Suicidprevention
Varje år tar ungefär 1 500 personer livet av sig. Det finns en stark koppling mellan psykisk ohälsa och suicid. Därför är det är viktigt att erbjuda patienter möjlighet att få prata om sina suicidtankar eller ett eventuellt suicidförsök de gjort.
De flesta som tänker på att ta sitt liv, tar sig ofta igenom den krisen. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Ungefär tre fjärdedelar av dem som slutligen tar sitt liv har haft flera depressiva symtom, ofta i kombination med stark ångest. Enligt statistik från Karolinska Institutet ligger det genomsnittliga självmordstalet för personer över 15 år på 20,0 per 100 000 invånare under perioden 2019–2023. Det finns en stark koppling mellan psykisk ohälsa och suicid.
Region Västmanland arbetar aktivt med suicidprevention genom vårdprogram inom vuxenpsykiatrin, primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin. Syftet är att tidigt identifiera och ge stöd till personer med suicidrisk. Samverkan mellan olika vårdinstanser, särskilt mellan primärvård och psykiatri, är en central del i detta arbete. Suicid och suicidförsök rapporteras i avvikelsesystemet Synergi och kan utredas som vårdskador om förebyggande insatser har brustit.
För att läsa med om samverkan mellan primärvården och vuxenpsykiatrin samt om vårdskadeutredning se länkar under dokumentet till höger.