Levnadsvanor
Tillräcklig fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor och goda sömnvanor stärker förutsättningarna för en god fysisk och psykisk hälsa medan tobaksrökning, alkoholbruk och narkotikabruk ökar risken för fysisk och psykisk ohälsa. Levnadsvanor under uppväxten har stor inverkan på det kommande livets beteenden, attityder, hälsa och livskvalitet. Det finns en tydlig koppling mellan barn och ungas levnadsvanor och familjens socioekonomi. Men även mellan barn och ungas levnadsvanor och funktionsvariationer.
Högre andel tjejer som röker dagligen
Andel (%) elever i årskurs 9 i Västmanland som röker dagligen
Att inte använda tobak är en av de viktigaste faktorerna för att förebygga ohälsa och förtida död. Tobak skapar ett starkt beroende, som är svårt att bryta, och längre fram i livet orsakar det en rad livsstilssjukdomar. Vi vet att tobaksrökning är den enskilt största riskfaktorn för sjukdomar i hjärta, kärl och lungor. I många fall hänger tobaksrökning även ihop med högre bruk av alkohol och narkotika. Bland unga som röker är det vanligare att uppleva psykiska besvär och stress. Generellt i Sverige är det cirka 90 procent av alla som röker som börjar innan de fyllt 18 år. I Västmanland röker 3 procent av de unga dagligen, det är en något högre andel tjejer (4%) än killar (2%) som röker dagligen. Går vi tillbaka till år 2004 låg andelen dagligrökare i Västmanland på 13 procent bland tjejer och 5 procent bland killar.
Kommunala skillnader i alkoholkonsumtion
Alkoholkonsumtion ökar risken för fysisk och psykisk ohälsa samt bland annat våldsbrott och olyckor. Det ökar även risken för sömnstörningar. Alkoholkonsumtion är den största enskilda riskfaktorn för sjukdom och dödsfall bland unga mellan 15–19 år. En hög alkoholkonsumtion i yngre ålder ökar risken för problematisk alkoholanvändning i vuxen ålder. Gällande psykisk ohälsa finns det samband mellan alkoholkonsumtion och depression, ångest och psykossjukdomar. Idag är det 14 procent av Västmanlands unga som druckit alkohol minst en gång i månaden det senaste 12 månaderna. Det är en minskning mot mätningen 2020 som då var 20 procent. Det finns även kommunala skillnader i vilket syns i kartdiagrammet. Den högsta andelen finns i Köping på 18 procent och den lägsta finns i Norberg på 9 procent.
Andel (%) elever i Västmanlands kommuner som druckit alkohol minst en gång i månaden de senaste 12 månaderna.
Mörkare färg: Högre andel
Ljusare färg: Lägre andel