Sjukvård, vård och omsorg samt socialt arbete
Sjukvård, vård och omsorg samt socialt arbete är en av de branscher som sysselsätter flest i länet. Det kommer att vara hög efterfrågan på kompetens från i stort sett alla yrkesroller inom branschen fram till 2035. Det beror dels på det ökade vårdbehovet då medellivslängden förväntas öka, dels den omställning som pågår, där mer avancerad vård bedrivs i hemmet vilket medför behov av ökad kompetens hos personalen.
Region Västmanlands bedömning
Det kommer fortsatt finnas ett stort behov av de allra flesta yrken inom sjukvård, vård och omsorg samt socialt arbete. Vad gäller utbildade från Barn- och fritidsprogrammet kan det kan bli konkurrens om jobben på grund av minskade barnkullar.
För vårdbiträden minskar möjligheten till fast anställning då arbetsgivare i högre grad anställer undersköterskor.
Utbildningsplatserna inom Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasieskolan bör öka, samtidigt som det är för få som söker de platser som redan finns. Samverkan mellan skola och arbetsliv behöver därför stärkas för att öka söktrycket till utbildningarna och för att höja attraktionen till branschen. För Barn- och fritidsprogrammet bör platserna däremot minska.
Det finns ett ökat behov av kompetens från yrkeshögskoleutbildningar inom sjukvård, vård och omsorg samt socialt arbete.
Det är betydligt fler kvinnor än män som utbildas eller arbetar i branschen. Ett fortsatt jämställdhetsarbete behövs för att rekrytera fler män till branschen.
Om underlaget, branschmöten och referenser
Region Västmanland har ett regionalt utvecklingsuppdrag. En uppgift handlar om att fastställa mål och prioriteringar för det regionala kompetensförsörjningsarbetet och tillhandahålla bedömningar av länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt. Att ha kunskap om vilka behov som finns på arbetsmarknaden i Västmanland skapar förutsättningar för att matcha individers kompetens mot det som arbetsgivare efterfrågar samt att utbildningar kan planeras och anpassas för att möta dessa behov. Därför har Region Västmanland genomfört branschmöten och utifrån dessa möten tagit fram detta underlag.
Fokus är tillgång till och efterfrågan av gymnasialt- och yrkeshögskoleutbildade, samt utbildningar på dessa nivåer. Underlaget grundar sig på tillgänglig statistik samt det branschmöte som Region Västmanland genomförde under maj 2024. Medverkande på branschmötet var representanter för branschorganisationer, företrädare för utbildningsaktörer och Arbetsförmedlingen.
Tillgång och efterfrågan av kompetens
Branschernas inspel
En sammanfattning från branschmötet i maj 2024.
Branschen bedömer att det finns ett stort behov av undersköterskor och stödassistenter samt personliga assistenter och boendestödjare. Det finns även ett fortsatt behov av tandsköterskor.
På grund av den omställning som sker och som innebär att allt mer kvalificerad sjukvård ska ske i hemmet, finns ett ökat behov av undersköterskor med specialistutbildning inom Yrkeshögskolan. Särskilt nämns inriktning mot demens, palliativ vård, rehabilitering och välfärdsteknik.
Det kommer även finnas ett fortsatt behov av högskoleutbildad personal, som till exempel grund- och specialistutbildade sjuksköterskor, biomedicinska analytiker samt tandhygienister och tandläkare.
De vanligaste yrkena i branschen
*andel av de sysselsatta
- Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende (19 %)
- Vårdbiträden (11 %)
- Vårdare, boendestödjare (8 %)
- Personliga assistenter (7 %)
- Grundutbildade sjuksköterskor (6 %)
- Undersköterskor, vård- och specialavdelning (5 %)
- Specialistläkare (3 %)
- Socialsekreterare (2%)
- Behandlingsassistent och socialpedagoger m.fl. (2%)
- Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl. (2%)
- Undersköterskor mottagning (2 %)
- Skötare (2 %)
- Övrig vård- och omsorgspersonal (2 %)
Källa: SCB, Regiondatabasen, 2021
Statistik om sysselsatta i branschen
Nedan finns statistik om sysselsättning efter länsdel, utbildningsnivå, ålder samt andel kvinnor, män och utrikesfödda.
Prognoser för utbildning och arbetsmarknad
Nedan redovisas förväntad förändring av tillgång och efterfrågan av fyra utbildningsgrupper. Den ljusare linjen visar efterfrågan av kompetens medan den mörkare visar förväntad tillgång utbildade.
Barn- och fritidsutbildning – gymnasial
Källa
SCB, Regionala trender och prognoser
Vård- och omsorgsutbildning – gymnasial
Källa
SCB, Regionala trender och prognoser
Tandsköterskeutbildning
Källa
SCB, Regionala trender och prognoser
Tillgång och efterfrågan av utbildning
Observera att utbildningsutbudet nedan är en ögonblicksbild från maj 2024. Dessutom kan det finnas andra utbildningsformer som kan komplettera bilden.
Branschens inspel om tillgång och efterfrågan av utbildning
Branschen bedömer att utbildningsplatserna på Vård- och omsorgsprogrammet är relativt väldimensionerade. Den största utmaningen är att det inte finns tillräckligt många behöriga sökande. Många av de sökande har inte tillräckligt goda kunskaper i svenska språket, vilket är en utmaning både under och efter utbildningen.
Det finns behov av en gymnasial utbildning till stödassistent med inriktning mot LSS.
Branschen bedömer också att det behövs fler yrkeshögskoleutbildningar för undersköterskor, exempelvis inom välfärdsteknik, rehabilitering, psykiatri, demens och palliativ vård. Det finns även efterfrågan på korta kurser för kompetensutveckling för tandsköterskor och samt ledarskapsutbildningar inom vård – leda utan att vara chef samt kurser i planering/bemanning.
Det är även av vikt att pågående yrkeshögskoleutbildningar inom området finns kvar, såsom till exempel utbildning till tandsköterska och boendestödjare/stödpedagog.
Statistik om gymnasial utbildning
Nedan redovisas antal förstahandssökande och intagna för de mest relevanta gymnasieprogrammen för branschen. För komvux redovisas antal studerande efter yrkesinriktning.
Antal förstahandssökande och intagna, vård- och omsorgsprogrammet
Källa
Gymnasieantagningen i Västmanland. Slutlig antagningsstatistik respektive år.
Antal förstahandssökande och intagna, barn- och fritidsprogrammet
Källa
Gymnasieantagningen i Västmanland. Slutlig antagningsstatistik respektive år.
Antal studerande vid komvux
Källa
Skolverket.
Yrkeshögskoleutbildning (YH)
Nedan redovisas en ögonblicksbild över YH-utbildningar med start 2024.
Planering och dimensionering av gymnasial utbildning
För utbildning som påbörjas 2025 ska arbetsmarknadens behov få betydelse vid planering och dimensionering av vissa utbildningar inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning (komvux). Ändringarna ska öka det tillgängliga utbudet av utbildning på gymnasial nivå, underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden samt förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv.
Vård- och omsorgsprogrammet
Skolverket bedömer att andelen erbjudna platser inom vård- och omsorgsprogrammet både i gymnasieskolan och komvux bör öka.
Etableringsgrad
- Jämfört med andra yrkesprogram på gymnasiet är etableringsgraden jämförelsevis låg. Det kan delvis förklaras med att personer som har studerat på vård- och omsorgsprogrammet i hög grad går vidare till högskolestudier, jämfört med andra yrkesprogram i länet.
- Av de som har läst en vård- och omsorgsutbildning inom komvux i länet är det en hög andel som är etablerade på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning, jämfört med personer som har läst andra yrkesinriktningar.
Matchning: En stor andel av de som arbetar gör det i ett yrke som matchar utbildningen. Det gäller såväl gymnasieskolan och komvux.
Barn och fritidsprogrammet
Skolverket bedömer att antalet utbildningsplatser på barn- och fritidsutbildningen både inom gymnasiet och komvux bör minska.
Etableringsgrad
- Etableringsgraden efter barn- och fritidsprogrammet är låg jämfört med personer som läst andra yrkesprogram. Det gäller såväl efter gymnasieskolan som efter komvux.
- För gymnasieprogrammet kan den låga etableringsgraden delvis förklaras med att personer som har studerat på barn- och fritidsprogrammet i hög grad går vidare till högskolestudier, jämfört med andra yrkesprogram i länet.
Matchning: Andelen som arbetar inom ett yrke som matchar utbildningen är låg efter barn- och fritidsutbildningen jämfört med andra yrkesutbildningar. Det gäller såväl gymnasiet som komvux.
Källa: Skolverkets planeringsunderlag för gymnasial utbildning: Västmanland