Framtidens IT-lösningar kartläggs
Nu pågår ett arbete med en behovsanalys för IT-infrastrukturen i det nya akutsjukhuset i Västerås. Christer Nilsson är projektledare och utredare för kravställning på IKT, informations- och kommunikationsteknik, utifrån ett verksamhetsperspektiv. Behovsanalysen beräknas bli klar i december i år.
Uppdraget innefattar allt som är kopplat till IT-infrastruktur, alltså de hårda komponenterna. IKT är exempelvis nätverk, telefoni, skärmar, patientkallelse och akutlarm och det handlar om verktyg för både personalen och patienterna. Målet är att det nya akutsjukhuset ska ha ett robust, stabilt, snabbt och säkert nätverk. Det pågår ett omfattande arbete med att ta fram de behov som finns och arbetet sker i samverkan med vårdverksamheterna i regionen.
- Jag arbetar med att ta fram en behovsanalys för patientnära informations- och larmlösningar och den grundläggande IT- infrastrukturen som ska finnas i vården. I det här skedet tar vi fram behoven, inte lösningarna, berättar Christer Nilsson.
Christer Nilsson jobbar med behovsanalysen.
Tekniken påverkar byggnadernas utformning
Det är åtta år till första patient i det nya akutsjukhuset och det kan verka tidigt att redan nu planera för IT-lösningar. Anledningen till att detta arbete utförs nu är för att vissa installationer påverkar byggnadernas utformning och tekniska lösningar i husen, som börjar byggas under hösten 2022.
- Vi behöver förbereda huset för exempelvis kablar i väggar och tak som behövs för att kunna dra rätt el och kablage i de nya vårdbyggnaderna. Vissa delar behöver vi inte detaljplanera nu, utan köper in den aktuella utrustningen som gäller då den ska installeras.
Omvärldsspaning pågår
Att veta vad som behövs i framtiden är förstås en utmaning. Christer och hans kollegor gör omvärldsspaningar på flera sätt.
- Det pågår redan nu dialog och diskussion om framtidens teknik med leverantörer som Region Västmanland har befintliga avtal med. Vi pratar med andra sjukhus och hör vad de använder för teknik. Vi har även dialog med representanter från våra egna vårdverksamheter, bland annat akutmottagningen, infektionskliniken och kvinnokliniken. Behov och kunskap från omvärlden samlas in och ger inspiration om vad vi kan göra på nya sätt. Vi kommer även att behöva definiera hur vi ska jobba utifrån de behov som finns.
Lösningarna planeras senare
Några konkreta exempel på vad de identifierade behoven kan resultera i är inte klart ännu. Lösningarna tas fram i ett senare skede.
- Det vi ser nu är att det börjar bli vanligare med smart-tv i patientrummen, så det skulle kanske kunna bli verklighet i nya akutsjukhuset. Generellt kommer vi jobba mer digitalt än vi gör idag och det beskrivs i den behovsanalys som beräknas bli klar i december i år, berättar Christer Nilsson.