Stor minskning av kostnad för hyrsjuksköterskor
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har minskat sina kostnader för hyrpersonal med 98 miljoner kronor för perioden januari till augusti 2024, jämfört med samma period under 2023. Den största delen av minskningen står inhyrningen av sjuksköterskor för.
När det gäller just hyrsjuksköterskor handlar det om en minskning från 180 till färre än ett 60-tal årsarbetande hyrsjuksköterskor.
Akutkliniken och geriatrikavdelningen är goda exempel
Geriatrikavdelningen är en av de verksamheter som fasat ut inhyrd personal. De har gått från 16 hyrsjuksköterskor, till noll.
– När jag frågar de som tidigare arbetat som hyrsjuksköterskor hos oss, men nu valt att arbeta som anställda i stället, anger de att den främsta anledningen är struktur, och den goda stämningen. De har känt sig inkluderade i gruppen och upplever att de fått bra information och introduktion, säger Maria Ryberg, enhetschef.
Vi har också involverat personalen i rekryteringsarbetet, för att kunna lyfta fram de delar som de själva uppskattar med sin arbetsplats. Det gör att vi lyckats rekrytera och skapa en trygg grupp med både män och kvinnor, erfarna och mindre erfarna, och med olika bakgrund – som jag är väldigt stolt över, fortsätter hon.
Även akutkliniken har lyckats bli helt oberoende av hyrsjuksköterskor och har idag inga alls i sin verksamhet.
– En framgångsfaktor för oss har varit att det alltid finns en närvarande chef, årets alla dagar. Det skapar en trygghet. Vi är en stabil grupp med mycket erfarenhet både bland chefer, undersköterskor och sjuksköterskor. Vi kan visa att det finns en framtid och möjlighet att utvecklas på arbetsplatsen, säger Marie Malm, biträdande verksamhetschef, akutkliniken.
– Jag är jättestolt över verksamheternas arbete med att minska inhyrningen av sjuksköterskor och läkare, detta är ett led i att minska kostnaderna inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen och öka kontinuiteten för både patienter och medarbetare, säger Stephanie Bruksgård (M), regionråd med ansvar för personalfrågor.
– Jag är nöjd över att hälso- och sjukvårdsförvaltningen snart nått det mål vi har om att kostnaden för hyrpersonal ska stå för max 2 procent av den totala personalkostnaden. Nu siktar vi mot nästa delmål som är 1,5 procent under 2025, för att på sikt inte behöva ha någon inhyrd personal alls, säger Lars Almroth, Hälso- och sjukvårdsdirektör.