Miljö
Ett ekologiskt hållbart samhälle beaktar planetens gränser genom att vårda naturresurser långsiktigt så att de kan fortsätta försörja nuvarande och kommande generationer. Ekologisk hållbarhet för Region Västmanland innebär att bidra genom att använda resurser klokt, minimera utsläpp till luft, mark och vatten, bevara biologisk mångfald och arbeta för en hållbar konsumtion, produktion och samhällsplanering.
Mål: Resurseffektiva verksamheter och hållbara inköp
År 2030 är Region Västmanlands verksamheter resurseffektiva och inköpen är hållbara.
Det innebär att varje verksamhet ska:
- Ställa om sina arbetssätt för att minska användandet av engångsartiklar och utnyttja befintliga resurser så länge som möjligt för att minska behov av nyinköp samt minimera avfallsmängder.
- Beakta hållbarhetskrav vid alla inköp av varor och tjänster.
Mål: Minskad klimatpåverkan och klimatanpassad verksamhet
År 2030 är Region Västmanlands utsläpp av växthusgaser i linje med Parisavtalet, vilket innebär en minskning med 50% från 2019. Regionens verksamheter är också anpassade till de klimatförändringar som redan uppstått eller kan förväntas uppstå.
Det innebär att varje verksamhet ska:
- minska utsläpp från:
- varor och tjänster såsom medicinska gaser, livsmedel, IT, vårdrelaterad utrustning och förbrukningsvaror, läkemedel, medicinteknik, avfall samt övriga varor och tjänster.
- förbrukning av el, värme, kyla och vatten
- tjänsteresor, regionägda fordon, inköpta godstransporter, ambulanstransporter, arbetspendling samt allmän och särskild kollektivtrafik
- säkerställa att alla transporter drivs av fossilfria bränslen
- vara anpassad till klimatförändringar som redan uppstått eller väntas uppstå
Dessutom ska koldioxidintensiteten i Regionen Västmanlands kapitalförvaltning minska med 50% med bibehållen avkastning.
Mål: Biologisk mångfald och giftfri miljö
År 2030 är Region Västmanland anpassat till att värna om biologisk mångfald och en giftfri miljö.
Det innebär att varje verksamhet ska:
- minimera inköp av varor och kemiska produkter som innehåller farliga kemiska ämnen
- minska miljöpåverkan från användning och förskrivning av läkemedel med bibehållen patientnytta
- hantera kemikalier och läkemedel så att risk för utsläpp minimeras i alla led
Miljöarbete i vardagen (miljöstyrning)
Regionfullmäktige har beslutat att regionen ska vara certifieringsbar enligt miljöledningsstandarden ISO 14001 för att säkra ett systematiskt miljöarbete. Miljöledningssystemet säkerställer möjligheten att nå regionens miljörelaterade hållbarhetsmål, genom det systematiska arbetssättet där miljöarbetet bedrivs inom regionens ordinarie styrning. Miljöarbetet Region Västmanland beskriver övergripande regionens systematiska miljöarbete samt hur ansvaret är fördelat.
Miljö- och kemikalieombud
Miljö- och kemikalieombud utses av ansvarig chef på avdelning/enhet eller motsvarande och arbetar på uppdrag av sin närmaste chef. Ansvarig chef meddelar verksamhet Hållbarhet vem som är respektive ombud. Det går bra att det är en och samma person som tar båda rollerna.
Miljöombud
Miljöombudets roll finns beskrivet i Miljöombud - Uppdragsbeskrivning
Miljöombudet ska ha genomfört utbildningen Miljöutbildning för chefer och miljöombud, läs mer under rubriken Miljöutbildning.
Under målområdena Resurseffektiva verksamheter och Hållbara inköp samt Minskad klimatpåverkan och klimatanpassad verksamhet finns information och stödmaterial som kan vara bra för miljöombudet att känna till.
Förslag till information APT
Verksamhet Hållbarhet mejlar kvartalsvis ut information till miljöombuden. Informationen innehåller framför allt förslag till information att ta upp under punkten miljö på APT men kan även innehålla övrig information som kan vara bra för miljöombuden att känna till.
Teamsyta
Miljöombuden blir vid registrering som ombud inbjudna till en Teamsyta där tidigare informationsmaterial läggs upp samt där det finns möjlighet att ställa frågor och dela med sig av tips och idéer.
Miljöombudsträffar
Nästa omgång miljöombudsträffar äger rum i september:
18: e september kl. 8.30 - 11.30 Västerås
19: e september kl. 8.30 – 11.30 Köping
25: e september kl. 8.30 – 11.30 Sala
Kemikalieombud
Kemikalieombudets roll finns beskrivet i Kemikalieombud – Uppdragsbeskrivning
Det rekommenderas att kemikalieombudet genomför utbildningarna; Kemikalisystem Chemgroup Pro - Läsanvändare och Kemikaliesystem Chemgroup PRO för avdelningsadministratörer, läs mer under rubriken Miljöutbildning.
Kemikalieombudet huvudsakliga uppgift är att stötta chef vid inventering och riskbedömning av kemikalier, läs mer om regionens kemikaliearbete under Biologisk mångfald och Giftfri miljö
Checklista miljö och kemikalier
Till stöd för sitt arbete finns en Checklista miljö och kemikalier framtagen. Med hjälp av checklistan är det lättare att identifiera och uppfylla lagkrav och att arbeta med regionens fokusområden inom miljö och kemikalier. Checklistorna kan användas som inspiration till att utveckla miljöarbetet inom verksamheten och det är frivilligt att använda dem.
Miljöpriset
Har din verksamhet eller du gjort särskilda miljöinsatser? Vet du en kollega eller en verksamhet som har ett gott miljöarbete? Nominera då till regionens miljöpris – läs mer här: Medarbetarpriser - Region Västmanland
Miljöutbildning
Region Västmanland ska säkra kompetens, utbildning och medvetenhet om miljö hos både medarbetare och personer som på uppdrag utför uppgifter åt regionen, för att minimera regionens negativa miljöpåverkan. I riktlinjen Miljökompetens och utbildning beskrivs krav på kompetens för regionens olika roller.
Miljö - Grundläggande miljöutbildning
Målgrupp: Samtliga medarbetare Repetitionskrav: Ja, vart tredje år.
Miljö - Miljöutbildning för chefer och miljöombud
Målgrupp: Chefer med juridiskt miljöansvar och miljöombud Repetitionskrav: Nej
Miljö - Läkemedel och miljö
Målgrupp: Förskrivare av läkemedel Repetitionskrav: Nej
Kemikaliesystem Chemgroup Pro - Läsanvändare
Målgrupp: Samtliga medarbetare som kommer i sitt arbete kommer i kontakt med kemikalier Repetitionskrav: Nej
Kemikaliesystem Chemgroup Pro för avdelningsadministratörer
Målgrupp: Medarbetare som ska arbeta i regionens kemikaliehanteringssystem som t.ex. kemikalieombud Repetitionskrav: Nej