Psykisk hälsa
God psykisk hälsa används för att beskriva den psykiska hälsan och begreppet betonar att det handlar om hälsan och inte ohälsan, det är något mer än endast frånvaro av psykisk sjukdom. Den psykiska hälsan är viktigt för vårt välbefinnande och när det gäller psykisk hälsa finns det många påverkansfaktorer. Ofta påverkar psykisk hälsa ett utfall och utfallet kan även påverka vår psykiska hälsa. Till exempel bidrar psykisk hälsa till ökad skolframgång, likväl som ökad skolframgång bidrar till psykisk hälsa.
Faktorer som påverkar psykisk hälsa
Den schematiska bilden över psykisk hälsa illustrerar hur olika faktorer påverkar psykisk hälsa och vad en god psykisk hälsa kan bidra till. Det går att kalla för möjlighetsträd där skyddsfaktorer utgör rötterna för psykisk hälsa som i sin tur symboliserar stammen. Effekterna av att ha en god psykisk hälsa blir sedan trädets krona. Vissa faktorer finns med både som skyddsfaktorer och som effekter av psykisk hälsa då det finns ett dubbelt samband. De faktorerna som är inskrivna är några exempel och det finns många fler.
Några av de nämnda faktorerna i möjlighetsträdet går att arbeta med på kommunnivå till exempel: god skolmiljö, föräldraskapsstöd, trygghet i närmiljön, minskning av tobaksrökning och främjande av fysisk aktivitet.
Det går även att göra trädet till ett problemträd. Skyddsfaktorerna ersätts med riskfaktorer och orsaker i rötterna till psykisk ohälsa som blir stammen och huvudproblemet. Effekterna kvarstår i trädets krona men då inte i positiv bemärkelse. Det går att gör en liknelse vid ogräs, rötterna måste angripas för att varaktigt bli av med ogräset. Vi kan inte bara klippa av själva maskrosen – den måste upp med alla rötter för att den ska försvinna.
Fler killar än tjejer anger att de har fullgod psykisk hälsa
Andel (%) elever i åk 9 i Västmanland med fullgod, "blomstrande", psykisk hälsa
En god psykisk hälsa är en grundläggande resurs för att kunna hantera livets upp- och nedgångar. Psykisk hälsa kan beskrivas som en tillgång eller resurs som gör det möjligt för oss människor att må bra och att förverkliga våra möjligheter. Den psykiska hälsan påverkas av många faktorer som exempelvis medfödda förutsättningar som arv och gener. Den påverkas även av vad vi gör, hur vi lever och vad vi är med om i livet, men också av de rättigheter, möjligheter eller begränsningar som samhället och omgivningen ger oss. Alla dessa faktorer samspelar med varandra och resulterar i en persons psykiska hälsa. Det är viktigt att främja den psykiska hälsan och förebygga den psykiska ohälsan i samhället. Det är även av vikt att arbeta med att stärka personers befintliga psykiska hälsa genom olika insatser. En god psykisk hälsa kan bidra till bland annat; ökad framtidstro och tillit, skolframgång, ökad fysisk aktivitet och bättre förutsättningar för att senare i livet skaffa en sysselsättning som kan bidra till goda ekonomiska förutsättningar. I Västmanland är det fler killar än tjejer som anger att de har fullgod psykisk hälsa. Andelen med fullgod psykisk hälsa i Västmanland har minskat för både killar och tjejer sedan 2014. För killar har den gått från 53% till 49% och för tjejerna har den gått från 43% till 32%.