Föräldraskapsstöd
Föräldraskapsstöd är en viktig tidig insats som samhället kan erbjuda för att minska ojämlikhet och främja barns hälsa och utveckling. En av de viktigaste skyddsfaktorerna i barns liv är en god relation till en eller flera föräldrar, eller annan viktig vuxen.
En informationssida för aktörer i Västmanland
Enligt barnkonventionen har föräldrar ansvar för barnets uppfostran och utveckling, samtidigt som den offentliga sektorn har en skyldighet att stötta föräldrarna. Region Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanland, länets kommuner och civilsamhället ansvarar för sina specifika delar i arbetet med föräldraskapsstöd.Det finns stora påverkansmöjligheter för dig som arbetar inom följande verksamheter:
- Mödra- och barnhälsovården, så som barnmorskemottagning och barnavårdscentral (BVC)
- Hälso- och sjukvården
- Öppen förskola
- Familjecentral
- Förskola och grundskola
- Elevhälsan
- Socialtjänst
- Webbaserat föräldraskapsstöd
- Civilsamhället, exempelvis föreningar eller trossamfund
Regional samling och samordning för föräldraskapsstöd
2019 genomförde Länsstyrelsen Västmanland, Region Västmanland och Västmanlands länsbildningsförbund dialogmöten med länets kommuner där ett gemensamt utvecklingsbehov bland kommunerna var föräldraskapsstöd. Via Regionala ledningsgruppen gav kommunerna Region Västmanland (Verksamhet Folkhälsa och Verksamhet Hållbarhet) samt Länsstyrelsen Västmanland ett gemensamt uppdrag att arbeta med att förstärka och utveckla föräldraskapsstödet i länet. Frågan om föräldraskapsstöd är även förankrat i den Regionala utvecklingsstrategin (RUS) som en del i arbetet för att nå målet ”Ett välmående Västmanland”.
I januari 2020 tillsattes en arbetsgrupp med representanter från Region Västmanland och Länsstyrelsen i Västmanland med syfte att tillsammans arbeta för ett mer sammanhållet, effektivt och tillgängligt föräldraskapsstöd. För att underlätta arbetet med föräldraskapsstöd i länet har en vägledande handbok tagits fram, en Regional samling för föräldraskapsstöd.
Under 2021 och 2022 finansierade Region Västmanland en samordnare som har bedrivit arbetet kring Regional samling för föräldraskapsstöd. Samordnaren har haft uppdraget att arbeta för ökad jämlikhet och tillgänglighet i föräldraskapsstödjande insatser i länet. En stor del av arbetet har handlat om att sprida kunskap om föräldraskapsstöd, genomföra dialogmöten med aktörer och stötta dem i frågor som berör föräldraskapsstöd. Dessutom har flertal insatser och aktiviteter genomförts för yrkesverksamma men även för allmänheten.
En vägledande handbok: Regional samling för föräldraskapsstöd
Region Västmanland har tillsammans med Länsstyrelsen i Västmanland tagit fram en vägledande handbok för arbetet med föräldraskapsstöd i länet. Handboken bygger på de tre målområden som finns i den nationella strategin för ett stärkt föräldraskapsstöd:
- ett kunskapsbaserat arbetssätt
- ett tillgängligt stöd och
- en stödjande organisation.
Handboken ska fungera som en gemensam kunskapsgrund och vara ett stöd i prioriteringar och beslut så att föräldrar i länet får ta del av ett mer likvärdigt föräldraskapsstöd.
Hälsoekonomiskt underlag
För att underlätta för politiker och beslutsfattare har hälsoekonomiska analyser av föräldraskapsstödsprogram genomförts, som visar på vilka program som är kostnadseffektiva.
Läs mer om hur hälsoekonomiska analyser kan användas som stöd i att visa varför en satsning på föräldraskapsstöd lönar sig och vilka program som är bäst att använda för att få så mycket stöd som möjligt för pengarna.
Rapport – Kartläggning av föräldraskapsstödet i Västmanland
Under 2020–2021 genomförde WSP Advisory en kartläggning av nuläge och utvecklingsbehov kring föräldraskapsstöd i Västmanland på uppdrag av Region Västmanland och Länsstyrelsen i Västmanland. Läs om resultatet i rapporten Föräldraskapsstödet i Västmanland (regionvastmanland.se)
Familjecentraler i Västmanland
Med familjecentral menas en samverkan mellan mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med förebyggande verksamhet. Ibland finns det även andra typer av stöd till föräldrar kopplande till familjecentralen. Här arbetar barnmorskor, sjuksköterskor, förskollärare, socialsekreterare och ibland även familjevägledare, fritidsledare, psykologer och läkare. Alla som verkar på familjecentralen arbetar för en positiv hälsoutveckling för barnen. Verksamheten riktar sig till barn och föräldrar och verkar för att vara hälsofrämjande, tidigt förebyggande och stödjande.
Karta över familjecentraler och familjecentrum i Västmanland
Familjecentraler - FFFF (Föreningen för familjecentralers främjande)
Familjecentral - MFOF (Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd)
Tips på hemsidor och omvärldsbevakning
Föräldraskapsstöd - Startsida (mfof.se)
Brottsförebyggande föräldraskapsstöd - Startsida (mfof.se)
Hälsoekonomiska effekter - Startsida (mfof.se)
Familjer där det förekommer psykisk ohälsa - Startsida (mfof.se)
Utvärdering av Föräldraskap i Sverige (2021)
MBP - motorburen problematik - YouTube
Värna våra yngsta 2022 | Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se)
Filmer om verktyget En förälder blir till:
En förälder blir till INTRO film 1 - YouTube
Normföreläsning och Jämställdhet film 2 - YouTube
Stjärnfamiljen film 3 - YouTube
Nyhetsbrev - Föräldraskapsstöd
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Ange din e-postadress och få uppdateringar om föräldraskapsstöd i Västmanland. Här kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter
Senaste nyhetsbrev
Nr 6 Regional samling för föräldraskapsstöd, januari 2023
Läs tidigare nyhetsbrev
Nr 5 Regional samling för föräldraskapsstöd, september 2022
Nr 4 Regional samling för föräldraskapsstöd, april 2022
Nr 3 Föräldraskapsstöd i Västmanland, februari 2022