Start för strategiskt utredningsarbete för att forma hälso- och sjukvården 2029
De utmaningar vi har i Västmanland med kompetensförsörjning och kostnadsutveckling känner vi igen från övriga Sverige och andra länder. Nu är vi i det svåra scenario vi har sett komma med en åldrande befolkning och färre som ska ta hand om fler.
Samtidigt har vi många nya möjligheter med teknisk och medicinsk utveckling. Vi behöver i detta läge tillsammans ta fram nya arbetssätt och inspireras av framgångsrika organisationer för att skapa vägen framåt.
Förvaltningsledningen har tagit fram ett material om hälso- och sjukvårdens utveckling fram till 2029 utifrån olika perspektiv. Det kommer att bearbetas i flera olika forum i syfte att ta fram en tydlig, välgrundad och genomarbetad färdplan och målsättning.
Verksamhetschefer, enhetschefer, medarbetare, invånare och regionens politiker i form av majoritet och opposition kommer i flertalet dialoger och workshops att ge input. Allt i syfte att landa en beslutad och handlingsinriktad färdplan för utvecklingen som behöver ske de närmsta åren.
Utgångspunkter i arbetet:
- Vi behöver kunna möta invånarnas behov med hög tillgänglighet och hög kvalitet. Vården blir alltmer specialiserad, och vi behöver kunna upprätthålla både kompetens och kvalitet i smala områden. Samtidigt behöver generalistkompetensen i vården öka för att bättre möta patienter med komplexa behov och många sjukdomar.
- Förflyttningen mot nära vård avspeglar sig i hela hälso- och sjukvårdssystemet, även för den specialiserade vården där digitalisering och mobilitet ger nya möjligheter att förebygga, följa och behandla kroniska och akuta sjukdomar.
- Invånarnas möjligheter till egenvård och delaktighet ska stärkas, för enkla tillstånd som man kan behandla själv men också för kroniska sjukdomar. Patienternas förmåga att själva – med stöd av vården – följa, identifiera och behandla avvikelser kan tryggas med förändrade arbetssätt och digitala stöd.
- Genom att arbeta tillsammans över organisationsgränserna, både inom regionen och tillsammans med andra vårdgivare, skapas möjligheter för en sömlös vård som ger hög kvalitet för invånarna och effektiva och meningsfulla arbetssätt för utförarna. Särskilt viktigt är samarbetet med kommunerna.
- Vi strävar efter att arbeta uppströms med att främja hälsa, förebygga ohälsa, och identifiera sjukdom tidigt. Det innebär en förflyttning av resurser och uppdrag från specialiserad vård till närsjukvård och primärvård, i syfte att så mycket vård som möjligt omhändertas på rätt nivå direkt.
- Primärvården ska stärkas för att kunna utgöra navet i systemet. Bara det som måste ske på sjukhus ska ske där.
- Utbudsstrukturen kommer att ses över. Vanligt förekommande vård ska ske så nära invånarna som möjligt. Invånarna behöver samtidigt vara beredda på att åka lite längre för ”sällanvård”. Sällanvård behöver vara koncentrerad, ofta till en plats, för att hålla kvalitet, effektivitet och kompetens.
- Digitaliseringen är ett huvudspår i verksamhetsutvecklingen av hälso- och sjukvården. Den digitala vägen är förstahandsvalet för invånarna att komma i kontakt med vården. Digitala verktyg stödjer patienternas egenvård och bidrar till att omfördela vårdens resurser.
– Det finns mycket kompetens, kunskap och kraft i vår organisation, jag ser fram emot att föra dialog om hur framtiden behöver se ut för att vi ska kunna fortsätta skapa högt värde för dem vi är till för, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.