Liv och hälsa ung
Region Västmanland följer barns och ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa genom undersökningen Liv och hälsa ung.
Om undersökningen
Liv och hälsa ung är en webbaserad enkätundersökning som elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan samt år 2 på gymnasiet deltar i. Undersökningen vänder sig även till elever i anpassad skola, årskurs 7–9 och gymnasiets nationella program år 1-4. Resultatet ger värdefull kunskap om ungas behov och livssituation i länet. Resultaten används för att prioritera insatser för förbättring på olika samhällsnivåer. Liv och hälsa ung genomförs vart tredje år. Den senaste undersökningen avslutades i februari 2023.
Vad händer med resultaten?
Målet med Liv och hälsa ung är att bidra till att barn och unga ska få möjlighet till en god och jämlik hälsa och likvärdiga livsvillkor. Genom undersökningen får vi veta mer om var det finns problem och vad som fungerar bra. Då kan vi skapa rätt förutsättningar och se till att insatser sätts in.
Om resultaten
Resultaten är en viktig del i Region Västmanlands styrande dokument och övergripande arbete med planering och prioriteringar främst gällande hälsofrämjande och förebyggande insatser för barn och unga. Underlagen kan också användas till forskning.
Resultaten används av många, till exempel personer som arbetar med politik, inom elevhälsan, i arbetet med kultur- och fritidsfrågor och av unga själva.
Fördjupade analyser kring resultaten, skillnader mellan grupper och förändringar över tid genomförs löpande. De presenteras i nyhetsbrev, rapporter och vetenskapliga artiklar.
Interaktiva rapporter
I den interaktiva rapporten publiceras resultat från enkätundersökningen Liv och Hälsa Ung från undersökningsåren 2020 och 2023 på både länsnivå och kommunnivå. Resultaten är grupperade i sju olika områden och består av ett urval av frågor från enkätundersökningen.
Här hittar du Liv & Hälsa Ung resultatrapport 2020-2023.
Information til samverkansaktörer
Verksamhet Folkhälsa har möjlighet att stötta verksamheter som vill arbeta med Liv och hälsa ung. Det kan till exempel innefatta stöd att tolka och presentera resultaten och göra fördjupningar inom särskilda områden. Vi har även möjlighet att stötta er i framtagandet av hälsofrämjande och förebyggande insatser.
Resultaten
Resultaten från undersökningen blev klara senare delen av våren 2023 och har sedan dess spridits brett på olika sätt ut till länets olika aktörer.
Insatser vi gör
Underlaget från Liv och hälsa ung används för att beskriva välfärden ur ett ungdomsperspektiv. Kommunerna använder resultaten i sin övergripande verksamhetsplanering och måluppföljning men även i välfärdsbokslut.
Skolor kan använda resultaten som underlag i deras hälsofrämjande och förebyggande arbete.