Vårdgivare och samarbetspartners-logotyp (till startsidan)
För vårdgivare och samarbetspartners

Forskning i Region Västmanland

Regionens forskningsinfrastruktur ger support, stöd och service till forskare och forskningsprojekt som är knutna till regionen.

Forskningsverksamheten vid CIFU består av CIFU Forskning, CIFU Akademi, samverkansavtal med Mälardalens universitet, samt Centrum för klinisk forskning (CKF), avtal med Uppsala universitet.

Forskningen är bred och spänner över många fält, framför allt inom hälso- och sjukvården men även inom regionens övriga verksamhetsområden.
Vi samverkar med universitet, högskolor, kommuner och näringsliv.
Forskningsverksamheten vid regionen syftar till att ytterligare höja personalens kunskaper i vetenskapligt utvecklingsarbete för att stärka en evidensbaserad, säker och kostnadseffektiv vård. 

För dig som forskar i Region Västmanland

På denna webbsida (med undersida) har vi samlat information för dig som är nyfiken på att börja forska och för dig som är doktorand eller forskare.  

Vill du veta mer om söka anslag, forskarförodnanden, kurser/seminarier, vetenskaplig publicering m m klickar du här

 

Så har 25 år med klinisk forskning förbättrat för patienterna

Forska i Region Västmanland

I Region Västmanland finns goda förutsättningar att bedriva forskning med hög kvalitet. Du som är anställd i Region Västmanland eller hos en samarbetspartner till regionen, kan på olika sätt få stöttning i din forskning av CIFU Forskning. 

Vid CIFU Forskning finns en samlad kompetens vad gäller vetenskapsmetodik, biostatistik samt klinisk och folkhälsovetenskaplig forskning. Tillsammans med forskare arbetar vi för att utveckla det vetenskapliga arbetet för att bättre beskriva, analysera och utvärdera hälsoproblem. 

I en kreativ forskningsmiljö ger vi support, stöd och service till forskare inom hela regionen. Utöver detta erbjuder vi vetenskaplig handledningshjälp och forskningsrelaterad kursverksamhet samt administrerar Region Västmanlands forskningsmedel, ett ekonomiskt stöd i form av forskningsanslag och förordnanden till forskande personal.

CIFU Forsknings syfte och mål

  • Inspirera och möjliggöra forskning och innovation inom Region Västmanlands verksamhetsområden, för att bidra till ökad patientsäkerhet och högkvalitativ, evidensbaserad vård.
  • Erbjuda en kreativ forskningsmiljö för medarbetare inom regionen.
  • Ge forskningsrelaterad utbildning och vetenskaplig handledning.  
  • Arbeta både kortsiktigt och långsiktigt med att utveckla, samla, förvalta och sprida kunskap och vara en aktiv kunskapsspridare i regionen. 

I regionen bedrivs forskning i direkt kontakt med patienter, till exempel i form av läkemedelsstudier eller andra terapistudier. En annan typ av forskning är så kallad översättningsforskning, vilket betyder att man överför de grundläggande kunskaperna från grundforskning till praktiskt kliniskt arbete. 



 

Intresserad av att börja forska? Bli doktorand!

Som anställd i Region Västmanland kan det vara möjligt att kombinera sitt ordinarie arbete med att genomföra forskarutbildning. Detta genomförs ofta på halvtid under åtta år. Under en sådan period är man vanligtvis anställd i regionen och samtidigt inskriven vid ett lärosäte som doktorand. Detta benämns ofta som industridoktorand eller regiondoktorand.

Att bli doktorand innebär att du går in i en avancerad akademisk forskningsfas, vanligtvis efter att ha avslutat en kandidat- och magisterexamen. För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och särskild behörighet samt att man bedöms ha förmågan att tillgodogöra sig utbildningen.

En viktig förutsättning för att lärosätet ska kunna registrera personer vid forskarutbildningen är, utöver att behörigheten är uppfylld, att det finns finansiering som är säkrad under hela utbildningstiden. Det behöver dessutom finnas förutsättningar att slutföra sin utbildning inom åtta år för den som har slutmålet doktorsexamen. Som regiondoktorand innebär det att ansvarig chef behöver garantera att det kommer vara möjligt för dig att avsätta 50% av din arbetstid till forskning samt att forskargruppen, eller ansvarig chef, garanterar finansiering under hela utbildningsperioden, under förutsättning att du är fortsatt anställd i regionen.
Ett viktigt första steg är därför att informera din verksamhetschef och/eller enhetschef om att du är intresserad av forskning.

De olika stegen i processen för att bli doktorand

Stöd från chef, finansiering och att säkerställa att du har den behörighet som krävs för forskarutbildningen är endast en del av de praktiska förutsättningarna för att kunna bli doktorand. Utöver det så behöver du även ha en idé om vilket forskningsområde du är intresserad av. Ibland har du en egen idé om vad du skulle vilja göra utifrån något som du t ex har identifierat i ditt arbete eller som ni tillsammans i verksamheten har identifierat som ett viktigt område att bedriva forskning inom. Om det finns ett forskningsombud på din arbetsplats så ta kontakt med den personen för att diskutera dina idéer.

De olika stegen i processen kan sammanfattas enligt följande:

  1. Forskning och identifiering av intressanta ämnen och forskningsområden
    Utforska aktuell forskning inom ditt intresseområde och identifiera några specifika forskningsfrågor eller områden som intresserar dig. Innan du börjar leta efter en handledare är det viktigt att du har en klar idé om vilket ämne eller vilket forskningsområde du är intresserad av att arbeta med. Du är alltid välkommen att ta kontakt med CIFU Forskning för att diskutera dina idéer och få råd om hur du kan gå vidare, se mer information nedan.

  2. Utforska universitet och forskningsinstitutioner
    Identifiera universitet och forskningsinstitutioner som är kända för sin forskning inom ditt valda ämne eller forskningsområde. Det kan vara användbart att kolla på institutionernas webbplatser för att lära dig mer om deras forskargrupper och pågående projekt.

  3. Kontakt och kommunikation
    När du har hittat några tänkbara handledare eller forskargrupper som verkar intressanta, börja skapa kontakt med dem. Skicka ett e-postmeddelande där du presenterar dig själv, din bakgrund och dina forskningsintressen, och uttryck ditt intresse av att påbörja en forskarutbildning. Var specifik om varför du är intresserad av deras forskning och hur ditt forskningsintresse kan relatera till deras arbete.

  4. Förberedelse och genomförande av mötet
    Om en forskare visar intresse för att arbeta med dig, förbered dig för ett möte eller en intervju. Var beredd att diskutera dina forskningsintressen och mål mer detaljerat, och var öppen för att lyssna på deras idéer och förslag. Under mötet är det bra att diskutera förväntningar och förutsättningar för ett eventuellt samarbete och hur forskningsmiljön ser ut hos dem. Det ger dig ytterligare information som kan vara bra att ha med sig i den fortsatta processen.

  5. Uppföljning och nästa steg
    Efter mötet eller intervjun behöver både du och den forskare som du hade möte med bedöma om det är aktuellt att gå vidare med ett fortsatt samarbete. I det fallet behöver ni prata om formalia som vem/vilka som ska fungera som handledare under doktorandperioden samt hur antagningsprocessen fungerar där det är aktuellt att bli inskriven. För forskarutbildningen krävs att den tilltänkta doktoranden har en individuell studieplan samt projektplan som utgör grunden för avhandlingsarbetet. Processen kring hur sådana ser ut och utarbetas kan skilja sig åt mellan lärosäten. De tilltänkta handledarna vid lärosätet brukar vara de som guidar i de olika stegen eller hänvisar dig till relevanta kontaktpersoner.

Hur vet jag om jag uppfyller behörighetskraven?

Antagning till forskarutbildning hanteras av respektive lärosäte. Det innebär att du som är intresserad av att forska, utöver att ha fått godkänt från din chef om att genomföra detta inom ramen för din tjänst, även behöver uppfylla de behörighetskrav som lärosätet har för forskarutbildningen.

Den grundläggande behörigheten innefattar att man uppfyller något av följande:

  • examen på avancerad nivå
  • minst 240 högskolepoäng varav minst 60 på avancerad nivå
  • på annat sätt, i Sverige eller utomlands, förvärvat motsvarande kunskaper.

Information om vad som gäller avseende den särskilda behörigheten behöver följas upp med det lärosäte som är aktuellt att bli inskriven hos. 

Vilket forskningsstöd erbjuder Region Västmanland till dig som medarbetare?

Forskningen som bedrivs i regionen är bred och spänner över många fält, framför allt inom hälso- och sjukvården men även inom regionens övriga verksamhetsområden. Vi samverkar med universitet, högskolor, kommuner och näringsliv. Forskningsverksamheten vid regionen syftar till att ytterligare höja personalens kunskaper i vetenskapligt utvecklingsarbete för att stärka en evidensbaserad, säker och kostnadseffektiv verksamhet. 

Regionens forskningsinfrastruktur, CIFU Forskning, ger support, stöd och service till forskare och forskningsprojekt som är knutna till regionen. Exempel på stöd är vetenskapliga konsultationer men verksamheten samordnar även utlysning av medel för forskning. För ytterligare information se nedan.

Regionen har sedan 1999 ett samverkansavtal med Uppsala universitet avseende klinisk forskning, forskarutbildning samt grundutbildning av läkare. Arbetet bedrivs inom ramen för Centrum för klinisk forskning (CKF) Västmanland, vilket är en centrumbildning vid medicinska fakulteten. Sedan 2023 har regionen även särskilt samverkansavtal med Mälardalens universitet (MDU) avseende forskning, utbildning och innovation. Avtalet gäller för samtliga områden inom såväl regionen som MDU och bedrivs inom ramen för CIFU Akademi.

Vetenskaplig konsultation

Du som är intresserad av att börja forska är välkommen att kontakta CIFU Forskning för en vetenskaplig konsultation. Tjänsten är öppen för dig som är anställd av Region Västmanland eller av en samarbetspartner till regionen och som vill diskutera tankar kring forskningsprojekt. Du behöver ingen färdig forskningsplan, det räcker med en idé.
För att boka en konsultation
, beskriv ditt ärende i ett mejl till forskning@regionvastmanland.se

Forskningsstöd vid Region Västmanland

Anställda vid Region Västmanland, och anställda hos en samarbetspartner till Region Västmanland, har möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd i form av startbidrag, forskningsveckor och doktorandförordnande.
Läs mer här: Forskare och doktorander - Region Västmanland (regionvastmanland.se)

Forskningsplanen

Vid ansökan om forskningsfinansiering via regionen behöver det finnas en projektplan där det framgår vad du vill söka medel för. Projekt- eller doktorandplanen är en mall för genomförandet av ett forskningsprojekt utifrån vetenskapliga principer. Projektplanen ska vara så detaljerad att det går att bedöma den vetenskapliga kvaliteten, genomförbarheten samt möjliggör etisk bedömning.
Läs mer i instruktionen Skriva projektplan

Att skriva en projektplan och ansöka om medel på egen hand kan vara utmanande. Det rekommenderas därför att du i god tid innan ansökningsperioden öppnar har etablerat kontakt med tänkbara handledare för doktorandprojektet så att ni tillsammans kan arbeta på utformning av projektplanen som sedan skickas in till regionens utlysning av forskningsmedel. Tänk på att denna utlysning endast handlar om att söka finansiering som täcker en del av forskarstudierna. För att formellt bli antagen till en forskarutbildning vid ett lärosäte behöver en ansökan genomföras i enlighet med deras antagningsprocess.

Läs mer om forskarutbildning vid respektive lärosäte:

Doktorand - Uppsala universitet (uu.se)

Bli doktorand – Mälardalens universitet (mdu.se)

Vill du bli doktorand? | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se)

Att bli doktorand - Örebro universitet (oru.se)

Utbildning till att bli forskare | Göteborgs universitet (gu.se)

Utbildning på forskarnivå | Lunds universitet  

Vanliga frågor och svar om forskning (FAQ)

På denna sida har vi samlat de mest förekommande frågorna gällande forskning inom Region Västmanland. Sidans innehåll med FAQ-frågor fylls på vartefter.

E-utbildning Forska i Region Västmanland

Vi vill flagga för en ny e-utbildning på Kompetensplatsen - Forskning i Region Västmanland. En utbildning för dig som antingen planerar att själv forska eller som kommer att vara involverad i forskning på något sätt, till exempel genom att stödja forskning eller ansvara för ett projekt.

I utbildningen får du lära dig de praktiska stegen för att komma igång med forskningsprojekt, samt vilka lagar och tillstånd som behövs för att utföra forskning.

Målet med utbildningen är att ge dig en tydlig förståelse för reglerna som styr forskning och vilka rutiner som gäller inom Region Västmanland för att följa dessa regler. Utbildningen tar bland annat upp kliniska prövningar, behovet av biobanksavtal, vad som krävs för retrospektiv forskning baserad på journaldata samt berör djurförsök lite kort.

Oavsett om du är forskare, stödpersonal eller chef, eller om du bara är intresserad av forskning och vill veta mer, är du välkommen att delta och lära dig mer om forskningsprocessen.

Du hittar utbildningen på Kompetensplatsen

Du som redan har gått utbildningen, får gärna höra av dig till oss och berätta vilken nytta du har haft av den. 

Forskningsområden

Den forskning som bedrivs i regionen har en stark klinisk inriktning och spänner över många olika områden, från sjukvårdsorganisation till barn och ungdom, mag- och tarmsjukdomar, cancer, epidemiologi, folkhälsa, fysioterapi, hjärt- och kärlsjukdomar, infektion, kvinnohälsa och mödravård, psykiatri, tandvård, ögon, öra-näsa-hals, anestesi och intensivvård.  I regionen studeras risk- och skyddsfaktorer för olika sjukdomstillstånd, samt hur olika behandlingsalternativ påverkar patienten på kort och lång sikt.

Läs gärna om några av våra forskningsområden nedan. 

Lokala noden

De lokala noderna är Forum Mellansveriges direktlinje till den operativa verksamheten gällande kliniska studier och är en viktig del av informations- och kommunikationsstrukturen.

Forum Mellansverige är den regionala noden för samordning av kliniska studier och består av sju regioner - Gävleborg, Uppsala, Sörmland, Västmanland, Örebro, Dalarna och Värmland - som är representerade i det regionala styrorganet Samverkansnämnden (Uppdragsansvariga). Den Regionala Noden är en enhet inom det Regionala Forskningsrådet (RFR).

Den lokala noden i Västmanland är en del av Centrum för Innovation, Forskning och Utbildning (CIFU)/Centrum för klinisk forskning Region Västmanland och fungerar som en lokal kontakt och informationsutbytesforum genom att:

  • Etablera, utveckla och underhålla nätverk för forskningssköterskor och annan forskningsfrämjande personal/forskningsombud.
  • Anordna/förmedla utbildning inom t.ex. GCP, statistik och vetenskapsmetodik.
  • Assistera forskare och företag att identifiera intresserade prövare och kliniker.
  • Erbjuda rådgivning i frågor rörande kliniska studier.
  • Bidra till lokal samverkan av kompetenser och resurser inom kliniska studier.
  • Administrera region Västmanlands projektdatabas där alla forskningsprojekt i region Västmanland registreras och publiceras.

Den lokala noden medverkar också i regionala och nationella utvecklingsprojekt tillsammans med Forum Mellansverige.

Kontaktperson: Lisa Söderström, lisa.soderstrom@regionvastmanland.se 

Biobank information

Biobankslagen reglerar hur prov från människa får sparas och användas.

Lagen har kommit till bland annat för att stärka patientens ställning och öka inflytandet över den egna vården och behandlingen. Provgivarens integritet skyddas vid insamling, förvaring och användning av dessa prov. Lagen ska också underlätta för forskare att få tillgång till värdefullt material för forskning och klinisk prövning för att kunna utveckla av vården.

Att man samlar prov i biobanker är för allas bästa. Både nu och i framtiden.
Med prov från många kan man kartlägga och förebygga smittsamma sjukdomar. Vården kan använda prov för att kontrollera och utveckla metoder och rutiner och för att utbilda personal.

Mer information om biobankslagen och dess tillämpning hittar du här:
Biobank Sverige
1177.se

Information till forskare

Biobankslagen medger att humanbiologiska prover som insamlats/sparats inom sjukvården kan få användas till forskning och utveckling om det finns ett etiskt tillstånd enligt Etikprövningslagen (Lag om etikprövning av forskning som avser människor, 2003:460).

För att få tillgång till humanbiologiska prover krävs alltid nedanstående:

  • Godkänd etikprövning
  • Godkännande av Läkemedelsverket vid läkemedelsstudier
  • Samtycke från provgivaren för det specifika projektet, om inte etikprövningsnämnd beviljat undantag
  • Godkänt biobanksavtal med den biobank som ska vara ansvarig för provsamlingen. 

För att få tillgång till prov från en befintlig provsamling i Västmanland måste ett biobanksavtal tecknas med Region Västmanland. För att börja samla in prov från hälso- och sjukvården i studiesyfte måste ett biobanksavtal tecknas med den Biobanks som ska ansvara för provsamlingen.

Kontakta Region Västmanlands biobankssamordnare Karin Kraft,  biobank.samordnare@regionvastmanland.se för att upprätta avtal.

Region Västmanland har fyra biobanker registrerade hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO):

  • Patologi Cytologi, registreringsnummer 554
  • Klinisk kemi, registreringsnummer 442
  • Bakteriologi Virologi, registreringsnummer 84
  • E-biobanken, registreringsnummer 748

I följande länkar finner du riktlinjer och flödeschema, som kan vara ett bra stöd på vägen:

Information till personal som tar prover som sparas i en biobank

På Biobank Sveriges hemsida finns all information som du behöver. Under fliken dokument hittar du information för både personal och patienter. Där kan du bland annat hitta en Lathund för provtagande personal.

All provtagande personal rekommenderas att ta del av onlinekursen Biobankslagen - Information och samtycke för vårdprov som finns tillgänglig via Komptensplatsen eller via Biobank Sveriges hemsida.   


Kontakt

CIFU Forskning/CKF

Ingång 29, Västmanlands sjukhus Västerås

Forskningsmottagningen

Hus 4, plan 5, Västmanlands sjukhus Västerås
021-17 58 12 (Angelica Norling)
021-17 44 98 (Maria Gren)

Webbansvarig/redaktör

Catrine Lundgren
021-17 49 47

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder kakor (cookies) och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka kakor som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

In English

Inställningar för kakor

Här kan du välja vilka kategorier av kakor (cookies) som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av kakor som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av kakor från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.

In English