Ökning av vinterkräksjuka i slutenvården
Med anledning av ett ökat antal konstaterade fall av vinterkräksjuka i slutenvården vill vi påminna om de vårdhygieniska rutiner som gäller för denna smitta.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
God handhygien skyddar mot smitta, både inom hälso- och sjukvården och i övriga samhället. Alkohol har inte fullständig effekt på icke-höljeförsedda virus som till exempel calicivirus och därför ska handtvätt utföras före handdesinfektion. För att minska smittrisken bland inneliggande patienter behöver rutinerna för god vårdhygien inom sjukvård och omsorg följas.
Virusorsakad gastroenterit (calici, rotavirus med flera) - vårdhygieniska rutiner nr 21438
Virusorsakad gastroenterit (calici, rotavirus med flera) - checklista nr 21448
Virusorsakad gastroenterit (calici, rotavirus med flera)- registrering utbrott nr 21455
Dokumenten finns i ledningssystem, Dokument för vårdhygien (Region Västmanlands ledningssystem) under Instruktioner och Checklistor.
På Vårdhygiens hemsida finns informationsmaterial om calici och länk till slutrapport efter fall av magsjuka - slutenvård.
Folkhälsomyndigheten (FoHM) informerade 221212 att enligt statistik från landets laboratorier och sökningar på 1177.se var calicisäsongen igång, och att spridningen av vinterkräksjuka hade tagit fart i samhället. Med anledning av detta har FoHM startat sin säsongsövervakningen för bekräftade fall av calicivirusinfektion som sker genom frivillig laboratorierapportering. Mer information om detta finns på FoHM:s hemsida.