”Stanna hemma när du är sjuk” Covidprov för personal upphör från 15 februari
Den 15 februari upphör covidprovtagningen för vårdpersonal, som i stället uppmanas att stanna hemma vid sjukdom med symtom som tyder på luftvägsvirus. Regionens nya riktlinje innebär högre krav på chefer och medarbetare att bedöma det individuella hälsoläget utifrån patientsäkerheten.
Den nya riktlinjen utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och medför att det tidigare beslutet om möjlighet att jobba ”vid mycket lindriga symtom” upphävs, eftersom det byggde på just provtagning. Det var i samband med stabsläget som beslutet fattades dagen före julafton som ett försök att motverka den akuta personalbristen över jul och nyår.
– Provtagningen av personal tar stora resurser i anspråk, samtidigt som nyttan är tveksam i dagens läge med mindre smittspridning och färre sjuka i covid-19 – som ju i stort sett blivit en sjukdom bland andra, säger smittskyddsläkare Daniel Heimer.
Ingen återgång till "sjuknärvaro"
Utan covidprovtagning av personal blir det återigen chefer och medarbetare som måste hitta egna förhållningssätt till arbete vid lindriga symtom utan sjukdomskänsla – i likhet med de arbetssätt som rådde före pandemin. Däremot handlar det inte om en återgång till den typ av ”sjuknärvaro” som fanns på många arbetsplatser, inklusive sjukvården, före mars 2020.
– Det sker nu en förskjutning från ”stanna hemma vid symtom” till ”stanna hemma om du är sjuk med symtom som tyder på luftvägvirus”, alltså covid-19 eller något annat smittsamt virus. Vilka lindriga symtom som kan accepteras kan vara olika beroende på om man till exempel vårdar extremt infektionskänsliga cancerpatienter, eller tar hand om patienter med ett gott immunförsvar, förklarar Daniel Heimer.
Krav på munskydd i patientnära arbete avskaffas
Från och med 15 februari gäller inte hellre längre regeln om att bära munskydd i det patientnära arbetet. Däremot ska munskydd (IIR) och visir användas vid vårdmoment närmare patienten än två meter vid vård av patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19. Patienter eller boende på särskilt boende ska provtas vid misstänkt symtom på covid-19.
– Vi har lärt oss mycket de senaste åren om smittsamhet och hur vi alltid behöver arbeta med bra hygienrutiner och skyddsutrustning i vissa lägen för att skapa en bra arbetsmiljö, samt en säker och trygg vård för våra patienter, säger Daniel Heimer.
Regionens riktlinjer från och med 15 februari:
• Ingen provtagning av personal – i stället uppmaning att stanna hemma vid sjukdom som tyder på luftvägsvirus. NYTT
• Inte längre krav på munskydd i patientnära arbete. NYTT
• Munskydd (IIR) och visir ska användas vid vårdmoment närmare patienten än två meter, vid vård av patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19. GÄLLER SEDAN TIDIGARE
• Patienter eller boende på särskilt boende ska provtas vid misstänkt symtom på covid-19. GÄLLER SEDAN TIDIGARE
Frågor och svar
Vilka krav ställs på mig som chef i och med att mina medarbetare inte längre provtas för covid-19?
Att du inte längre har covidprovtagning att luta dig mot som beslutsstöd. Det är du som måste hitta en hållning tillsammans med dina medarbetare. Det skulle till exempel kunna innebära att du behöver skicka hem medarbetare som har uppenbara luftvägsbesvär, men som ändå valt att gå till jobbet.
Vad innebär det för mig som vårdpersonal att jag inte längre ska provtas för covid?
Att du och din chef inte längre har covidprovtagning att luta er mot som beslutsstöd gällande om det är rätt att gå till jobbet eller inte. Du måste alltid göra en egen bedömning utifrån dina arbetsuppgifter och ditt hälsoläge.
”Uppmanas att stanna hemma vid sjukdom med symtom som tyder på luftvägvirus”. Men vad ska då tolkas som symtom?
Det blir det upp till varje vårdenhet att komma fram till beroende på vilken vård som bedrivs, patienternas hälsotillstånd m.m. Det innebär högre krav på både chefer och medarbetare, och den dialog man för om arbete-sjukdom.
En generell bedömning är att snuva, hosta och nysningar inte är okej kopplat till risken att sprida smitta. Lätt nästäppa och lite ont i halsen kan vara okej i de verksamheter där man inte vårdar patienter med nedsatt immunförsvar.
Varför införs den nya riktlinjen?
Region Västmanland följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gått ut med på grund av det förändrade läget gällande smittspridning och antalet covidsjuka. I allt väsentligt går Sverige tillbaka till det läge som gällde före mars 2020.
Är det att covid-19 inte längre klassas som samhällsfarlig som ligger bakom förändringen?
Nej. Det handlar om att införa ett bredare synsätt där man väger hotet från respektive smitta mot nyttoeffekten samt kostnaden av olika åtgärder, oavsett om det handlar om covid-19 eller någon annan smitta. Att covid-19 inte längre klassas som vare sig samhällsfarlig eller allmänfarlig är inte det samma som att vården slutar bekämpa sjukdomen. Covid-19 kan fortfarande orsak lidande och död hos sårbara individer. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och arbeta på ett patientsäkert sätt inom vård och omsorg.
Hur blir det med smittspårning?
Smittspårningen påverkas överhuvudtaget inte i och med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Region Västmanlands nya riktlinje att inte provta personal för covid. Avskaffad provtagning bland personal och kraftig minskad provtagning bland patienter och allmänhet kommer dock innebära mindre omfattande smittspårning. Än så länge ska dock covid-19 både anmälas och smittspåras. Men en kvalificerad gissning är att sjukdomen kommer klassas som enbart anmälningspliktig inom en snar framtid – allteftersom den blir en i mängden av luftvägssjukdomar.
Varför ska även visir användas vid vård vid misstänkt eller konstataterad covidsmitta?
Visir används som tillägg för att också skydda ögonen. Ögonen är en känd smittväg för virus.
När publiceras inriktningsdokumentet och de uppdaterade rutinerna?
I slutet av vecka 7, eller början av vecka 8, läggs allt ut i ledningssystemet.