Risk- och händelseanalys
En händelseanalys är en utredning som syftar till att klarlägga vad som har hänt, varför det hände och ge förslag på åtgärder för att förhindra eller minska risken för att det ska inträffa igen.
Vårdskadeutredning
Händelser med allvarliga konsekvenser eller potential för allvarliga konsekvenser skall utredas. Beslut om Vårdskadeutredning tas i samråd med verksamhetschef och kan med fördel utföras av det lokala patientsäkerhetsteamet. Vårdskadeutredning genomförs i avvikelsehanteringssystemet Synergi av den egna verksamheten. Stöd från Analysledare i det centrala patientsäkerhetsteamet kan ges.
Händelseanalys
Att göra en händelseanalys innebär att på ett systematiskt sätt identifiera bakomliggande orsaker till en negativ händelse. Analysen syftar till att ge kunskap om hur och varför händelsen inträffat samt ge förslag på åtgärder för att förhindra att liknande händelser upprepas. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har gett ut en handbok om händelseanalys där man beskriver hur man på ett metodiskt sätt genomför dessa. Länken till handboken finns till höger.
Central händelseanalys
En central händelseanalys görs ofta i komplexa ärenden och/eller där flera verksamheter är involverade samt när andra sjukvårdshuvudmän är berörda. Om en central händelseanalys ska genomföras bestäms i kontakt mellan chefläkare och verksamhetschef. När detta är bestämt får analysledare i det centrala patientsäkerhetsteamet uppdraget att genomföra utredningen på uppdrag av verksamhetschef som också ansvarar för att informera patient/närstående och berörda medarbetare om en händelseanalys ska göras. När utredningen är färdig överlämnas den vid ett möte med verksamhetscheferna för de involverade verksamheterna. De är sedan dessa som tar beslut om föreslagna åtgärder ska genomföras.
Riskanalys
Centrala patientsäkerhetsteamet kan få uppdrag att genomföra fördjupade riskanalyser ur patientsäkerhetsperspektiv. Metodiken bygger på SKR´s handbok för Risk- och händelseanalys.