Verksamhetsutveckling på schemat
Det är inte så långt kvar innan vi ska flytta in i det nya akutsjukhuset och ta emot de första patienterna. Nu pågår verksamhetsutveckling för de vårdverksamheter som ska flytta in i de nya lokalerna. Hur ska det fungera när alla är ”nya” på jobbet år 2030?
När vården ska bedrivas i nya lokaler, så behövs kunskap om hur lokalerna ser ut och var till exempel utrustning, läkemedel och förråden finns. Ny teknik, nya behandlingar och annan utveckling och forskning har ständigt förändrat och förbättrat vården. Att jobba med verksamhetsutveckling är något som vårdverksamheter alltid gör för att möta dessa förändringar. Projekt vårdverksamhet leder och håller ihop arbetet med verksamhetsutveckling inför flytten till det nya sjukhuset. Ellinor Smeds är projektledare för verksamhetsutveckling i projekt vårdverksamhet. Hon berättar hur arbetet med verksamhetsutveckling ska bedrivas de kommande åren.
Ellinor Smeds är projektledare för verksamhetsutveckling i projekt vårdverksamhet.
- Jag jobbar med de vårdverksamheter som ska flytta in i de nya lokalerna. En del har börjat jobba med detta redan, andra kommer i gång så småningom. De nya lokalerna kommer att medföra nya patientflöden, nya samarbeten kring patienten och nya arbetssätt. Det är viktigt att vi är förberedda innan vi flyttar in, så att allt funkar när vi öppnar och tar emot de första patienterna, säger Ellinor.
Flöden för medarbetare och patienter analylseras
När ett projekt för verksamhetsutveckling inleds så analyseras först nuläget. Hur gör vi idag, vad är bra och vad behöver vi ändra på? Vad ska vi inte ta med in i det nya? Sen tittar verksamheten framåt och ser hur olika flöden kommer att se ut.
- För medarbetarna handlar det exempelvis om hur man kommer in till arbetsplatsen, var man byter om, fikar och äter lunch. Samt var man utför olika arbetsmoment och vilken funktion som ska vara där. Vi tittar också på patientflöden och var patienten ska vara i olika skeden. Därefter ser vi vad som behöver utvecklas för just den verksamheten. Arbetsgruppernas storlek varierar. Det brukar fungera bra när arbetsgruppen har olika kompetenser och åldrar, även yngre medarbetare, för att få in så många perspektiv som möjligt, berättar Ellinor.
Utveckla framtida arbetssätt
För att främja utveckling och resursutnyttjande behöver alla verksamhetsutvecklingsprojekt ske i nära samarbete med hälso- och sjukvårdsförvaltningen, då de har bäst kunskap om sin verksamhet. En verksamhet som redan är i gång med sin verksamhetsutveckling är Operationskliniken. Annika Södervall, specialistsjuksköterska inom intensivvård och kliniksamordnare på operationskliniken berättar som sin erfarenhet.
- Jag har lett en förstudie på operation, sterilcentral och intervention i nya akutsjukhuset. Det är både roligt och utmanande att jobba med att utveckla framtida arbetssätt. Det är förmodligen den enda gången i karriären som jag är med och planerar för att börja jobba i ett nytt sjukhus. Jag har arbetat med en arbetsgrupp med olika professioner, alla med stort engagemang vilket har varit väldigt stimulerande, berättar Annika.
Här ses Annika till höger i bild med sina kollegor på operationsklinikens öppet hus tidigare i år.
Det är ett stort pussel som ska läggas. Alla delar hänger ihop och vid öppningen ska allt stå klart för att de första patienterna ska kunna tas emot.
- Det hänger ihop med driftsättning av huset, att utrustningen är testad och driftsatt, att inredningen och möbler finns på plats och att huset är färdigt att ta emot oss. Därför måste vi börja i tid så vi är redo till öppningen, avslutar Ellinor.