Kunskapsstyrning
Kunskapsstyrning är svensk vårds gemensamma system för att kunna leverera en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet.
Kunskapsstyrningssystemet handlar om att utveckla, sprida och använda bästa möjliga kunskap inom hälso- och sjukvården. Målet är att bästa kunskap ska finnas tillgänglig och användas i varje patientmöte.
För att kunna stärka patientens delaktighet och samverkan behövs en överenskommelse mellan patienten och vården. Patientkontraktet, överenskommelsen omfattar en sammanhållen planering över patientens samtliga vård- och omsorgsinsatser.
Region Västmanlands kunskapsstyrningsarbete
Utveckling pågår av det lokala Kunskapsstyrningsarbetet utifrån det nationella målet ”Vår framgång mäts i liv och jämlik hälsa”.
Rådet för kunskapsstyrning har en rådgivande roll gentemot hälso- och
sjukvårdsförvaltningen samt länets kommuner och dess vårdverksamheter. Rådet ska ge stöd för analyser, arbete gällande patientsäkerhet samt ge stöd till lokala programområden, arbetsgrupper och lokala råd.
Enheten för kunskapsstyrning ansvarar för vissa delar i den lokala kunskapsstyrningsstrukturen och stödjer i arbetet med implementering av kunskapsstöd.
Lokala programområden (LPO)
I Region Västmanland bildas lokala programområden (LPO), alternativt lokala arbetsgrupper (LAG). Lokalt programområde ska etablera kontakt med motsvarande sjukvårdsregionalt programområde och utgöra länk mellan lokal och sjukvårdsregional nivå.
Kunskapsstöd
Vårdförlopp, vårdprogram, rekommendationer och andra kunskapsstöd har tagits fram inom systemet för kunskapsstyrning, se Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Kunskapsstöd på remiss, se Remisser vårdförlopp, vårdprogram och riktlinjer | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)
Nationella programområden (NPO) och Regionala programområden (RPO)
Det har bildats 26 nationella programområden (NPO) som består av en representant från varje sjukvårdsregion - med ett tydligt uppdrag och mandat att företräda hela regionen inom det specifika området. Varje NPO ska mötas upp av motsvarande regionalt programområde (RPO) och lokalt programområde (LPO).
På sjukvårdsregional nivå bildas regionala programområden (RPO), ett för varje nationellt programområde.
RPO:s huvuduppgift är att bidra med behovsanalys och omvärldsbevakning till NPO samt initera frågor för nationell och regional samordning samt ta emot och initerar implementering av nationella kunskapsunderlag.
Utöver programområden bildas också ett antal nationella samverkansgrupper (NSG) för generella uppdrag rörande metodutveckling, kvalitetsregister, uppföljning och analys, läkemedel samt patientsäkerhet samt ett nationellt primärvårdsråd.
Ansvaret för de olika programområdena är uppdelade mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner. Sjukvårdsregion Mellansverige är värd för NPO Akutvård, Hjärt- och kärlsjukdomar, Öron-, näs- och halssjukdomar samt Äldres hälsa.
På hemsida för sjukvårdsregion Mellansverige presenteras organisationen för kunskapsstyrning för vår sjukvårdsregion och de olika grupperingarna inom kunskapsstyrningen.
Akut vård
Akut vård omfattar flera insatsområden, vården innan ankomst till akutsjukhusets akutmottagning och även vården efter akutmottagningen.
Akut vård innefattar tidig identifiering, riskvärdering, diagnostik och åtgärder utifrån symtom, tillstånd och skador som är tidskänsliga och potentiellt farliga för liv och hälsa.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Barn och ungdomars hälsa
Barn och ungdomars hälsa omfattar flera insatsområden. Programområdets ansvar berör de flesta andra programområden. Strategin är därför att samarbeta brett och prioritera egna insatser som är specifika för barn och ungdomar, samt att ständigt bevaka barnperspektivet.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Cancersjukdomar
Region Västmanland arbetar enligt den nationella cancerstrategin med att förbättra vården för patienter och närstående som drabbats av cancer.
LPO Cancersjukdomar
Arbetet samordnas genom Regionalt Cancercentrum (RCC) Mellansverige och Region Västmanlands Cancerråd, LPO.
Rådet är multiprofessionellt sammansatt. Ordförande i det lokala cancerrådet är medlem i RCC:s styrgrupp. Som stöd i det operativa arbetet i cancerrådet finns cancersamordnare.
Cancerrådets uppdrag är att arbeta i enlighet med åtta utvecklingsområden som är prioriterade av RCC och återfinns i Cancerplanen 2022-2024:
- Patientens medverkan
- Prevention och tidig upptäckt
- Kunskapsstyrning inom RCC
- Vårdprogram
- Vårdprocesser
- Screeningprogram
- Ärftlig cancer
- Standardiserade vårdförlopp (SVF)
- Kontaktsjuksköterskor och Min vårdplan
- Cancerrehabilitering
- Palliativ vård
- Kompetensförsörjning
- Klinisk cancerforskning och innovation
- Nivåstrukturering
Pågående utvecklingsarbete:
- Stödja i arbetet gällande utrotningsprojektet för livmoderhalscancer, HPV-vaccination i samband med cellprovtagning i åldersintervallet 23–29 år.
- Verka för implementering av de nationella screeningprogrammen;
- Tarmcancer
- Livmoderhalscancer
- Organiserad prostatacancertestning
Kontaktuppgifter Cancersamordnare:
karin.rolfsdotter.dahlberg@regionvastmanland.se
Barncancer
Barncancer
Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer
Som överlevare efter barncancer är det inte ovanligt att man drabbas av komplikationer som kan vara kopplade både till cancersjukdomen i sig eller den behandling man genomgått. Webbutbildningen, "Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer", vänder sig främst till professioner som kommer i kontakt med individer som har behandlats för cancer i barndomen.
Utbildningen vänder sig främst till de målgrupper som kommer i kontakt med individer som har behandlats för cancer i barndomen: Vuxenvård, Barnsjukvård, Försäkringskassan och Skolan.
Cancerrehabilitering
Cancerrehabilitering
Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering
Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering omfattar rehabilitering av vuxna patienter med cancer oberoende av diagnos, kön, ålder, etnicitet, bakgrund eller andra faktorer. Klicka på länken nedan för mer information.
Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering
Informationsmaterial, länkar och andra hjälpmedel inom cancerrehabilitering hittar du på länken nedan.
Informationsmaterial och länkar
Utbildningsmaterial för medarbetare inom primärvården
Vad behöver du som arbetar inom primärvården känna till för att bättre kunna ta emot patienter/remisser för cancerrehabilitering? Nedan presenteras två utbildningsfilmer som riktar sig till primärvårdens fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer, psykologer, dietister och kanske även sjuksköterskor.
Film: Cancerbehandlingar, biverkningar och rehabilitering
Filmen ger grundläggande kunskap om cancer och cancerbehandlingar. I denna presentation kan du få en översyn över olika cancersjukdomar, hur de behandlas och vilken rehabilitering som kan komma att behövas. Filmens längd är cirka 35 minuter.
Film: Fysioterapi och cancerrehabilitering i primärvården
Denna presentation riktar sig till fysioterapeuter i primärvården och ger just grunden i cancerrehabilitering för fysioterapeuter och vilka insatser som lämpar sig vid olika typer av besvär. Filmens längd är cirka 25 minuter.
Min vårdplan - cancer
Min vårdplan - cancer
Alla patienter med cancer bör ha en vårdplan som individanpassas utifrån patientens behov. Den ska tas fram för och med patienten.
Min vårdplan - Ledningssystemet
Syftet är att ge tydlig information och stöd till patient och närstående, att göra dem delaktiga i vården samt öka deras trygghet. Min vårdplan erbjuds digitalt och möjlighet till pappersform.
SVF - Standardiserade vårdförlopp cancer
SVF - Standardiserade vårdförlopp cancer
Standardiserade vårdförlopp (SVF) är ett nationellt arbetssätt som ska minska onödig väntan och ovisshet för patienten. SVF beskriver vilka utredningar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka tidsgränser som ska eftersträvas från välgrundad misstanke till start av första behandling. Ledtiden varierar beroende på diagnos och behandling. Det finns 31 diagnoser sedan start 2015 inom SVF, under 2022 implementeras ytterligare ett SVF.
Inklusionsmålet är att 70 procent av alla nya cancerfall ska utredas enligt SVF. 80 procent av patienterna som rapporterats till start av behandling ska klara ledtidstidsmålet inom utsatt tid.
Patientinformation om standardiserade vårdförlopp
Endokrina sjukdomar
Endokrina sjukdomar innefattar sjukdomar i kroppens hormonproducerande körtlar och metabolism samt diabetes och osteoporos.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Osteoporos
Osteoporos
Osteoporos ingår i Socialstyrelsens nationella riktlinje för rörelseorganens sjukdomar.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Osteoporos - sekundärprevention efter fraktur
Vårdcentraler som önskar beställa en tryckt version av foldern mejlar ovanstående pdf till Arkitektkopia vasteras@arkitektkopia.se och anger antal önskade exemplar, kostnadsställe och leveransadress.
Hjärt- och kärlsjukdomar
Hjärt- och kärlsjukdomar omfattar bland annat hjärtinfarkt, hjärtsvikt och venösa bensår.
I Region Västmanland finns ett lokalt programoråde (LPO) hjärt- och kärlsjukdomar. Utveckling pågår av det lokala arbetet och bildande av lokala arbetsgrupper (LAG).
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se):
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Kritisk benischemi
- Hjärtsvikt
Riklinje:
- Sekundärprevention vid kranskärlssjukdom
Hud- och könssjukdomar
Hud- och könssjukdomar omfattar svårare inflammatoriska hudsjukdomar och sexuellt överförbara sjukdomar.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Infektionssjukdomar
Infektionssjukdomar omfattar bland annat Sepsis, Hepatit B och C samt Infektionssjukdomar vid Covid-19. Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Sepsis
Kirurgi och plastikkirurgi
Kirurgi och plastikkirurgis uppdrag omfattar generellt kirurgiskt perspektiv och specifikt plastikkirurgiskt perspektiv inom aktuella områden.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Kvinnosjukdomar och förlossning
Kvinnosjukdomar och förlossning omfattar hela vårdkedjan för både gynekologi och obstetrik.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Levnadsvanor
Programområdet levnadsvanor går på bredden och har bäring i samtliga andra programområden.
I Region Västmanland finns ett lokalt programoråde (LPO) Levnadsvanor sam lokal arebtsgrupp (LAG) Tobak. Utveckling pågår av det lokala arbetet.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se):
Riklinje:
- Levnadsvanor
Lung- och allergisjukdomar
Lung- och allergisjukdomar omfattar bland annat Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och Obstruktiv sömnapné hos vuxna.
I Region Västmanland finns KOL-rådet som är ett lokalt programoråde (LPO). Utveckling pågår av det lokala arbetet.
Godkända kunskapstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL)
Nationellt vårdprogram:
- Behandling av obstruktiv sömnapné hos vuxna
Mag- och tarmsjukdomar
Mag- och tarmsjukdomar inkluderar inflammatorisk tarmsjukdom, levercirrhos, appendicit (blindtarmsinflammation) och gallvägssjukdomar.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Medicinsk diagnostik
Programområdet medicinsk diagnostik har i uppdrag att leda och samordna kunskapsstyrningen inom medicinsk diagnostik, vilket omfattar laboratoriemedicin samt bild och funktion.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Nervsystemets sjukdomar
Nervsystemets sjukdomar omfattar bland annat Stroke, TIA och Epilepsi.
I Region Västmanland finns Strokerådet som är ett lokalt programoråde (LPO). Den är indelad i tre lokala arebtsgrupper (LAG) och utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Stroke och TIA
Njur- och urinvägssjukdomar
Njur- och urinvägssjukdomar omfattar bland annat Kronisk njursjukdom och njursten.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Vårdprogram:
- Kronisk njursjukdom
Perioperativ vård, intensivvård och transplantation
Programområdet Perioperativ vård, intensivvård och transplantation omfattar vård och omhändertagande av patienter före, under och efter operationer, patienter i behov av intensivvård och patienter som genomgår transplantationer.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Psykisk hälsa
Psykisk hälsa omfattar bland annat Schizofreni och Adhd.
I Region Västmanland finns ett lokalt programoråde (LPO) Psykisk hälsa. Utveckling pågår av det lokala arbetet. Uppdragsbeskrivning LPO psykisk hälsa
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Schizofreni - förstagångsinsjuknande
Rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin
Programområdets uppdrag omfattar hela vårdkedjan med primär- och sekundärpreventiva insatser, primärvård och specialiserad vård, rehabilitering i öppen och sluten vård, specialiserad rehabilitering, arbetsrehabilitering, habilitering och försäkringsmedicinska insatser.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete för
integrering i personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Reumatiska sjukdomar
Reumatiska sjukdomar omfattar bland annat Reumatoid artrit.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Reumatoid artrit (RA)
- Reumatoid artrit - etablerad
Rörelseorganens sjukdomar
Rörelseorganens sjukdomar omfattar bland annat Höft- och knäledsartros, Höftfraktur och Ryggsmärta samt Tumbasartros.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Höftledsartros - Primärvård
- Knäledsartros
Vårdprogram:
- Distal radiusfraktur
Osteoporos
Osteoporos
Osteoporos ingår i Socialstyrelsens nationella riktlinje för rörelseorganens sjukdomar.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Osteoporos - sekundärprevention efter fraktur
Vårdcentraler som önskar beställa en tryckt version av foldern mejlar ovanstående pdf till Arkitektkopia vasteras@arkitektkopia.se och anger antal önskade exemplar, kostnadsställe och leveransadress.
Sällsynta sjukdomar
Sällsynta sjukdomar omfattar många sjukdomsgrupper som är mycket olika och patienternas behov varierar. Programområdet ska identifiera skillnader i diagnostik, behandling och omhändertagande inom olika sällsynta sjukdomsgrupper.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Tandvård
Programområdet tandvård ska utveckla och sprida kunskap så att denna används och finns tillgänglig i varje patientmöte.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Äldres hälsa och palliativ vård
Äldres hälsa och pallaitiv vård omfattar bland annat kognitiv svikt och sköra äldre.
Utveckling pågår av det lokala arbetet och implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp:
- Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom
- Palliativ vård
Nationellt vårdprogram Palliativ vård
Vårdförloppet och vårdprogrammet för palliativ vård kompletterar varandra. Vårdprogrammet beskriver den palliativa vårdens innehåll medan vårdförloppet ger en mer övergripande beskrivning av vilka patienter och vid vilka tidpunkter olika insatser kan vara aktuella.
Ögonsjukdomar
Ögonsjukdomar omfattar flera insatsområden.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Öron-, näs- och halssjukdomar
Öron-, näs- och halssjukdoma omfattar flera insatsområden.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Godkända kunskapsstöd, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Nationellt primärvårdsråd
Nationellt primärvårdsråd bidrar till helhetssyn och bredd i strukturen för kunskapsstyrning genom att bidra med kompetens ur ett primärvårdsperspektiv. Nationellt primärvårdsråd ska också bidra i omställningen till Nära vård där primärvården är basen.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
Rekommendationer till primrävård, Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Nationella samverkansgrupper
Nationella samverkansgrupper (NSG) leder och samordnar regionernas gemensamma arbete i olika områden. Har generella uppdrag rörande metodutveckling, kvalitetsregister, uppföljning och analys, läkemedel samt patientsäkerhet.
Utveckling pågår av det lokala arbetet samt implementering av kunskapsstöd.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 20 december 2022