Livsmedelshygien
Mathanteringen i vård och omsorg ska uppfylla lagstiftningens tydliga mål om alla konsumenters rätt till säkra livsmedel.
På Kompetensplatsen finns den digitala utbildningen Kostlära och matsäkerhet, som tar ca 1 h att genomföra. Kostlära och matsäkerhet (luvit.se)
På Vårdhandboken.se finns information om livsmedelshygien inom vård och omsorg Livsmedelshygien - Vårdhandboken (vardhandboken.se) samt ett test Testa dina kunskaper - Vårdhandboken (vardhandboken.se)
På Livsmedelsverkets hemsida finns bra information om smittämnen i livsmedel. Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar (livsmedelsverket.se)
På Livsmedelsverkets hemsida finns även bra information om hygien i köket Tillagning och förvaring (livsmedelsverket.se)
Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider på sjukhus vänder sig till alla som påverkar kvaliteten på måltiderna, från beslutsfattare till avdelningschefer, måltidschefer och vård- och servicepersonalen närmast patienten. Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus (livsmedelsverket.se)
Livsmedelsverkets sida om Måltider i äldreomsorgen innehåller nationella riktlinjer för att göra måltider till en del av omvårdnaden och minska risken för undernäring. Måltider i äldreomsorgen (livsmedelsverket.se)
Kommunerna har ansvaret för tillsyn av livsmedelsverksamheter. Läs mer på respektive kommuns hemsida.
Arboga: Livsmedel - Arboga kommun
Fagersta: Livsmedel (avesta.se)
Hallstahammar: Livsmedelsverksamhet - Hallstahammars kommun
Kungsör: Livsmedel - Kungsörs kommun (kungsor.se)
Köping: Livsmedelsverksamhet - Köpings kommun (koping.se)
Norberg: Livsmedel (avesta.se)
Sala: Livsmedel - Miljöenheten - Sala kommun
Skinnskatteberg: Livsmedel - Skinnskatteberg
Surahammar: Livsmedel - Surahammars kommun
Västerås: Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen - Västerås (vasteras.se)