning, kostnadseffektivitet och patientnytta.
Kontaktperson för medicinsk teknik och hjälpmedel är Henrik Mansfeld.
Kontaktperson för läkemedel är Inge Eriksson.
Formulär för förslag till HTA-projekt
Vanliga frågor och svar om HTA
Vad är HTA?
HTA står för Health Technology Assessment och är den metod som används inom hälso- och sjukvård när man systematiskt vill utvärdera det vetenskapliga underlaget för olika metoder och teknikers effekter, risker och kostnader. Det innebär att all relevant vetenskaplig information söks fram i en specifik fråga och informationen värderas sedan utifrån studiekvalité. Resultatet blir en sammanställning av det aktuella kunskapsläget.
Hur hittar jag redan gjorda HTA-sammanställningar?
Ett sätt att hitta svenska HTA-sammanställningar är att gå in på SBU eller andra svenska HTA-organisationers webbsidor. Där kan du söka fram aktuella sammanställningar.
Vilken hjälp kan jag få om jag vill arbeta med en HTA-fråga?
Kontakta Karl Johan Lindner eller Sjukhusbiblioteket i Västerås för att få veta mer om vilken hjälp du kan få för att komma igång med HTA.
Hur gör jag om jag har en fråga som jag tror vore bra att utvärdera med HTA?
Du fyller i formuläret så utförligt du kan och sjukhusbiblioteket gör en försökning på ämnet och du får en sammanställning av sökresultatet av informationssökningen.
Vad är PICO?
PICO är ett sätt att ställa upp en sökfråga. Ett välformulerat PICO är viktigt för hur man avgör om artiklar ska tas med eller uteslutas när man gör informationssökningen. Du gör uppställningen så här:
P – Patientgrupp, vem eller vilka gäller behandlingen?
Exempel: Inneliggande patienter som fått infektion under sjukhusvistelse.
I – Intervention, vad är det du vill undersöka?
Exempel: Handtvätt hos personal.
C – Comparison (jämförelse), det du vill jämföra interventionen med, ofta standardbehandling.
Exempel: Ingen handtvätt, alternativ tvätt, ansiktsmask.
O – Outcome (effektmått), vad vill du uppnå?
Exempel: Minskad infektionsrisk.
Vi hjälper gärna till att ställa upp din sökfråga enligt PICO
Bibliotekstjänster
Sjukhusbiblioteket erbjuder nedanstående tjänster till kliniker, avdelningar och anställda inom Region Västmanland.
Bokinköp
Beställning av böcker till klinikbibliotek/avdelningar/enheter gör du med hjälp av formuläret i nedanstående länk. Sjukhusbiblioteket handlägger inköpet och registrerar böckerna i bibliotekskatalogen innan de skickas till respektive klinik/avdelning.
Beställ böcker till klinik/avdelning
Boka en bibliotekarie
Vill du få hjälp med informationssökning, referenshantering, publicering eller något annat? Då kan du boka en timme med någon av oss på biblioteket. Du kan exempelvis få hjälp med hur du skriver referenser och söker artiklar. Handledningen sker på plats i biblioteket, via Teams eller på din arbetsplats.
Klinisk bibliotekarie
En klinisk bibliotekarie deltar aktivt på en klinik eller andra möten genom att regelbundet fånga upp frågeställningar från den kliniska vardagen, genomföra sökningar, omvärldsbevaka och återkoppla med färsk information. Bibliotekarien kan också bidra i utbildningssituationer eller andra kompetensutvecklingsaktiviteter.
Kontakta oss om din arbetsplats är intresserad!
Boka mötesrum
Biblioteket har fyra mötesrum som går att boka via Outlook.
Boken - För åtta personer. Rummet är utrustat med med 75"-skärm och konferensutrustning.
Asken - För sex personer. Rummet är utrustat med 65"-skärm.
Eken - För fyra personer. Rummet är outrustat.
Linden - För fyra personer. Rummet är outrustat.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 8 oktober 2024