Läkemedelssäkerhet och förskrivarstöd
Ny receptblankett från och med 1 maj 2021
Läkemedelsverket har tagit fram en ny receptblankett för läkemedel som gäller from 1 maj 2021 (se Föreskrifter om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit HSLF-FS 2019:32).
Den gamla blanketten kan inte användas från 1 maj, men recept skrivna senast 30 april gäller under receptets hela giltighetstid.
2 receptblanketter blir 1
Receptblanketten ersätter existerande receptblanketter och används vid all förskrivning av läkemedel dvs även för särskilda läkemedel. Den är försedd med serienummer. Inför blankettbytet beställer Läkemedelskommittén nya blanketter, som kommer att distribueras till sjukhusen samt Vårdvalets vårdcentraler. Pensionärer beställer blanketter själva eller använder elektronisk förskrivning via app.
Elektronisk förskrivning som huvudregel
From den 10 maj 2022 ska receptblanketter endast användas i undantagsfall tex vid driftstopp. Information om undantagen finns på Läkemedelsverkets webbplats. För den som inte har tillgång till elektronisk journal erbjuder E-hälsomyndigheten möjlighet för elektronisk förskrivning via ett webbaserat verktyg kallat Förskrivningskollen. Alla förskrivningar samlas därmed i den nationella läkemedelslistan (NLL).
Ceftibuten - generell licens även för receptförskrivning
Enligt ett beslut från Läkemedelsverket 2 december 2019, kan den avregistrerade substansen ceftibuten, nu förskrivas på recept och rekvireras till sjukhusavdelning enligt generell licens.
Instruktioner finns under dokument.
Vad jag som förskrivare kan göra för att minska läkemedels påverkan på miljön.
- Restriktiv användning av antibiotika – följ rekommendationer
- Omvärdera patientens totala läkemedelsanvändning kontinuerligt – Läkemedelsgenomgång
- Förskriv rekommenderade läkemedel
- Skriv ut startförpackningar
- Skriv ut refillförpackningar om det finns
- Skriv inte ut mer läkemedel än vad som går åt, iterera hellre recept vid osäkerhet
- Även använda läkemedel (till exempel plåster med östrogen och för smärta) bör lämnas in till apoteket då de fortfarande innehåller höga halter läkemedel (gäller även vissa vaginalinlägg och inhalationsläkemedel)
På Kompetensplatsen finns en utbildning om Läkemedel och miljö riktad till förskrivare.
Läs även vår miljöbilaga till Läkemedelsbulletinen nr 2 2019. Där belyser tidigare ordförande i Läkemedelskommittén Lars Lööf några av de problem vi möter med läkemedel i miljön. Under 2020 har vi tagit fram en förteckning över miljöbelastande läkemedel, som även tar upp förslag till åtgärder för att minska miljöpåverkan. Listan har tagits fram med stöd av Region Stockholm.
Vill du själv ta reda på mer om de preparat du brukar förskriva? På Janusinfo finns bra miljöinformation, med översikter på gruppnivå, för enklare jämförelser mellan substanser.
På FASS.se finns ett allmänt stycke om miljöinformation, för många preparat finns även miljöinfo i FASS-texten.