- Region Västmanlands intranät
- Min anställning
- Dygnsvila
Dygnsvila
Region Västmanland vill skapa ett långt och hållbart arbetsliv för alla medarbetare. Hur arbetstiden läggs och vilken möjlighet vi har till återhämtning påverkar vår hälsa. Det gäller vid alla arbetstider; skift- och nattarbete, oregelbundna arbetstider och flexibla och gränslösa arbetstider.
Från 1 oktober gäller ett reviderat kollektivavtal som är anpassat till EU:s arbetsdirektiv om 11 timmars sammanhängande dygnsvila.
Informationen på denna sida riktar sig till dig som medarbetare. Du som chef hittar mer material här
Information på denna sida uppdateras löpande.
Vad är dygnsvila?
Medarbetare ska ha 11 timmar sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.
Arbete och dygnsvila ska förläggas alternerade så att arbete och vila regelbundet följer på varandra.
Vad är dygnsbryt?
Vad är dygnsbryt?
Den tidpunkt när dygnsberäkningen (24-timmarsperiod) börjar. Inom 24-timmars perioden måste det finnas 11 timmars sammanhängande vila (=dygnsvila).
Varje medarbetare ska ha en fastställd 24-timmars period för varje beräkningsperiod. Dygnsbrytet ska inte flyttas under beräkningsperioden.
Vad är schemabryt, schemaperiod och beräkningsperiod?
Vad är schemabryt, schemaperiod och beräkningsperiod?
Schemaperiod och beräkningsperiod behöver inte vara detsamma men inom regionen sammanfaller de ofta. I så fall blir beräkningsperiod=schemaperiodens längd.
En beräkningsperiod kan vara max 16 veckor lång.
Vad innebär förändringen?
Ett tydligare krav på 11 timmars dygnsvila för alla medarbetare införs från 1 oktober.
Arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande så att arbete och vila regelbundet följer på varandra. Det innebär att en period av arbete i normalfallet ska följas av minst 11 timmars dygnsvila.
De nya reglerna har kommit till efter ett nationellt beslut om att svensk arbetsmarknad ska anpassas till de regler om dygnsvila som gäller i övriga Europa.
Syftet är att alla medarbetare ska få ett långt och hållbart arbetsliv.
Alla verksamheter som berörs kommer att göra ett jobb med att anpassa arbetstider och scheman så att de följer de nya reglerna.
Vad kan jag som medarbetare bidra med?
Läs på om förändringen. Hur påverkas du och din verksamhet? Det kan vara olika beroende på hur ni jobbar. Lyft gärna frågan på en APT eller prata med din chef om du hur kan bidra i er verksamhet.
Visualisering av schema
Visualisering av dygnsvila
Visualisering av dygnsvila
Huvudregeln är att arbete och vila ska förläggas alternerade, det vill säga omväxlande under varje period om 24 timmar. Det innebär att ett arbetspass i normalfallet för följas av minst 11 timmars dygnsvila.
Dygnsbryt = definierad brytpunkt för 24-timmarsperioder
Rekommenderat dygnsbryt är mellan kl 19.00 och 20.00, men kan anpassar utifrån verksamheten.
Dygnsbrytet ska inte flyttas under schemaperioden.
Verktyg för att visualisera vila mellan pass, dygnsvila och dygnsbryt:
Visualisering av veckovila
Visualisering av veckovila
Veckovila regleras i Arbetstidslagen och ska förläggas med 36 sammanhängande timmar under en 7 dagars period, utöver veckovila ska även dygnsvila förläggas. Det innebär i normalfallet en veckovila om 47 timmar (36+11), om det inte är möjligt att fullt ut förlägga vecko- och dygnsvila efter vararandra ska minst 36 timmars vila förläggas.
Visualisering för att synliggöra veckovila och dygnsvila:
Visualisering av dygnsvila (Powerpoint)
För verksamheter som arbetar måndag-fredag (ej beredskap) är förslaget att lägga veckobrytet på måndagen när turen börjar.
Visualisering av schema på papper
Visualisering av schema på papper
För att göra det enklare att visualisera dygns- och veckovila finns möjligheten att skriva ut ett ark som innehåller en tidslinje, tillsammans med remsor som representerar dygnsvila, kompenserande vila, frånvaro etc. Klipp ut remsorna och använd dem för att visualisera ditt schema.
Instruktionsfilm
Det finns två olika versioner. En utan dygnsbryt (där du själv kan rita ut dygnsbrytet) och en med dygnsbryt kl. 19.00.
Arket skrivs ut i A3-storlek, eller beställs som trycksak under "färdigt material" på Kommunikationsplatsen.
Visualisering av jour och beredskap
Visualisering av jour och beredskap
Som stöd i schemaläggning finns ett verktyg där man kan visualisera förläggning av arbetstid, dygnsvila, veckovila samt jour och beredskap.
Stödverktyg förläggning av arbetstid, dygnsvila, veckovila, jour och beredskap. xlsx
Hantering i Heroma
Dygns- och veckovila för timanställda medarbetare
Dygns- och veckovila för timanställda medarbetare
Reglerna för dygnsvila och veckovila gäller för alla medarbetare. Timanställd personal som inte har ett schema i Heroma har en brytpunkt för dygns- och veckovila som finns inlagd i regelverket på anställningen. Dygnsbrytet är kl 20.00. Veckobrytet är onsdag kl 18.00. En timanställd kan alltså inte jobba kväll och sedan gå och jobba ett pass dagen efter om det inte är 11 timmar från att kvällspasset har slutat.
Du behöver manuellt ha kontroll på att det ligger 11 timmar mellan arbetspassen. Det är därför viktigt att du tar hand om deras stämplingar och bokar in passen så fort som möjligt.
Timanställda får ersättning för utförd tid. Det innebär att kompenserad vila inte kan läggas på timanställda.
Kompensation vid förkortad dygnsvila
Kompensation vid förkortad dygnsvila
Ny funktion i Heroma för övertidspass och kompenserande vila
När du bokar in ett övertidspass får du upp information vad som behövs för att arbetsförändringen ska kunna godkännas, därefter lägger du in den kompenserande vilan. Viktigt att tänka på är att samma meddelande kommer upp även om du inte behöver kompensera vilan, dock med tilläggsinformationen: ”Ingen kompensationsledighet behöver planeras in..”. Det är därför viktigt att läsa hela meddelandet och att inte boka in övertid dagen efter för då bryts den befintliga vilan och den måste kompenseras.
I en kommande version av Heroma kommer frånvaron kompenserande vila tas bort och istället kommer vi använda två aktiviteter:
- En aktivitet som läggs på den lediga tiden på samma sätt som veto
- En aktivitet som läggs på arbetstid där man får kompenserande vila
Detta kommer kunna göras direkt i bokningen enligt vår leverantör CGI. Mer information kommer när detta är aktuellt.
Byte av arbetspass och justering av stämplingar
Byte av arbetspass och justering av stämplingar
Förändringar i Heroma webb (Heroma-administrera arbetstid)
Från och med 1 oktober gäller nya regler när det gäller dygnsvila och veckovila, vilket även påverkar övertid och byten av arbetspass utifrån att vilan måste säkerställas.
Detta innebär att medarbetarna inte längre själva kan ansöka om vissa arbetsförändringar i Heroma webb. Nytt arbetssätt är att medarbetaren pratar med sin chef som avgör om arbetsförändringen kan godkännas. Chefen lägger sen in godkända förändringar i Heroma.
De arbetsförändringar det gäller är:
- Byte med sig själv
- Byte med annan person
- Förskjuten arbetstid beordrad
- Ändra tid
I nuläget kan medarbetarna justera sina stämplingar i Kom&Gå inom 5 arbetspass, men detta kommer från 1 oktober ändras till att man kan justera inom 2 arbetspass. Det betyder att om det är fel på stämplingar, eller om ett övertidspass har gjorts, kommer ärendena snabbare till chef. Det är viktigt att alla ärenden tas om hand snabbare i och med de nya reglerna.
Vid oförutsedda händelser - vad gäller för medarbetare som arbetar på olika arbetsplatser inom regionen?
Vid oförutsedda händelser - vad gäller för medarbetare som arbetar på olika arbetsplatser inom regionen?
Hur den här typen av situation ska hanteras är svår och kräver att vi gemensamt sätter rutiner för hur det ska fungera. Tills dess rekommenderas att enbart använda medarbetare som enbart arbetar på aktuell arbetsplats där du kan säkerställa att kompenserande vila utges.
FAQ Dygnsvila – Avtal och regelverket
Vad händer med flexen om man har planerad arbetstid med 11 timmar dygnsvila emellan? (Uppdaterad: 2023-11-14)
Vad händer med flexen om man har planerad arbetstid med 11 timmar dygnsvila emellan? (Uppdaterad: 2023-11-14)
Exempel flexram 15/30
Lisa har planerad arbetstid, måndag 13:30-22:00 och tisdag 9:00-17:30. Lisa stämplar ut från sitt arbetspass 22:10 vilket inte signaleras i systemet då Lisas flexram sträcker sig 30 minuter efter arbetspassets slut.
Mellan arbetspassen så är det precis 11h, vilket gör att Lisa bryter mot dygnsvilan om hon stämplar in före kl 09:10 vid sitt arbetspass på tisdagen för att få 11h sammanhängande dygnsvila.
I de fall instämpling senare än 09:00 inte är möjligt skall kompenserande vila förläggas i samband med efterföljande dygnsvila:
I regionen finns lokalt avtal för veckoslutstjänstgöring, hur påverkas det? (Uppdaterad: 2023-09-04)
I regionen finns lokalt avtal för veckoslutstjänstgöring, hur påverkas det? (Uppdaterad: 2023-09-04)
För tillfället är det bestämt, i samråd med facken, att inte genomföra några förändringar i veckosluttjänsten under 2023. Efter nyår planerar vi att utvärdera hur tjänsten har fungerat och avgöra om det krävs några anpassningar. Eventuella förändringar kommer tidigast att införas efter årsskiftet.
Just nu kan man välja att antingen jobba tre kvällar i rad eller alternera mellan kväll och 'B-tur', om möjlighet finns, för att säkerställa 11 timmars dygnsvila.
Vad händer om vi bryter mot denna lag?
Vad händer om vi bryter mot denna lag?
Att förlägga arbetstid i schema som står i strid mot kollektivavtalen innebär ett kollektivavtalsbrott. Det utgör sannolikt även ett brott mot arbetstidslagen samt mot arbetstidsdirektivet. Om Sverige inte följer arbetstidsdirektivet väntar rättslig prövning. En förlust i EU-domstolen innebär stora skadeståndskrav och framför allt leda till ett avsevärt striktare regelverk.
Inom vilken tidsram ska en medarbetare kompenseras om dygnsvilan brutits?
Inom vilken tidsram ska en medarbetare kompenseras om dygnsvilan brutits?
I första hand i samband med nästa dygnsvila. Om det av objektiva skäl inte är möjlig ska den kompenserade vilan förläggas så snart som möjligt, dock senast inom 14 kalenderdagar.
Vad menas med planerade undantag och oförutsedd händelse?
Vad menas med planerade undantag och oförutsedd händelse?
En oförutsedd händelse är något som arbetsgivaren inte kunnat förutse, påverka eller planera för. Se mer information i ppt Information om dygnsvila bild 11-17. Planerade undantag kan göras i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet men det förutsätter att det i det enskilda fallet finns särskilda skäl. För att särskilda skäl ska föreligga ska arbetsgivaren först ha prövat andra möjligheter att lösa bemanningen. I det ligger att om andra möjligheter finns ska dessa i första hand väljas. Planerade avvikelser kommer att tillämpas extremt restriktivt.
När det uppstår en vakans som måste ersättas med personal vars dygnsvila då minskar. Kan man göra avsteg från 11h dygnsvila då?
När det uppstår en vakans som måste ersättas med personal vars dygnsvila då minskar. Kan man göra avsteg från 11h dygnsvila då?
Medarbetare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila. I första hand ska vilan ges i anslutning till nästkommande dygnsvila. Har dygnsvilan inskränkts till följd av en oförutsedd händelse (som detta kan klassas som) kan kompenserande vila i andra hand utges inom upp till 14 dagar från avvikelsen.
Kan man arbeta övertid både på lunchrasten och i slutet av passet?
Kan man arbeta övertid både på lunchrasten och i slutet av passet?
Ja, övertidsarbete är möjligt vid flera tillfällen under en arbetsdag.
Vad gäller vid flextid?
Vad gäller vid flextid?
Flextid är att betrakta om arbetstid och reglerna om dygnsvila gäller även då.
Hur löser vi om det händer något oförutsägbart?
Hur löser vi om det händer något oförutsägbart?
En oförutsedd händelse är något som arbetsgivaren inte kunnat förutse, påverka eller planera för. Se mer information i ppt Information om dygnsvila bild 11-17.
Hur ställer man sig till om en medarbetare jobbar på annan arbetsplats hos en annan arbetsgivare. Hur säkerställer vi dygnsvila och veckovila? (Uppdaterad: 2023-05-29)
Hur ställer man sig till om en medarbetare jobbar på annan arbetsplats hos en annan arbetsgivare. Hur säkerställer vi dygnsvila och veckovila? (Uppdaterad: 2023-05-29)
Arbete hos annan arbetsgivare räknas som bisyssla och ska hanteras enligt den rutinen. Medarbetare har skyldighet att anmäla bisyssla. Regionen ska säkerställa dygns- och veckovila inom anställning.
Gäller 11 timmars dygnsvila även för inhyrd personal?
Gäller 11 timmars dygnsvila även för inhyrd personal?
För att säkerställa patientsäkerheten och arbetsmiljön för såväl egna medarbetare som inhyrd bemanning och konsulter, kommer Region Västmanland att tillämpa likalydande regelverk gällande dygnsvila. Detta innebär att dygnsvila för inhyrd bemanning och konsulter inom Region Västmanland verksamheter ska hanteras på samma sätt som för regionens egna medarbetare.
Kan planerat uttag av kompensationsledighet utgöra dygns- och veckovila?
Kan planerat uttag av kompensationsledighet utgöra dygns- och veckovila?
Ja, planerad förläggning av kompensationsledighet, exempelvis efter jour eller beredskap, kan utgöra dygns- och veckovila på samma sätt som innan skärpning av regelverket kring dygnsvila.
Vad gäller för studenter som fullgör VFU hos Region Västmanland?
Vad gäller för studenter som fullgör VFU hos Region Västmanland?
För studenter tillämpas samma regelverk för dygnsvila som för regionens egna medarbetare.
FAQ Dygnsvila – Beredskap
När och hur ska störningar under beredskap kompenseras? (Uppdaterad: 2023-11-14)
När och hur ska störningar under beredskap kompenseras? (Uppdaterad: 2023-11-14)
Kompenserande vila för aktivt arbete under beredskap som bryter dygnsvilan ska förläggas så snart som möjligt, dock senast inom 14 kalenderdagar.
Vid beredskap flera dygn i sträck ska kompenserande vila, vid aktivt arbete som utgör brott mot dygnsvilan, förläggas i samband med den därpå följande dygnsvilan efter beredskapsperiodens slut.
Alla avbrott under beredskapen, för vilka dygnsvila om minst 11 timmar inte erhållits under aktuell period om 24 timmar, läggs samman och kompenseras sammanhängande med nästkommande dygnsvila.
Exempel:
Lisa har beredskap under tre dygn från fredag 16.30 till måndag 08.00. Under beredskapstiden går Lisa in och arbetar aktivt vid tre tillfällen:
2 timmar fredag kl 17.00-19.00
3,5 timme lördag 15.00-18.30
6 timmar söndag 11.30-17.30
Tidpunkt för dygnsbryt ligger 16.30
Detta innebär att ingen kompenserande vila uppstår för Lisa då hon får minst 11 timmar dygnsvila oavsett störningarna då hon går in och arbetar aktivt under sin beredskap.
Pelle har beredskap under tre dygn från fredag 16.30 till måndag 08.00. Under beredskapstiden går Pelle in och arbetar aktivt vid tre tillfällen:
2 timmar lördag kl 02.30-04.30
3,5 timme lördag 15.00-18.30
6 timmar söndag 11.30-17.30
Tidpunkt för dygnsbryt ligger 16.30
Detta innebär att Pelle får kompenserande vila med 30 minuter då dygnsvilan kränks mellan 04.00-04.30 och Pelle inte får minst 11 timmar dygnsvila. Den kompenserande dygnsvilan, 30 minuter, ska i första hand läggas i samband med nästkommande dygnsvila, dock senast inom 14 dagar.
Hur ska en störning på 10 minuter under beredskap ersättas och vilken kompenserande vila ska förläggas? (Uppdaterad: 2023-10-23)
Hur ska en störning på 10 minuter under beredskap ersättas och vilken kompenserande vila ska förläggas? (Uppdaterad: 2023-10-23)
Ersättning: Om arbetet avslutas eller påbörjats mellan kl 22.00-06.00 ska påbörjad halvtimme anses som fullgjord halvtimme (dvs 30 minuter i detta fall). Om arbetet påbörjas och avslutas före kl 22.00 ska ersättning utges för faktiskt arbetad tid (dvs 10 minuter i detta fall).
Kompenserande vila: När det gäller kompenserande vila är det den faktiska tiden som ersätts. I detta exempel 10 minuter.
Kan planerat uttag av kompensationsledighet utgöra dygns- och veckovila?
Kan planerat uttag av kompensationsledighet utgöra dygns- och veckovila?
Ja, planerad förläggning av kompensationsledighet, exempelvis efter jour eller beredskap, kan utgöra dygns- och veckovila på samma sätt som innan skärpning av regelverket kring dygnsvila.
FAQ Dygnsvila – Riskbedömning
Finns en regionövergripande riskbedömning av de nya bestämmelserna för dygnsvilan? (Uppdaterad: 2023-05-04)
Finns en regionövergripande riskbedömning av de nya bestämmelserna för dygnsvilan? (Uppdaterad: 2023-05-04)
Ja, riskbedömningen finns i VIRA id nr 1043. Riskbedömningen omfattar målområdena brott mot regler och lagar samt arbetsmiljö. Analysobjektet är införandet av förstärkt dygnsvila. Avgränsningar i riskanalysen är övriga målområden i VIRA och Läkarförbundet.
När och på vilken nivå i organisationen ska riskbedömning göras inför införandet av förstärkt dygnsvila? (Uppdaterad: 2023-05-04)
När och på vilken nivå i organisationen ska riskbedömning göras inför införandet av förstärkt dygnsvila? (Uppdaterad: 2023-05-04)
Riskbedömningen ska genomföras enligt regionens ordinarie rutiner, se dokument 45227 i Centuri/Ledningssystemet. Riskbedömning ska genomföras på varje organisatorisk nivå som berörs av förändringen och där kunskapen om förhållanden på arbetsplatsen finns. Riskbedömningen ska vara genomförd innan förändringen träder i kraft.
Vilka risker kan finnas kopplat till förändringen? (Uppdaterad: 2023-05-04)
Vilka risker kan finnas kopplat till förändringen? (Uppdaterad: 2023-05-04)
Den förlängda dygnsvilan syftar till att förbättra möjligheten till återhämtning och därmed stärka medarbetarnas hälsa. Risker kan variera mellan olika verksamheter, givet olika uppdrag och förutsättningar. Det är därför viktigt att chef och skyddsombud, med involvering av berörda medarbetare, tillsammans går igenom förändringens inverkan på den aktuella verksamheten. Risker som inte kan åtgärdas inom ramen för det egna uppdraget lyfts till högre organisatorisk nivå i samverkansstrukturen.
Vilka ska vara med på riskbedömningen?
Vilka ska vara med på riskbedömningen?
Riskbedömningen ska genomföras enligt regionens ordinarie rutiner, se dokument 45227 i Centuri/Ledningssystemet. Som minst ska chef och skyddsombud delta på riskbedömningen, men berörda medarbetare och relevanta specialister involveras med fördel i arbetet.
Kommer de lokala riskbedömningarna att sammanställas?
Kommer de lokala riskbedömningarna att sammanställas?
Ja, riskdömningar inlagda i VIRA per sista maj har sammanställt och analyserats för att fånga åtgärder som behöver hanteras regionövergripande.
FAQ Dygnsvila – Schemaläggning
Kan vi få tydliga exempel på scheman? (Uppdaterad: 2023-04-28)
Kan vi få tydliga exempel på scheman? (Uppdaterad: 2023-04-28)
Det finns exempel på schema för sjuksköterskor och undersköterskor här på intranätet och verktyg för att visualisera vila. Det finns även material från SKR om schemaläggningsteknik. Varje verksamhet ansvarar för att planera sin verksamhet vilket påverkar hur passen är upplagda. Förändringen av dygnsvila innebär att man kan behöva lägga andra passkombinationer än tidigare. Det är viktigt med delaktighet i processen för att alla ska kunna förstå förutsättningarna för schemaplaneringen.
En medarbetare är schemalagd på Ambulansen fredag 7.30 – 16. Kl 15.55 behövs en extra körning. Verksamheten kan inte lösa situationen med andra medarbetare, så detta är en oförutsedd händelse. Körningen slutar kl 18. Medarbetaren är därefter ledig (veckovila) och jobbar nästa pass onsdag kl 8. Behöver verksamheten planera in 2h extra vila som kompensation på betald arbetstid kl 8-10, eller är det ändå ok då medarbetaren fått lång veckovila? (Uppdaterad: 2023-05-10)
En medarbetare är schemalagd på Ambulansen fredag 7.30 – 16. Kl 15.55 behövs en extra körning. Verksamheten kan inte lösa situationen med andra medarbetare, så detta är en oförutsedd händelse. Körningen slutar kl 18. Medarbetaren är därefter ledig (veckovila) och jobbar nästa pass onsdag kl 8. Behöver verksamheten planera in 2h extra vila som kompensation på betald arbetstid kl 8-10, eller är det ändå ok då medarbetaren fått lång veckovila? (Uppdaterad: 2023-05-10)
I det här fallet blir det ingen kompenserande vila med tanke på att medarbetaren har lång vila efter passet (och övertid utgår enl AB). Det man måste vara uppmärksam på är att veckovilan inte blir för kort, men i detta exempel är den tilltagen med marginal.
Går det att jobba 6 dagar en vecka och 4 dagar en annan vecka? (Uppdaterad: 2023-05-10)
Går det att jobba 6 dagar en vecka och 4 dagar en annan vecka? (Uppdaterad: 2023-05-10)
Det beror på när veckobrytet är lagt och under förutsättning att medarbetaren får sin dygnsvila och veckovila.
Vi ser svårigheter att ha APT och samtidigt uppfylla dygns- och veckovilan, hur ska vi tänka? (Uppdaterad: 2023-05-29)
Vi ser svårigheter att ha APT och samtidigt uppfylla dygns- och veckovilan, hur ska vi tänka? (Uppdaterad: 2023-05-29)
Det är svårt att ge ett svar för alla då det beror på många saker. Rekommenderat är att se över överlappningstider och vid behov hålla flera APT:er med minnesanteckningar. Vid oförutsedd händelse finns risk att medarbetare missar APT, vilket kan vara svårt att förutse.
Blir veckovilan för kort vid schema måndag A, tisdag A, onsdag C, torsdag ledig, fredag C, lördag C, söndag C? Utifrån att dygnsvila och veckovila inte kan inträffa samtidigt. (Uppdaterad: 2023-06-05)
Blir veckovilan för kort vid schema måndag A, tisdag A, onsdag C, torsdag ledig, fredag C, lördag C, söndag C? Utifrån att dygnsvila och veckovila inte kan inträffa samtidigt. (Uppdaterad: 2023-06-05)
Förutsatt att veckobrytet sker måndag kl 00 och dygnsbrytet sker kl 19; ja veckovilan blir för kort (28,5 timme av 36). Hur schemat ser ut påverkar när det är lämpligt att ha veckobryt, rekommenderat är att se om det passar att lägga veckobryt på onsdagsnätter.
Var är det bäst att lägga dygnsbrytet? (Uppdaterad: 203-06-05)
Var är det bäst att lägga dygnsbrytet? (Uppdaterad: 203-06-05)
Rekommenderat dygnsbryt ligger vid kl 19-20.
Var lägger man bäst veckobryt? (Uppdaterad: 2023-06-05)
Var lägger man bäst veckobryt? (Uppdaterad: 2023-06-05)
Hur schemat ser ut påverkar när det är lämpligt att ha veckobryt, rekommenderat är att se om det passar att lägga veckobryt på onsdagsnätter 18.00 eller 03.00.
Vad säger SKR om pass som är längre än 13 timmar? (Uppdaterad: 2023-06-05)
Vad säger SKR om pass som är längre än 13 timmar? (Uppdaterad: 2023-06-05)
Se SKR frågor och svar: Hur långt kan ett arbets- eller jourpass vara?
Hur långa får arbetspass vara?
Hur långa får arbetspass vara?
Ett pass kan vara som längst 13 timmar (inklusive rast), då 11 timmar är vila. Norm är att dagpass är 8 timmar och nattpass är 10 timmar. Långa pass ska undvikas och arbetspass längre än 10 timmar ska följas upp enligt central överenskommelse med Vårdförbundet.
Ska de nya scheman MBL-förhandlas? (Uppdaterad: 2023-09-14)
Ska de nya scheman MBL-förhandlas? (Uppdaterad: 2023-09-14)
Nej, det är samma hantering av scheman som tidigare. Lokala skyddsombud har rätt att ta del av scheman om så önskas.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 18 december 2023