Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Nationellt Kliniskt Kunskapsstöd (NKK) är regionernas gemensamma rekommendationer för utredning, behandling och uppföljning.
Nationellt kliniskt kunskapsstöd består av en teknisk infrastruktur och arbetsprocesser för att ta fram, granska och distribuera strukturerade kunskapsstöd för användning i patientmöten.
Kunskapsstöden kan varje region sedan komplettera med egna lokala tillägg om till exempel ansvarsfördelning och remissrutiner. Även framtagna vårdförlopp, vårdprogram och vårdriktlinjer finns på webbplatsen Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se)
Nationella texter och lokala tillägg
Författargrupper och regionala redaktörer arbetar fram nationella rekommendationer för specifika diagnoser. De nationella rekommendationerna skickas sedan på remiss till regionerna. I Region Västmanland skickas remisserna till respektive allmänläkare och specialistklinik för att ge dem möjlighet att inkomma med eventuella synpunkter.
När remissomgången är klar och en nationell rekommendation är publicerad kan respektive region göra eventuella lokala tillägg. I Region Västmanland tas de lokala tilläggen fram av respektive allmänläkarkonsult tillsammans med berörd specialistklinik. På Vårdval primärvård finns en lokal redaktör som sköter remissutskick och publicerar lokala tillägg i det så kallade "verktyget".