Hiv/STI
Kunskapsnätverket hiv/STI Mellansverige
Region Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro bildar tillsammans Kunskapsnätverket hiv/STI – Mellansverige.
Syftet med Kunskapsnätverket är att finna möjliga samordningsvinster, ge STI-frågorna större tyngd, finna gemensamma utvecklings- och forskningsområden samt ge möjlighet till kunskapsöverföring mellan de deltagande länen. Målsättningen är att minska antalet hiv/STI-fall, främja psykisk och sexuell hälsa samt minska antalet oönskade graviditeter.
Kunskapsnätverkets organisation består av en arbetsgrupp kallad kärngrupp som utgörs av regionernas hiv/STI-samordnare samt en styrgrupp med respektive regions smittskyddsläkare. Aktiviteter som nätverket genomför är bland annat utbildningar, inspirationsdagar, workshops och informationskampanjer. Kontaktperson för hiv/STI-nätverket, Maria Kling Kullback maria.kullback@regionvastmanland.se
Behandling och smittspårning STI
Behandling STI
Det är den provtagande enheten som ger behandling, och är det prov taget via 1177.se så väljer patienten att gå till ungdomsmottagningen (patienter till och med 22 år) eller venereologiska mottagningen (patienter 23 år eller äldre).
Vid utebliven behandling :
- Kallelse - behandling klamydia
- Kallelse - behandling klamydia - påminnelse
- Utebliven behandling klamydia, anmälan till smittskyddsläkare
Smittspårning STI
Vi har centraliserad smittspårning av klamydia och det sker på Ungdomsmottagningen Västmanland (patienter till och med 22 år), Venereologiska mottagningen i Västerås (patienter 23 år eller äldre) samt Kvinnokliniken i Västerås som tar hand om sina egna patienter.
Smittspårning är en viktig del i preventionsarbetet av smittsamma sjukdomar, sexuellt överförbara infektionerna.
Smittspårning innebär att identifiera vilka personer index har haft sex med under det senast året och att få så mycket information om den/de sexuella kontakterna, som är av stor vikt, så som namn, födelsedata, adress, telefonnummer eller annan viktig information.
- Centraliserad smittspårning - instruktion
- Centraliserad smittspårning - mall arbetsrutin
- Smittspårning - indexpatient
- Smittspårning - partnerbrev
- Smittspårning - partnerbrev påminnelse
- Smittspårning - kontaktpatient
Syftet med smittspårningsarbetet är att stoppa/minimera fortsatt smittspridning.
Vid utebliven behandling och smittspårning:
HIV preexpositionsprofylax (PrEP)
HIV preexpositionsprofylax (PrEP)
HIV preexpositionsprofylax (PrEP) innebär att hiv-negativa personer med ökad risk för att få hiv tar ett läkemedel i förebyggande syfte för att minska risken för hiv-överföring vid sexuella kontakter. PrEP utgör inte ett hundraprocentigt skydd mot hiv och skyddar inte heller mot andra sexuellt överförbara infektioner eller graviditet. PreP-behandlingen består av en tablett som tas en gång per dag i samband med föda. Tabletten innehåller Emtricitabin/Tenofovirdisoproxil som blockerar hiv-virusets enzym, omvänt transkriptas, vilket förhindrar att viruset kan replikera och etablera en infektion i kroppen. Det är mycket viktigt med god följsamhet till behandlingen för att uppnå ett bra skydd. Läkemedlet är generellt väl tolererat men biverkningar i form av påverkan på njurfunktion och bentäthet förekommer.
Förskrivning av PreEP sker via infektionsmottagningen och läkemedlet skrivs ut med förmån i perioder om 3 månaders förbrukning. Förnyad provtagning avseende hiv, njurfunktion och andra sexuellt överförbara infektioner sker innan ett nytt recept skickas.
För att diskutera om behandling med PreP kan vara aktuellt skriv en remiss till infektionsmottagningen.
Länk till nationella rekommendationer för PrEP
Preexpositionsprofylax 2023 - RAV - Svenska Läkarsällskapet
-
Att leva med hiv i Sverige – en studie om livskvalitet hos personer som lever med hiv - Folkhälsomyndigheten
- Riksförbundet Noaks Ark
Kondomer
Kondomer
Beställning
- Ungdomsmottagningen beställer via OneMed
- Skolsköterskor beställer på blanketten "Kondomer - beställningsblankett" och skickar in till smittskydd@regionvastmanland.se
- Barnmorskor, i kommuner som inte har ungdomsmottagning som riktar sig till ungdomar under 23 år, beställer på blanketten "Kondomer - beställningsblankett" och skickar in till smittskydd@regionvastmanland.se
Grundläggande kondomkunskapsutbildning med fokus på lust och njutning
En webbutbildning som Kunskapsnätverket tagit fram i samarbete med Stockholms mansmottagning. Syftet med kondomkunskapsutbildningen är att öka kunskapen och kompetensen hos personer som arbetar med individuella samtal om säkrare sex i samband med kondomanvändning. Utbildningen tar cirka 30–45 minuter, klicka här. Kontaktperson maria.kullback@regionvastmanland.se.
Människokroppen och dess funktioner - broschyr
Människokroppen och dess funktioner - broschyr
En enkel broschyr om kroppen, preventivmedel, begreppet HBT och några viktiga lagar om bl.a. smittskydd, abort, incest, barnäktenskap. Den är uppdaterad våren 2017 och finns på arabiska, dari, engelska och svenska.
Nationell SRHR-strategi
Nationell SRHR-strategi
Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det övergripande målet är en god jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen. Strategin innehåller även fyra långsiktiga delmål och sju åtgärdsområden. Sammantaget ska dessa bidra till måluppfyllelsen.
Nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) - Folkhälsomyndigheten
- Skriv ut
- Dela texten
- Ändrad den: 5 december 2023