För dig som fått praktikplats i Region Västmanland
Här hittar du samlad information om det som är viktigt inför din praktik i Region Västmanland.
I Region Västmanland är vi vana att ta emot studenter som kommer till oss för att genomföra sin praktik.
På ett år genomförs 7000 studentveckor i Region Västmanland där studenter och elever från 15 olika yrkeskategorier genomför sin praktik i olika delar av sin utbildning.
Utöver de nedan nämna yrkeskategorierna genomför naprapater och kiropraktorer legitimationspraktik och PTP-psykologer har ett utbildningsår inför legitimation. Dessutom erbjuder Region Västmanland tjänstgöring för AT-, BT- och ST-läkare
Övergripande information inför din praktik
Kom ihåg!
- Ta med giltig id-handling, namnskylt och hänglås första dagen.
- Ta med ditt SITHS-kort (e-tjänstekort) som du fått från skolan samt tillhörande koder. Du behöver gå till Ingång 14A (E-legitimation) för att ladda ner passagebehörigheter samt ladda ned certifikat på ditt SITHS-kort om du inte varit hos oss tidigare. E-leg finns i samma byggnad som personalrestaurang Höjdpunkten, Ingång 18. Ingången heter 14A och ligger till höger om ingång 18. Vid ingång 14A finns en ringklocka som du använder. Följ skyltarna mot ingång 14 för att hitta.
Sjukanmälan/frånvaro
Blir du sjuk, försenad eller på annat sätt inte kan komma till praktiken, meddela respektive handledare/administratör på den klinik du har din placering.
Boende
Studentboendet i Region Västmanland har stängt. Studenter behöver dagspendla förutom i de fall adekvat dygnsvila inte kan tillgodoses.
Resor/transport
Buss 773, 774 och 874 går från Centralstationen i Uppsala och stannar vid sjukhuset i Västerås, Skiljebomotet och Knektgatan. Se bifogade kartor. Kör du egen bil, kan parkeringskort köpas digitalt. Om man önskar reseersättning, lämnas kvitto på bussresor till ALF-kansliet i Uppsala.
Lunch
Restaurang Höjdpunkten finns på sjukhusområdet. Vi huvudentrén finns Café Bigarrå. I Psykiatrihuset finns även Café le Coin som serverar diverse lunchrätter. Du kan givetvis ta med dig lunch och äta på respektive klinik där du har din placering.
Apotek
Apotek finns i entréhallen. Öppettider: måndag – fredag 08:00-16:30.
Bibliotek
På plan 0, ingång 1 (huvudentrén), finns ett medicinskt bibliotek med facklitteratur, tidskrifter inom medicin och omvårdnad samt olika databaser för att söka efter litteratur och vetenskapliga artiklar. Här finns också ett allmänt bokbestånd med skön-, fack- och barnlitteratur och ljudböcker.
Öppettider: måndag-torsdag 09:00-17:00 samt fredag 10:00-16:00.
Sjukhuspräst
I händelse att du under din tid hos oss känner att du behöver mer hjälp och stöd i jobbiga situationer som kan uppstå, utöver vad din handledare kan ge, är du välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på telefonnummer 021-17 38 37.
Välkomna till oss i Region Västmanland!
Viktig information som berör alla som fått praktikplats
Nedan hittar du allmän information som rör alla som fått praktikplats i Region Västmanland.
Information om studerandekort
Information om studerandekort
För att du ska kunna genomföra din praktik i Region Västmanlands och våra privata vårdgivares olika verksamheter, behöver du ett ordinarie SITHS‐kort med foto och tillhörande koder.
Du som student ansvarar för att beställa ett SITHS‐kort. Tänk på att vara ute i god tid med din beställning, minst fem veckor innan din praktikperiod börjar. Du som är anställd i Region Västmanland och redan har ett ordinarie kort (med foto), använder samma kort under din praktik och behöver inte beställa ett nytt.
Kortet är personligt och följer dig genom hela utbildningen, du är själv ansvarig för att kortet och koderna används och förvaras på ett säkert sätt. Kortet används också under eventuella timanställningar och semestervikariat.
OBS! Om du har skyddad identitet ska du kontakta handläggare på ditt lärosäte innan planerad praktik inför beställning av kort. I dessa fall beställs kort inte enligt instruktion nedan.
Beställning
Du beställer ditt SITHS-kort genom att skicka ett mejl till studierektor.vfu@regionvastmanland.se. Mejlet ska innehålla namn, utbildningsprogram och termin, i ämnesraden skriver du: Beställning av SITHS-kort.
När vi mottagit din beställning får du ett svarsmejl med information om hur fotografering och uthämtning av kort sker.
Ansvar
SITHS‐kortet och koderna är personliga, både kort och koder är en värdehandling som du ansvarar för att hantera säkert. Samtliga inloggningar som görs med kortet registreras och kan spåras, du är personligt ansvarig för alla inloggningar som görs med ditt kort.
SITHS‐kort som tappas bort måste spärras omedelbart och en avgift tas ut för att du ska få ett nytt kort eller nya koder. Om du förlorar dina koder eller ditt kort hör du av dig till: studierektor.vfu@regionvastmanland.se
Hälsodeklaration
Hälsodeklaration
Inför varje praktikplacering ska du fylla i en hälsodeklaration. Du ansvarar själv för att i god tid uppdatera din hälsodeklaration inför varje praktikplacering och vid avvikelser kontaktar du din vårdcentral. Eventuellt läkarbesök på vårdcentral bekostas av student. Om läkare bedömer att vidare utredning skall ske tas kontakt med handläggare som ansvarar för din praktikplacering.
Utdrag ur belastningsregistret
Utdrag ur belastningsregistret
Beroende på var du genomför din praktik kan ett utdrag ur belastningsregistret vara aktuellt.
Här kan du läsa mer om belastningsregistret och hur det går till
Klinisk praktikplacering - KliPP
Klinisk praktikplacering - KliPP
KliPP står för Klinisk praktikplacering.
Du loggar in i KliPP med din mailadress (studentmail) och använder lösenordet: bytut
Vårdhygien och smittskydd
Vårdhygien och smittskydd
Du som student är ålagd att följa vårdhygieniska föreskrifter och regler som gäller inom alla inrättningar för vård och omsorg. Följ alltid de basala hygienföreskrifterna 2015:10.
Läs mer gällande hygien, infektioner och smittspridning i vardhandboken och genomför onlinutbildningen Basal hygien i vård och omsorg (öppen).
Multiresistenta bakterier (MRB)
Om du under det senaste halvåret har arbetat (eller själv vårdats eller erhållit tandvård) utomlands med vård och behandling av patienter, så ska du provtas enligt ”MRSA-screening” (näsa, svalg, perineum samt eventuella hudkomplikationer). Om du har vårdats inneliggande på sjukhus utomlands under senaste halvåret ska du även provtas för ESBL och VRE.
Hygien
Var noga med din personliga hygien. Fäst upp långt hår och långt skägg. Handhygien är en mycket viktig åtgärd för att minska smittspridning. Förutsättningar för att kunna göra en bra handdesinfektion är:
- att inte bära långärmade kläder
- att inte använda ringar, armband och armbandsklocka
- att naglarna är kortklippta och omålade (gäller även genomskinligt nagellack, lösnaglar eller andra dekorationer på naglar).
- Obs! Handskar ersätter inte handdesinfektion.
Vid pågående infektion
Rapportera alltid till arbetsledaren på praktikplaceringen om du har:
- ett infekterat sår på händer, underarmar eller ansikte
- infektion i piercing område
- pågående herpesinfektion
- tarminfektion med akuta kräkningar och diarré
- handeksem
Observera att huden på händer och underarmar måste vara i sådant skick att handdesinfektion ska kunna genomföras enligt de basala hygienföreskrifterna 2015:10.
Arbetskläder
- Arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder, skyddskläder och huvudduk. Kläderna tvättas utan kostnad inom sjukvården. Byt arbetskläder och huvudduk varje dag.
- Engångsplastförkläde eller patientbunden skyddsrock ska användas då risk för kontamination av arbetsdräkten finns, till exempel vid risk för stänk eller kontakt med kroppsvätskor, vid personlig omvårdnad och bäddning. Engångsförkläde kasseras direkt efter användning och skyddsrock byts dagligen.
Utbildningar
Utbildningar
Inför din praktik finns onlineutbildningar att genomföra. Vissa utbildningar är obligatoriska och andra finns som ett stöd. Under fliken "Din praktik" finns information kring det som är aktuellt för din praktikplacering.
Sekretessutbildning
Här hittar du utbildningen Sekretess inför VFU.
När du gått utbildningen ska du per post skicka in underskriven sekretessblankett till Region Västmanlands studierektorskansli på adress:
Region Västmanland
Utbildningsenheten, ingång 21
721 89 Västerås
Märk ditt brev med din studentkategori.
Du kan även skicka sekretessblanketten via Region Västmanlands internposten din första praktikdag. Märk det bruna kuvertet med "Utbildningsenheten". Fråga din handledare hur du går till väga.
Hygienutbildning
Här hittar du utbildningen Basal hygien i vård och omsorg (öppen)
Journalföring
I Region Västmanland används journalprogrammet Cosmic vid dokumentation. När ditt SITHS-kort beställs läggs även behörighet på utifrån din profession och aktuella utbildningar om Cosmic skickas till din mejl. Du kan också hitta utbildningar om hur du använder Cosmic journalsystem.
När din praktikperiod startat använder du din studentmejl eller regionmejl, om du har en anställning inom Regionen Västmanland. Du klickar på valet "glömt användarnamn eller lösenord", här kan du sedan begära ett nytt lösenord och se om din mailadress är registrerad i Region Västmanlands IT-system.
Om du inte har någon mailadress kan du ta hjälp av din handledare att logga in och få tillgång till dessa utbildningar.
Du kan alltid vända dig till regionens IT-support på nummer 73500 och knappval 1.
Fler utbildningar
CIFU Utbildning arbetar med utbildnings- och kompetensutvecklingsinsatser för chefer, medarbetare, elever och studenter. Vi samverkar också med regionens kommuner, lärosäten och universitet. Våra utbildningsinsatser sker med olika längd och form, från längre utbildningsprogram och lärarledda utbildningar till hybridutbildningar och kortare onlineutbildningar.
Ta del av Region Västmanlands utbildningsutbud, det finns flera utbildningar som du självständig genomför online även utan inloggningskonto.
Transport och parkering
Transport och parkering
Här hittar du information om Region Västmanlands olika verksamheter, hur du hittar, färdalternativ och parkering vid den verksamhet som är aktuell för dig. Du kan alltid vända dig till Regionens kontaktcentrum på telefonnummer 021-17 30 00 med frågor.
Parkering
Du kan läsa mer om parkeringar på de olika vårdinträttningarna som finns i Region Västmanland
När du startat din praktik kan du via Regionens intranät läsa aktuell information om parkeringstillstånd och parkering i Region Västmanland för dig som student eller elev. Du kan även fråga din handledare på din praktik.
Buss och tåg
Den allmänna kollektivtrafiken i Västmanland heter VL Med VL reser du klimatsmart med buss och tåg i hela Västmanland.
Vård- och omsorgsprogrammet
Nequist quiam excerro idelitatur repudit iduciun totatemporum untus aut essinum que cor ma qui re iusam, cus autat.
Rioreresed quatemp oreiciae. Et et plias excepra quibusc ipsandanis int velibea dolessitius ut omniet ipsam hici omni que
Sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor/barnmorskor
Et fugitib earumet quunt ma quatem qui verspiet volorem repuditat.
Ihil id exera il illuptam endame nulparum, corerum dolupie neceped itationse entiis re, quo et quas excerro et eos moloremporae dita sanis rerum excearum in conse dendenis dis sita is eniscim oluptibus vellesti re, sit verum consed mo commodis magnisc iasint eum eos et et aut porro millupta autem similis simoluptae. Itasimolut est, sa in coris re raturitiam sitibus es maiossi tem fugit ent, solorer endiantur, adi iminciis derum imus ariame eos es velit fuga.
Checklista - Sjuksköterskestudent termin 4
Checklista - Sjuksköterskestudent termin 4
Här hittar du en checklista för dig som är sjuksköterskestudent på termin 4 och ska genomföra din praktik i Region Västmanland.
Inför din praktik
Här hittar du en checklista för det som är viktigt inför din praktik i Region Västmanland.
- Information om praktik i Region Västmanland – läs igenom informationen på denna sida.
- Skaffa SITHS-kort – beställ, fotografera dig, hämta ut kort. Se mer under fliken "SITHS-kort".
- Fyll i Hälsodeklarationen.
- Ta del av sekretessutbildningen, skriv under och skicka in till studierektorskansliet, adress hittar du under fliken "Kontakt".
- Gör hygienutbildningen, se mer under fliken ”Utbildningar”.
- Logga in i KLiPP för information kring din praktikplacering samt se aktuell handledare/kontaktperson. Se mer under fliken "KLiPP".
- Ha/ta kontakt med handledare på din praktikplacering.
Under din praktik
Här hittar du en checklista för vad som är viktigt under din praktik i Region Västmanland.
- Du ska kunna uppvisa hälsodeklarationen på begäran av verksamheten som du har praktik i.
- Ta reda på hur du transporterar dig till din praktikplacering och eventuell om du behöver parkera.
- Sjukhusbiblioteket – besök och ta reda på vilket stöd du kan få som student.
Checklista - Sjuksköterska termin 6
Checklista - Sjuksköterska termin 6
Här hittar du en checklista för dig som är sjuksköterskestudent i termin 6 och ska genomföra din praktik i Region Västmanland.
Inför din praktik
Här hittar du en checklista för det som är viktigt inför din praktik i Region Västmanland
- Information om praktik i Region Västmanland – läs igenom informationen på denna sida.
- Logga in i KLiPP för information kring din praktikplacering samt se aktuell handledare/kontaktperson. Se mer under fliken "KLiPP".
- Ha/ta kontakt med handledare på din praktikplacering.
Om du inte tidigare genomfört VFU i Region Västmanland
Om du inte tidigare genomfört VFU i Region Västmanland så är punkterna nedan aktuella för dig:
- Information om praktik i Region Västmanland – läs igenom informationen på denna sida.
- Fyll i Hälsodeklarationen.
- Ta del av sekretessutbildningen, skriv under och skicka in till studierektorskansliet, adress finner du under fliken "Kontakt".
- Gör hygienutbildningen, se mer under fliken ”Utbildningar”.
- Logga in i KLiPP för information kring din praktikplacering samt se aktuell handledare/kontaktperson. Se mer under fliken "KLiPP".
- Skaffa SITHS-kort – beställ, fotografera dig, hämta ut kort. Se mer under fliken "SITHS-kort".
- Ha/ta kontakt med handledare på din praktikplacering.
Under din praktik
Här hittar du en checklista för det som är viktigt under din praktik i Region Västmanland
- Du ska kunna uppvisa hälsodeklarationen på begäran av verksamheten som du har praktik i.
- Ta reda på hur du transporterar dig till din praktikplacering och eventuell om du behöver parkera. Mer info under fliken "Transport och parkering".
- Sjukhusbiblioteket – besök och ta reda på vilket stöd du kan få som student.
Vanliga frågor
Här ser du de vanligaste frågorna och svaren som studenter och elever har.
Var ska det påskrivna sekretessavtalet skickas?
Till studierektorskansliet.
När du gått utbildningen om sekretess ska du per post skicka in underskriven sekretesblankett Region Västmanlands studierektorskansli på adress:
Region Västmanland
Utbildningsenheten, Ingång 21
721 89 Västerås
Märk ditt brev med din studentkategori.
Du kan även skicka sekretsesblanketten via Region Västmanlands internpost din första praktikdag. Märk det bruna kuveret med "Utbildningsenheten". Fråga din handledare hur du går tillväga.
Kan jag maila/scanna in den påskrivna sekretessblanketten?
Nej, den måste skrivas ut och skrivas under för att sen postas, internt eller via brevlåda i ett frankerat kuvert.
Vad ska jag skriva på sekretessavtalet gällande - förvaltning – verksamhet/arbetsplats – uppdrag i Region Västmanland?
Hälso och sjukvårdsförvaltningen - Där du gör din praktik – professionen du är student inom.
Parkering under min praktik?
Du kan läsa mer om parkeringar på de olika vårdinträttningarna som finns i Region Västmanland.
När du startat din praktik kan du via Regionens intranät läsa aktuell information om parkeringstillstånd och parkering i Region Västmanland för dig som student eller elev. Du kan även fråga din handledare på din praktik.
Måste jag ha tagit/ påbörjat/avslutat/alla vaccinationerna som hälsodeklarationen tar upp innan praktikstart?
Nej, de är vaccinationer Regionen rekommenderar.
Ska hälsodeklarationen skickas någonstans?
Nej, den behåller du och visar upp för din huvudhandledare/handledare på enheten.
När och hur beställer jag SHITS-kort?
Under fliken "Information för dig som får ett studerandekort i Region Västmanland" hittar du information om hur du beställer SHITS-kort inför din VFU.
Finns det studentboende att hyra under praktikperioden?
Nej tyvärr, varken Mälardalens universitet eller Region Västmanland har boenden att hyra/låna ut till dig som ska genomföra din praktik i Region Västmanland.
Kontakta oss!
Studierektorkansliet
Studierektorkansliet ansvarar för samordna praktik i Region Västmanland.
Du är välkommen att maila oss om du har någon fråga på mailadress studierektor.vfu@regionvastmanland.se.
Adress:
Region Västmanland
Utbildningsenheten, Ingång 21
721 89 Västerås
Märk ditt brev med din studentkategori.
Du kan också skicka post via Region Västmanlands internposten. Märk det bruna kuveret med "Utbildningsenheten". Fråga din handledare hur du går tillväga.
Region Västmanland
Du kan alltid ringa till Region Västmanlands kontaktcentrum och uppge vem eller vilken klinik du söker så kopplas du vidare:
Tel: 021-173000
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 22 januari 2025