Kompetensförsörjning
Den regionala effekten av att säkra rätt kompetens och att kompetensutveckla dem som redan arbetar är betydande. Vi arbetar med flera insatser för livslångt lärande och långsiktig kompetensförsörjning i länet.
Kompetensförsörjning i länet
Region Västmanland samordnar det regionala utvecklingsarbetet inom utbildning, kompetens, arbetsmarknad och validering med länets kommuner, myndigheter och andra aktörer. Det gör vi för att fler människor ska ha en sysselsättning och för att vi ska vara ett attraktivt län att leva, arbeta och verka i. Vi arbetar bland annat för att alla invånare ska ha goda och jämlika förutsättningar att fullfölja sin utbildning och för att utbudet av utbildningar ska motsvara behoven på arbetsmarknaden. Vi jobbar även med att öka möjligheterna till kompetensutveckling för yrkesverksamma, så att vi kan möta utmaningarna med ny teknik och förändringar på arbetsmarknaden.
Nätverk och samverkan
Västmanlands kompetensråd
Kompetensrådet består av flera olika delar av det kompetensförsörjande systemet och näringslivet och sammankallas av Region Västmanland. Rådet har som uppdrag att samla upp behov och utmaningar inom kompetensförsörjning från olika nätverk, grupper och kontakter i länet. Rådet förankrar även förslag på utveckling och sprider olika aktiviteter och initiativ som genomförs.
I Västmanlands kompetensråd sitter representanter från vuxenutbildningen, grundskolan, yrkeshögskolan, högskolan, folkhögskolan, vård- och omsorgscollege, teknikcollege, Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Företagarna, Handelskammaren Mälardalen, samordningsförbunden, Svenskt Näringsliv, nätverk för kommunala näringslivsenheter och arbetsmarknadsenheter, IF Metall och HR Region Västmanland. Ordförande är Region Västmanlands regionala utvecklingsdirektör.
Vuxenutbildningschefsnätverket
Nätverket är ett viktigt forum för dialog kring vuxenutbildningsfrågor. Det består av länets kommuners vuxenutbildningsrektorer som sammankallas av Region Västmanland. I forumet kan vi tillsammans identifiera utvecklingsområden och insatser att samverka kring och hitta synergieffekter på regional nivå. Ett område som nätverket arbetar med är att skapa bättre samverkan mellan kommunernas vuxenutbildning och arbetsmarknadsenheter. På så sätt kan de lättare möta behov från individer som står en bit från arbetsmarknaden med relevanta och tillgängliga utbildningar.
ESF-projekt
Region Västmanland har ofta en samordnande roll för satsningar som utlyses av svenska ESF-rådet inom kompetensförsörjning och kompetensutveckling i länet. Vi samordnar och organiserar projekt både när det gäller ansökning och genomförande.
Statistik om arbetsmarknaden i Västmanland
Här hittar du regionala underlag som kan fungera som stöd i arbetet med Västmanlands kompetensförsörjning, utbildningsplanering med mera.
Gymnasiet och komvux i Västmanland
Statistik om gymnasiet och komvux i Västmanland (app.powerbi.com)
Utbildning och arbetsmarknad i Västmanland
Läs en sammanfattning av SCB:s rapport om trender och prognoser för utbildning och arbetsmarknad: Utbildning och arbetsmarknad i Västmanland (Microsoft Power BI)
Aktuellt läge i Västmanland
Här presenterar vi tillgänglig statistik och månadsvisa lägesrapporter om näringslivet och arbetsmarknaden i länet: Aktuellt läge i Västmanland (Microsoft Power BI)
Validering
Vad innebär validering?
Med validering kan en persons kompetens, oavsett hur den har förvärvats, synliggöras och bekräftas så att personen kan komma vidare i arbetslivet eller till en utbildning. Genom en kvalitetssäker valideringsprocess får en person papper på sin kunskap och kompetens.
Det kan handla om att:
- Tillvarata, synliggöra, värdera och ge erkännande för tidigare lärande och kompetens
- Underlätta och förkorta studietid samt öka anställningsbarhet
- Öka förutsättningar för omställning på arbetsmarknaden (exempelvis integrationsarbete)
Regional struktur för validering
Effektiva strukturer för validering främjar den långsiktiga kompetensförsörjningen. Många enskilda kommuner är för små för att kunna erbjuda validering inom alla områden. Därför är det viktigt att samverka för att kunna komplettera varandra. Vi i Region Västmanland samarbetar med flera aktörer kring validering och driver ett utvecklingsarbete för en regional och nationell struktur för validering.
Broschyr – Därför ska du välja ett yrkesprogram
Välkommen att använda och sprida vår broschyr om varför man ska välja ett gymnasialt yrkesprogram.
Broschyren visar på vilka utbildningar som ger goda chanser till jobb och även exempel på vad du kan arbeta med efter avslutad utbildning. Vägledare och andra professioner som träffar ungdomar kan nyttja broschyren för att visa på vilka utbildningar som kommer vara eftertraktade på arbetsmarknaden de kommande åren. Den kan vara en inspiration och stöd till elever som ska göra sitt gymnasieval men även för deras vårdnadshavare.