Förslag på ny lokalförsörjningsplan för sjukhuset i Köping
Ett förslag på ny lokalförsörjningsplan för Västmanlands sjukhus Köping är nu klar. Planen ska vara vägledande för kommande behov av renovering, avveckling av gamla byggnader och nybyggnation för framtidens vård i Köping.
Lokalförsörjningsplanen är ett första steg i utvecklingen av framtidens vård i Köping. Vårdens inriktning förändras över tid och verksamhetsinnehållet i en byggnad kan växla. Utgångspunkten för planen är byggnader och samband med viss flexibilitet. Planen omfattar tio år och sträcker sig fram till 2035. Omfattande planeringsarbete återstår där verksamheterna kommer involveras ytterligare.
Planen behandlas i regionstyrelsen den 22 oktober och beslut om att godkänna planen tas i regionfullmäktige i november. De ekonomiska ramarna för förändringen av sjukhuset är 1,8 miljarder kronor inklusive utrustning.
Lokalförsörjningsplanen för Köpings sjukhus har sin grund i nära vård och stödjer inriktningen för ett modernt närsjukhus i enlighet med målbilden för hälso- och sjukvården 2029. Planen säkrar funktionsmässiga och logistiska samband för patienter och personal. Den utgör grunden för attraktiva, hållbara och kostnadseffektiva vårdlokaler för vårdpersonal och patienter.
Under våren och hösten har en arbetsgrupp och styrgrupp arbetat fram tre alternativ hur de fysiska lokalerna på Köpings sjukhus bäst förvaltas. I samtliga alternativ moderniseras vårdavdelningar med flertalet enkelrum för förbättrad hygienisk standard och ökad integritet för patienter.
Styrgruppen* har övervägt de tre alternativen och förordar alternativ tre. För alternativ tre har arbetsgruppen tagit fram:
- byggnadsplaner för nybyggnation i två plan med röntgen och närakut
- ombyggnadsplaner för vårdavdelningar och mottagningar
- placering av avdelningar och mottagningar.
Styrgruppen förordar alternativ tre för att:
- Byggnad 19 (höghuset med akut och operation) som inte är optimal för dagens vård ersätts med en modern och effektiv byggnad för framtidens vård som är mindre till ytan.
- Den totala ytan för sjukhuset minskas varvid driftskostnaderna reduceras.
- Framtida energiförbrukning kommer att minska då den totala ytan minskar och en ny mer energieffektiv byggnad har uppförts.
- Kortare tidsplan möjliggörs då nybyggnaden kan byggas parallellt med ROT-renoveringar av befintliga byggnader (produktionstiden är cirka fyra år från byggstart)
- Färre och mindre omfattande evakueringar för vårdverksamheterna vilket spar tid och minimerar osäkerhetsfaktorerna avseende kostnaderna.
- Befintlig yttre och inre infrastruktur på sjukhuset behålls.
- Inga ändringar i detaljplanen erfordras.
- Möjliggör att på sikt även kunna ersätta byggnad 16 (det andra äldre höghuset) med en ny effektivare vårdbyggnad.
- En vidareutveckling av alternativ tre med påbyggnad av fler våningsplan på den föreslagna nya vårdbyggnaden är möjlig, dock innebär det en ändring av detaljplanen.
Lokalförsörjningsplan Köping 2024-10-21.pdf
*Styrgrupp:
- Maria Linder, Regiondirektör – ordförande
- Lars Almroth, Hälso- och sjukvårdsdirektör
- Agnetha Jonsson, Förvaltningsdirektör FSF
- Katarina Simert, Ekonomidirektör
- Stefan Rindetoft, Fastighetschef