- Region Västmanlands intranät
- Vår region
- Hållbarhet
Hållbarhet
Region Västmanland har under många år arbetat för att regionens verksamhet ska bidra till en hållbar samhällsutveckling, det vill säga en utveckling som tillgodoser alla människors behov och rättigheter idag, utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina.
Hållbarhetsmål
Regionfullmäktige har beslutat om fyra hållbarhetsmål som alla regionens verksamheter ska arbeta utifrån. De fyra målen är:
- Resurseffektiva verksamheter och hållbara inköp
- Minskad klimatpåverkan och klimatanpassad verksamhet
- Biologisk mångfald och giftfri miljö
- Jämlika, jämställda, tillgängliga och inkluderande verksamheter
Regionfullmäktige har också beslutat att regionen ska vara certifieringsbar enligt miljöledningsstandarden ISO 14001 för att säkra ett systematiskt miljöarbete.
Sedan 2025 är hållbarhetsmålen integrerade i Regionplanen, istället för att hanteras i ett separat program som tidigare. Genom att inkludera hållbarhetsmålen i Regionplanen blir de en del av den gemensamma styrprocessen och målstyrningen, vilket säkerställer att Region Västmanland aktivt bidrar till den regionala utvecklingsstrategin. Regionens hållbarhetsarbete följs upp årligen genom en Hållbarhetsredovisning, som är en bilaga till årsredovisningen.
Filmerna visar hur du som medarbetare kan bidra till hållbarhetsmålen i det dagliga arbetet.
Länk till film för medarbetare i alla verksamheter utom i vården.
Ekonomisk hållbarhet
Ett ekonomiskt hållbart samhälle innebär att förvalta och utveckla mänskliga och materiella resurser på ett långsiktigt hållbart sätt. Varje generation bär kostnaderna för den service som den generationen beslutar om och själv konsumerar.
Ekonomisk hållbarhet för Region Västmanland innebär att utöva en god ekonomisk hushållning med resurser på ett sätt som inte äventyrar kommande generationers möjligheter eller medför negativa konsekvenser för den ekologiska och sociala hållbarheten. Region Västmanland arbetar för en varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk utveckling. Regionens totala ekonomiska resultat över en konjunkturcykel ska motsvara två procent av skatter och statsbidrag.
Miljö
Ett ekologiskt hållbart samhälle beaktar planetens gränser genom att vårda naturresurser långsiktigt så att de kan fortsätta försörja nuvarande och kommande generationer. Ekologisk hållbarhet för Region Västmanland innebär att bidra genom att använda resurser klokt, minimera utsläpp till luft, mark och vatten, bevara biologisk mångfald och arbeta för en hållbar konsumtion, produktion och samhällsplanering.
Region Västmanland är certifierat enligt miljöledningssystemet ISO 14001 sedan 2015. Miljöledningssystemet säkerställer möjligheten att nå målen i Hållbarhetsprogram 2023-2030 genom det systematiska arbetssättet där miljöarbetet är förankrat i regionens ordinarie styrning.
Vi som arbetar med miljöfrågor inom Region Västmanland finns på Hållbarhet inom Regionkontoret.
Miljöarbete i verksamheten
Checklista miljö och kemikalier 2024
Checklistorna har tagits fram med syfte att vara ett stöd för miljö- och kemikalieombudet, både i det vardagliga och det mer långsiktiga miljöarbetet. Med hjälp av checklistorna är det lättare att identifiera och uppfylla lagkrav såväl som att arbeta med regionens fokusområden inom miljö. Checklistorna kan användas som inspiration till att utveckla miljöarbetet inom verksamheten. Det är frivilligt att använda dem. Checklistorna ska inte vara en ersättning för egenkontroll miljö som är ett krav att genomföra en gång per år, se längre ned på denna sida.
Inköpslista för miljöbättre artiklar
Nu finns inköpslistan "Miljöbättre artiklar" tillgänglig i Agressos e-handel. Syftet med inköpslistan är att underlätta för alla som handlar förbrukningsvaror i Agresso att hitta artiklar som är bättre för miljön och klimatet.
Inköpslistan är tillgänglig för alla som har behörighet att handla via Agressos e-handelssystem. Med på inköpslistan finns artiklar som rekommenderas i Region Västmanlands minskningslista för förbrukningsvaror.
Engångsartiklar försvinner från 1 januari 2023
Vi säger hej då till pappersmuggar och engångsartiklar från den 1 januari!
Senast den 30 juni 2023 ska samtliga verksamheter i regionen ha slutat att använda följande engångsartiklar; bestick, tallrikar/assietter, muggar, glas och skoskydd i personalutrymmen.
Mer information och stödmaterial
Instruktion utfasning engångsartiklar i personalutrymmen (pdf, öppnas i nytt fönster)
Frågor och svar om beslutet (pdf, öppnas i nytt fönster)
Poster (Hej då engångsartiklar! pdf, öppnas i nytt fönster)
Poster (Ställ in din kopp i diskmaskinen! pdf, öppnas i nytt fönster)
Presentation att dela till medarbetare, tex på APT (pdf, öppnas i ny flik)
En mer hållbar organisation
För att alla verksamheter ska hinna ställa om så pågår en omställningsperiod fram till sista juni 2023. Det handlar exempelvis om att ersätta engångsmuggar i papper med porslinsmuggar i personalrummen och vid möten och konferenser. Syftet är att organisationen ska bli mer hållbar. Det här beslutet är ett konkret exempel hur regionen kan minska både klimatpåverkan och kostnader.
Minskad klimatpåverkan
Det finns ett stort intresse och engagemang i vår organisation kring hållbarhetsfrågor. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något för att bidra till minskad klimatpåverkan. Genom att upphöra med användningen av engångsartiklar och välja flergångsalternativ skapas cirkulära materialflöden, som bidrar till minskad klimatpåverkan, till exempel genom färre transporter av varor och avfall, mindre mängd fossil olja går åt till tillverkning av plastprodukter och minskade avfallsmängder som leder till minskad avfallsförbränning.
Ekonomiska vinster
Den ekonomiska besparingen uppnås genom bland annat minskade inköpskostnader, minskade kostnader för avfallshantering, mindre tidsåtgång för inköp, mottagning och interndistribution av leveranser, minskad tidsåtgång för avfallshantering och mindre behov av lokalyta för lagring av engångsartiklar och avfall.
Bakgrund och processen framåt
Redan 2019 hade Medicinkliniken i Västerås övergått till flergångsartiklar i sina personalutrymmen och belönades då med Regionens miljöpris. De slutade året innan helt sluta använda och beställa engångsartiklar till sina personalrum. Meningen var då att resten av regionen skulle följa efter med att fasa ut engångsartiklarna, men pandemin kom i vägen. Nu återstartar processen och Miljöteamet, Centrum för Hållbarhet, kommer att vara stöd vid genomförandet,
Kontakt
Emma Kednert, miljösamordnare.
E-post:
emma.magdalena.kednert@regionvastmanland.se
hållbarhet@regionvastmanland.se
Miljöutbildning för chefer och miljöombud
Miljöutbildning för chefer och miljöombud
En fördjupad miljöutbildning till chefer och miljöombud - länk finns som e-utbildning på Kompetensplatsen. Utbildningen omfattar juridiskt miljöansvar för chefer, rollen som miljöombud och en fördjupning kring hantering av kemikalier.
Delegering av miljöuppgifter
Delegering av miljöuppgifter
Mall Delegering av miljöuppgifter finns i ledningssystemet. Den undertecknade delegeringen är ett så kallat redovisande miljödokument som kan behöva visas upp vid en revision.
Så genomför chefen lagefterlevnadskontroll (egenkontroll miljö)
Så genomför chefen lagefterlevnadskontroll (egenkontroll miljö)
Enligt lag behöver chefer med juridiskt miljöansvar en gång per år kontrollera att miljölagarna efterlevs. Det görs genom att svara på frågorna i checklistan ”Miljö – egenkontroll” i Synergi. Under 2025 kommer särskilt stöd finnas tillgängligt vecka 19 och vecka 46. Redan nu finns stöd att få här:
Instruktion med steg – för steg bilder finns här: https://ledningssystemet.regionvastmanland.se/RegNo/27743
Film som visar hur du gör finns här: Synergi - Onlineutbildning om registrering av egenkontroller (luvit.se)
Alla miljölagkrav som berör regionen och hur vi ska efterleva kraven är beskrivet i Rättsnätet.
Har du frågor kring egenkontroll miljö kontakta verksamhet Hållbarhet.
Vecka 19 (och senare vecka 46) finns tillgång till extra stöd i form av teamsmöten med en genomgång och möjlighet att ställa frågor. Klicka på länken för att ansluta när mötet börjar.
Måndag 5 maj kl 14-14:30 Anslut till mötet nu
Tisdag 6 maj kl 8:30-9:00 Anslut till mötet nu
Torsdag 8 maj kl 11-11:30 Anslut till mötet nu
Miljöombud
Miljöombud
Miljöombud utses av ansvarig chef på avdelning/enhet eller motsvarande och arbetar på uppdrag av sin närmaste chef. Till miljöombudets ansvar hör att:
- ha god kännedom om landstingets arbetssätt för miljö och hur det styrs för arbetsplatsen, t ex miljöpolicy, instruktioner i ledningssystemet, miljörevisioner och rapportering av miljöavvikelser
- informera vid arbetsplatsträffar och till nyanställda
- motivera och inspirera personalen till rätt arbetssätt i miljöfrågor
- uppmärksamma om det behövs lokala miljöinstruktioner på arbetsplatsen
- stödja chefen i att ta fram miljöaktiviteter till verksamhetsplanen
Källsortering/avfallshantering
Källsortering/avfallshantering
För instruktioner om hur regionens avfall hanteras se Avfallshandbok
Miljöpriset
Miljöpriset
Har din verksamhet eller du gjort särskilda miljöinsatser? Vet du en kollega eller en verksamhet som har ett gott miljöarbete? Se då till att nominera till regionens miljöpris, nomineringsperioden är 1 april till 15 maj varje år. Läs mer och nominera här: Medarbetarpriser - Region Västmanland (regionvastmanland.se)
Rapportera avvikelser och förbättringsförslag
Rapportera avvikelser och förbättringsförslag
Att rapportera avvikelser och förbättringsförslag som rör miljö är en viktig del för att förbättra miljöarbetet. Miljöavvikelser och förbättringsförslag rapporteras precis som andra avvikelser och förbättringsförslag i Synergi.
Exempel på miljöavvikelser är fel hantering av kemikalier, källsortering som inte fungerar, att riktlinje för tjänsteresa inte efterlevs eller andra avvikelser från miljömål eller instruktioner.
Miljörevision
Miljörevision
Region Västmanland är miljöcertifierat enligt ISO 14001:2015. Syftet med miljöcertifieringen är att arbeta systematiskt med miljöfrågor och förbättra miljöprestandan, ha effektiv målstyrning och efterleva lagkrav. Under revisionen granskar revisorerna att regionen lever upp till standardens krav som exempelvis innebär att vi lever upp till miljöpolicy, jobbar aktivt med regionens miljömål och effektivt med förbättringar.
Vi har årligen både externa och interna miljörevisioner, men alla delar av verksamheten revideras inte varje år. De externa miljörevisionerna görs av ett oberoende revisionsorgan, Bureau Veritas, för att se att vi lever upp till kraven som certifikatet visar. De interna miljörevisionerna görs av en intern miljörevisor, och de är inriktade på att hjälpa verksamheterna till ständiga förbättringar.
Här kan du läsa om vad det innebär att delta vid en extern revision.
Här hittar du resultatet av våra interna miljörevisioner 2022.
Kemikalier
Visste du att vi i Regionen hanterar ca 1800 olika kemiska produkter i våra verksamheter? Av dessa innehåller ca 200 produkter så kallade utfasningsämnen och ca 300 innehåller så kallade prioriterade riskminskningsämnen. Dessutom finns drygt 30 kemiska produkter som innehåller ämnen som kan vara cancerogena, mutagena eller reproduktionsstörande, så kallade CMR-ämnen.
Utfasningsämnen är ämnen som har de allvarligaste egenskaperna för hälsa och miljö och dessa är viktigast att prioritera att byta ut eller undvika. De ämnen som har något mindre allvarliga egenskaper för hälsa och miljö jämfört med utfasningsämnena har den lägre prioriteringsgraden som benämns prioriterat riskminskningsämne. Dessa bör också bytas ut eller undvikas på sikt. Vissa av dessa kemikalier går dock inte att undvika utan är nödvändiga för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet. Det är därför viktigt att vi har koll på våra kemikalier och att de hanteras och förvaras på rätt sätt.
Viktigt att veta om kemikalier och faropiktogram
Viktigt att veta om kemikalier och faropiktogram
Hanterar du produkter som är klassade som farliga, dvs är märkta med symboler som visar faran sk faropiktogram? Då ska du känna till faropiktogrammen. Du hittar dem i instruktionen Märkning farliga kemikalier.
Du ska också veta var du kan få information om en farlig produkt. I Region Västmanland registrerar vi faromärkta produkter i kemikaliesystemet Chemgroup Pro. Där finns säkerhetsdatablad med information om varje produkt.
Kemikaliehanteringssystem
Kemikaliehanteringssystem
Regionens kemikalier hanteras i systemet Chemgroup Pro. Detta för att säkerställa att vi lever upp till lagstiftningen inom miljö, arbetsmiljö och transport av farligt gods. Enligt arbetsmiljö- och miljölagstiftning är det arbetsgivaren som ska se till att kemiska produkter med farliga ämnen hanteras på ett säkert sätt så att varken människor eller miljön kommer till skada. Arbetsgivaren ska ha koll på och dokumentera vilka farliga ämnen som finns på arbetsplatsen. Dessa krav uppfyller vi genom att inventera och registrera faromärkta kemikalier i regionens kemikaliehanteringssystem Chemgroup Pro.
Utbildning Chemgroup Pro
På Kompetensplatsen finns en e-utbildning bestående av två korta filmer. Dessa två filmer ger grundläggande information om kemikalielagstiftning och hur användare hittar information som säkerhetsdatablad, skyddsblad etcetera i systemet. Kemikaliesystem Chemgroup Pro - Läsanvändare.
För dig som ska arbeta i systemet finns en längre utbildning som hålls av systemleverantören Kemikaliesystem Chemgroup Pro för avdelningsadministratörer. Utbildningen är kostnadsfri och öppen för samtliga av Chemgroups kunder. Systemleverantören genomför utbildningen varje månad.
I vårt ledningssystem Centuri finns en instruktion som beskriver hur du hittar information och arbetar i systemet.
Riskbedömning kemikalier
Riskbedömning kemikalier
Riskbedömning av kemikalier är ett krav i både arbetsmiljö- och miljölagstiftningen. Kemiska riskkällor ska riskbedömas med syfte att förebygga ohälsa samt olycksfall på arbetsplatsen samt minimera risker för utsläpp till yttre miljö.
Riskbedömningar upprättas i regionens kemikaliehanteringssystem och ska uppdateras regelbundet samt när förhållanden inom verksamheten kräver detta. Arbetsgivaren har skyldighet att säkerställa att detta blir gjort och informera arbetstagarna om eventuella risker i verksamheten samt hur arbetet ska utföras för att undvika ohälsa och olycksfall. Det är chef som mottagit en delegering i miljö- och arbetsmiljöansvar som ansvarar för att riskbedömning av farliga kemikalier genomförs.
Utbildning och stöd i riskbedömning av kemikalier
Hur du hittar din verksamhets riskbedömningar och utför riskbedömning finns beskrivet i instruktionen Riskbedömning kemikalier i Chemgroup Pro.
Att utföra en riskbedömning är en del i utbildningen Kemikaliesystem Chemgroup Pro för avdelningsadministratörer, se avsnittet ovan om Regionens kemikaliehanteringssystem.
För dig som avdelningsadminstratör finns i Chemgroup, under modulen för riskbedömning, en film som beskriver hur du utför en riskbedömning i systemet.
Verksamheter kan även få stöd i arbete med riskbedömning av kemikalier av Regionhälsan.
Extra utbildningsinsats vt 2025
Nu finns möjligheten att delta på en intern utbildning i riskbedömning av kemikalier. Denna utbildning har huvudfokus på att genomföra riskbedömning i systemet Chemgroup Pro till skillnad från utbildningen Kemikaliesystem Chemgroup Pro för avdelningsadministratörer som även går igenom andra funktioner i systemet.
Utbildningen är endast öppen för regionens medarbetare och genomförs vid tre tillfällen:
- 27: e mars kl. 10-12 Teams
- 1: a april kl. 10-12 Teams
- 9: e april kl. 13-15 Teams
Utbildningen hålls av Chemgroup, är kostnadsfri och frivillig.
Anmälan sker via kompetensplatsen Kemikaliesystem Chemgroup Pro - med fokus på riskbedömning av kemikalier
Kemikalier i varor
Kemikalier i varor
Antimikrobiella ämnen i varor
Allt fler leverantörer väljer att behandla sina produkter med antimikrobiella ämnen och använder det som ett försäljningsargument gentemot regionernas verksamheter. Därför är det viktigt att vi har kunskap om hur dessa ämnen påverkar människa, miljö och hur användningen av dessa ämnen kan driva på resistensutveckling.
På uppdrag av Region Västmanland och 11 andra regioner, bl a Region Stockholm, Västra Götaland och Uppsala, så har Trossa AB gjort en utredning om antimikrobiella ämnen i varor samt tagit fram faktablad om vissa av dessa ämnen och hur de påverkar människa och miljö.
Region Västmanland har med stöd av Trossa hållit en lunchföreläsning om resultatet från utredningen. Här hittar du rapporten, faktabladen och presentationen från föreläsningen. Föreläsningen är även inspelad och den kan du ta del av här.
Kemikalieombud
Kemikalieombud
Kemikalieombud utses av ansvarig chef på avdelning/enhet eller motsvarande och
arbetar på uppdrag av sin närmaste chef. Kemikalieombudet har till uppgift att:
- inventera arbetsplatsens hälso-, miljö- och brandfarliga produkter
- registrera nya kemiska produkter i kemikaliehanteringssystemet
- hålla kemikalieförteckningen uppdaterad
- vara chefen behjälplig vid riskbedömning av farliga kemikalier
Social hållbarhet/Mänskliga rättigheter
Region Västmanland arbetar för att alla som kommer i kontakt med regionens verksamheter ska bemötas med respekt och behandlas jämlikt. Ingen ska diskrimineras på grund av: kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller ålder.
Det är regering och riksdag som ytterst ansvarar för att de mänskliga rättigheterna förverkligas men i praktiken är det kommuner och regioner som ansvarar för att rättigheterna uppfylls i människors vardag. De mänskliga rättigheterna samverkar, är odelbara och universella, ingen enskild rättighet är viktigare än någon annan och de gäller alla människor utan åtskillnad.
Sverige har skriv under och lovat att följa flera konventioner om mänskliga rättigheter. Det gäller ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR), medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), avskaffandet av alla former av rasdiskriminering (ICERD), avskaffande av all form av diskriminering av kvinnor (CEDAW), konventionerna mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CAT), om barnets rättigheter (CRC) och om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD).
Det interna arbetet med social hållbarhet/mänskliga rättigheter utgår från flera olika perspektiv som är beroende av varandra och som ska ses som en helhet. Arbetet måste synas i förvaltningarnas och verksamheternas styrning och ledning så att tillämpningen blir en del i det ordinarie arbetet. För att säkerställa och främja alla människors rätt till bland annat en jämlik vård och tillgång till regionens tjänster så måste vi ta särskild hänsyn till människor som av olika skäl riskerar att inte få sina rättigheter tillgodosedda.
Nedan beskrivs de olika perspektiven Region Västmanland arbetar med i korthet, läs mer på Region Västmanlands webb för vårdgivare och samverkanspartner om Bemötande utifrån mänskliga rättigheter och Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor
Vill du i din verksamhet ha stöd i arbetet med social hållbarhet/mänskliga rättigheter kan du kontakta oss.
Helén Steglind Larsson, barnrättsstrateg
Matilda Thorén, integrationsstrateg
Sofia Tallblom, samordnare våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor
Carolin Holmblad, utvecklingsledare jämlikhet och jämställdhet
Malin Johansson, utvecklingsledare tillgänglighet och delaktighet
Barnets rättigheter
Barnets rättigheter
Region Västmanland ska verka för att alla barn har samma värde och får sina rättigheter tillgodosedda, att barn ges möjlighet att vara delaktiga i frågor som rör dem och får uttrycka sin åsikt och bli respekterad för den.
Funktionsrätt
Funktionsrätt
Vi ska verka för att uppnå jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhället med mångfald som grund. Region Västmanland ska ge målgruppen möjlighet att vara delaktiga i åtgärder och beslut som rör dem, det ökar organisationens kunskap om deras specifika behov och livsvillkor.
Hbtqi
Hbtqi
Hbtq är ett övergripande begrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som har queera uttryck och könsidentiteter. Alla som har kontakt med Region Västmanland ska - oavsett kön, könsöverskridande identitet eller sexuell läggning - synliggöras och bemötas med respekt och professionalitet.
Integration
Integration
Integrationsfrågorna inom Region Västmanland är av övergripande karaktär och berör flera verksamheter. Region Västmanland arbetar utifrån de europeiska grundprinciper för integration, exempelvis genom åtgärder på olika nivåer i organisationen, tillträde till tjänster utan diskriminering, tillgång till sjukvård och grundläggande kunskap om sjukvården, samt utövande av kultur.
Jämställdhet
Jämställdhet
Jämställdhet innebär att flickor, pojkar, kvinnor och män ska ha samma möjligheter rättigheter och skyldigheter att forma samhället och sina egna liv. Region Västmanland har förbundit sig att arbeta med jämställdhetsintegrering av organisationen. Det innebär att jämställdhetsperspektivet ska finnas med där beslut fattas och resurser fördelas, på alla nivåer och i alla steg.
Nationella minoriteter
Nationella minoriteter
Region Västmanlands minoritetspolitiska arbete ska i enlighet med svensk minoritetspolitik syfta till att ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till inflytande, samt stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande. År 2000 erkändes judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige.
Läs mer i instruktionen Samråd med nationella minoriteter
Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor
Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor
Region Västmanlands arbete med våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor ska präglas av en medvetenhet om riskerna att utsättas för våld i nära relation. Våld i nära relationer finns i alla samhällsklasser, åldersgrupper, etniska grupper och kännetecknas av att den utsatte har en nära relation och ofta starka emotionella band till förövaren.
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 21 mars 2025