Om mänskliga rättigheter
Mänskliga rättigheter handlar om vad som inte får göras mot någon människa och vad som måste göras för alla människor. Vi som arbetar i Region Västmanland – politiker, chefer och medarbetare – är skyldiga att se till att våra invånare får sina rättigheter tillgodosedda i kontakt med oss.
Vi utgår från de mänskliga rättigheterna som universella och odelbara. Det betyder att de gäller för alla människor och att ingen rättighet är viktigare än någon annan.
FN har tagit fram ett antal principer som stöd i arbetet: icke-diskriminering och jämlikhet, delaktighet och inkludering samt ansvar och transparens. För att säkerställa att mänskliga rättigheter efterlevs i vår organisation ska vi arbeta utifrån dessa. Oavsett i vilken verksamhet vi arbetar eller vilken roll vi har i organisationen. Det är en del i vårt uppdrag att skapa en jämlik verksamhet och bidra till en hållbar utveckling.
Regionfullmäktige har beslutat om mål för arbetet. Målet är att alla verksamheter ska vara jämlika, jämställda, tillgängliga och inkluderande. Alla som arbetar i regionen ansvarar för att förebygga och motverka orättfärdiga skillnader och diskriminering, både mot invånare och på arbetsplatsen.
FN:s principer
Att arbeta med utgångspunkt i FN:s principer betyder till exempel att våra styrande dokument och mål utgår från de mänskliga rättigheterna, att vi som arbetar i regionen har kunskap om mänskliga rättigheter och att det finns metoder och verktyg som stödjer oss i vårt arbete.
Icke-diskriminering och jämlikhet
Vi ska sträva efter att skapa rättvisa förhållanden mellan alla individer och grupper i samhället. Ingen ska diskrimineras i kontakt med oss. Arbetet för ökad jämlikhet ska fokusera särskilt på de som riskerar att inte nås av den stöd och service de har rätt till.
Delaktighet och inkludering
Den eller de som berörs av vårt arbete ska inkluderas i utformningen av det. Det handlar om att skapa rutiner och arbetssätt för att de vi är till för känner att de kan vara med och påverka sin situation och samhället i stort.
Ansvar och transparens
Det ska vara enkelt att få insyn i vår organisation. För att våra invånare ska kunna utkräva sina rättigheter ska vårt arbete – beslutsunderlag, rekrytering, klagomålsmekanismer med mera – vara tillgängligt och lätt att ta del av.
Styrande dokument
Regionens ansvar att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter omfattas av regionens vision om livskraft för framtiden och den gemensamma värdegrunden om att vi alltid ska utgå från att alla människor är lika värda och ska bemötas med respekt.
Region Västmanlands hållbarhetspolicy och Riktlinje för hållbarhetsarbetet styr arbetet:
Vi har också särskilda instruktioner och vägledningar inom olika rättighetsområden, till exempel barnrätt, rättigheter för asylsökande, papperslösa och gömda och våld i nära relationer/mäns våld mot kvinnor.
Kunskapsstöd och utbildningar
Onlineutbildning: Mänskliga rättigheter
Målgrupp: alla politiker, chefer och medarbetare
Utbildningen finns tillgänglig på Kompetensplatsen. Målet är att ge en bild av hur mänskliga rättigheter berör dig i din roll som offentligt anställd. Den går bland annat igenom vad mänskliga rättigheter är för något, vilka skyldigheter vi som arbetar i regionen har och hur vi ska arbeta för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter. Tidsåtgång: 75 minuter.
Grundutbildning i de mänskliga rättigheterna
Målgrupp: chefer, jurister, handläggare, samordnare, strateger eller liknande
Uppsala universitet erbjuder en grundläggande utbildning om mänskliga rättigheter för anställda inom statliga myndigheter, regioner och kommuner. Kursen riktar sig till dig som vill veta mer om vilket ansvar du som offentliganställd har för respekten och implementeringen av mänskliga rättigheter i Sverige. Utbildningen är kostnadsfri. Tidsåtgång: 3 dagar (två fysiska, en digital).
Arbetssätt och praktiska verktyg
Arbete pågår med att ta fram en gemensam modell för regionens arbete utifrån FN:s principer, även kallat rättighetsbaserat arbetssätt. I dagsläget hänvisas till sidorna för de olika rättighetsområdena för arbetssätt och verktyg. Har du frågor? Kontakta hallbarhet@regionvastmanland.se
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 11 juni 2025
Carolin Holmblad


Malin Johansson

