Tromboelastometri (ROTEM)
Den 1 april 2021 införs ROTEM, en metod för koagulationsanalys i helblod med så kallad tromboelastometri, på Jourlaboratoriet i Västerås.
Metoden används i kombination med en behandlingsalgoritm för att ge stöd för ordination av plasma, trombocyter och olika läkemedel i samband med allvarlig blödning. Ett normalt tromboelastogram har högt negativt prediktivt värde för att utesluta hemostasrubbning som orsak till blödningen och indikerar att andra (mekaniska) orsaker bör efterforskas, exempelvis kirurgisk blödning (1). Metoden används som ett komplement till konventionella plasmabaserade koagulationsanalyser.
En funktionell bild av koagulationsstatus erhålls, där såväl humoral koagulation, trombocytfunktion som fibrinolys ingår. Hypo- eller hyperkoaguabilitet samt hyperfibrinolys kan identifieras. Heparineffekt kan påvisas genom en tilläggsanalys (HEPTEM, tillsats av heparinas). De olika delarna av den hemostatiska processen visas grafiskt i ett diagram och kan ses på dataskärmar placerade på centraloperation och intensivvårdsavdelningen.
Begränsningar: Metoden har begränsad känslighet för hemostaspåverkan till följd av behandling med trombocythämmande läkemedel och lågmolekylärt heparin. Analysen ger inte alltid utslag vid behandling med warfarin eller DOAK (tidigare NOAK). Patienter med von Willebrands sjukdom och hemofili kan uppvisa helt normala resultat. Normala fynd utesluter således inte att patienten kan ha en ökad blödningsbenägenhet.
Analysen beställs i Cosmic. Mer information finns i våra provtagningsanvisningar.
Källor:
1. Hemostas vid allvarlig blödning. Vårdprogram utarbetat av arbetsgrupp inom Svenska Sällskapet för Trombos och Hemostas (SSTH). Version 3, giltig t o m 2023-08-29. Utskriftsdatum 2019-08-29.