Fritid och delaktighet
Fritidslivet är en viktig komponent för att stärka barns sociala, emotionella, mentala och motoriska förutsättningar. Fritiden har också en betydande roll för ungas personliga och sociala utveckling eftersom den kan stärka deras självkänsla och ge betydelsefulla relationer till vuxna utanför familjen. En aktiv fritid, som barn och unga är nöjda med, är viktigt då det skapar förutsättningar för att de är mer fysiskt aktiva. Om barn och unga ges möjlighet till en fritid med lek, rörelse och idrott kan både den fysiska aktiviteten och psykiska hälsan förbättras.
Hög andel unga är nöjda med sin fritid
Alla barn och unga har rätt till en meningsfull fritid. Förutom att fritidslivet är viktigt för barn och unga som arena för socialisering och integrering, kan det också skapa en grund för den sociala sammanhållningen i samhället. Barn och unga som har lagom mycket fritid och som är nöjda med sin fritid har lägre risk för att uppleva symptom på psykisk ohälsa. Genom att påverka och förändra kan fler barn och unga som idag står utanför bland annat få ta del av kultur, idrott och föreningsliv.
I Västmanland är det totalt 90 procent av killarna och 83 procent av tjejerna som är ganska eller mycket nöjda med sin fritid. I samtliga årskurser (åk 7, 9 & år 2 gym) är det mer vanligt att killar i större utsträckning än tjejer är ganska eller mycket nöjda med sin fritid. I Västmanland syns även skillnader mellan kommunerna som spänner från 83 till 89 procent. I Kungsör finns den högsta andelen unga som är nöjda med sin fritid och den lägsta andelen finns i Skinnskatteberg.
Andel (%) elever i Västmanlands kommuner som är ganska eller mycket nöjd med sin fritid
Mörkare färg: Högre andel
Ljusare färg: Lägre andel