PLATSMO - Nya metoder för platsutveckling
PLATSMO syftar till att främja hälsa och öka människors välbefinnande genom att öka kunskap och hitta lösningar för utformning av livsmiljöer, framför allt i miljöer som inte omfattas av nyinvesteringar.
Hur kan vi skapa nya samhällsbyggande praktiker som främjar ökat förtroende, inflytande och hälsa?
Det är en central frågeställning i projektet. För att nå resultat behövs samverkan mellan folkhälsa, konst, kultur och design, men också andra samhällsaktörer. Projektet leds av Region Västmanland tillsammans Skinnskattebergs kommun och forskare från Mälardalens universitet. En bredd av andra aktörer och intressenter kommer vara delaktiga i projektet.
Två pilotplatser i länet
Det kommer att finnas synliga resultat av projektet runt två utemiljöer; en i Västerås och en i Skinnskatteberg. Många innevånare i Västmanland kommer att involveras i processerna.
Vad är PLATSMO?
Projektet PLATSMO…
- …är ett medskapande designprojekt för att skapa goda gestaltade livsmiljöer.
- …utforskar nya metoder för att främja förändringar i utvecklingen av människors vardagslandskap i både stad och landsbygd.
- …undersöker potentialen till transformation både när det gäller fysiska platserna i strukturell motvind och de praktiker som omger dem.
- …syftar till att bidra med nya praktiker i samhällsbyggnad och utveckling för att göra platser i strukturell motvind till en livsnerv som kan möta nya behov i nya utmanande situationer.
- …syftar till att utveckla praktiker som kan stödja både offentliga och privata mark- och fastighetsägare att arbeta med ett intressentperspektiv för att hantera komplexiteten i dagens samhällsutmaningar.
- …har som mål att öka kunskapen om och utveckla nya praktiker för att forma miljöer i så kallade "plats-organisatoriska" mellanrum som främjar hälsa och välbefinnande på bästa möjliga sätt.
Finansiering och tidsplan
När pågår projektet?
Projektet pågår 1 maj 2024 – 30 april 2028
Vilka samarbetar i projektet?
Parterna i projektet är Mälardalens Universitet (MDU), Skinnskattebergs kommun och Region Västmanland: Verksamheten Folkhälsa, Kulturutveckling samt Västmanlands läns museum.
I projektet medverkar också bland andra Allaktivitetshuset Riddarhyttan, fastighetsägaren Castellum, Västerås Konstmuseum, Länsstyrelsen, Tyréns AB, Archus arkitekter, samt lokala konstnärer/författare.
Finansering
Projektet är delfinansierat av Formas inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande.
Om gestaltad livsmiljö och hälsa
Formas har beviljat 64 miljoner kronor till 13 projekt där akademi, offentlig och privat sektor samarbetar för att utforska hur samhällsplanering, arkitektur och design kan förbättra människors välbefinnande. Det är en del av det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande och betonar behovet av att engagera olika aktörer för att skapa långsiktigt hållbara lösningar. Bland projekten finns en mångfald av teman och huvudsökande, inklusive kommuner och företag, där Region Västmanland är den enda regionen som står som huvudsökande.
Läs mer om beviljade projekt i utlysningen: Gestaltad livsmiljö ska skapa hälsa och välbefinnande - Formas
Läs mer om utlysningen: Gestaltad livsmiljö för hälsa och välbefinnande - Formas