
Västmanlands Kompetensportal
Att ställa om och fortsätta utbilda sig är idag lättare än någonsin och det finns olika möjligheter för detta.
Ditt livslånga lärande
Yrken försvinner och yrken tillkommer. Nya kompetenser blir attraktiva på arbetsmarknaden. Det livslånga lärandet är idag väldigt viktigt för både individ och organisation. Här finns samlad information om utbildning, omställning och andra viktiga insatser som kan stärka din eller dina medarbetares kompetens.
Prognoser och framtidens jobb
Analyser och prognoser
Statistik om Västmanland på Regionfakta
Regionala utbildnings- och arbetsmarknadsprognoser (2035)
Var finns framtidsjobben?
Arbetsförmedlingens Yrken och framtid
EU:s ramverk för nyckelkompetenser 2018
Nya kompetenser såsom kritiskt tänkande, problemlösning, lagarbete, kommunikations- och förhandlingsförmåga, analytiskt tänkande, kreativitet, interkulturella färdigheter, förmåga att hantera osäkerhet och komplexitet har man i EU sammanfattat som 8 nyckelkompetenser.
8 nyckelkompetenser för personligt välbefinnande, arbete och deltagande i samhället
- Läs- och skrivkunnighet
- Flerspråkighet
- Matematisk kompetens och kompetens inom naturvetenskap och teknik
- Digital kompetens
- Personlig och social kompetens samt kompetens att lära sig att lära
- Medborgarskapskompetens
- Entreprenörskompetens
- Kompetens på området kulturell medvetenhet och kulturyttringar
Läs mer om nyckelkompetenser
Identifiering av generella kompetenser med hjälp av EU:s nyckelkompetenser (Skolverket)
Utbildningsinformation
Studiestöd
När du läser en utbildning eller kurs på högskola, yrkeshögskola, gymnasial vuxenutbildning och folkhögskola kan det finnas möjlighet att söka studiemedel genom CSN. För dig som är permitterad gäller särskilda villkor, kontakta CSN och ditt fackförbund för att ta reda på vad som gäller för just dig.
Har du a-kassa och vill studera annan utbildning än arbetsmarknadsutbildning kontaktar du din a-kassa för att ta reda på vad som gäller för just dig. Om du studerar och fått beslut om arbetsmarknadsutbildning får du aktivitetsstöd genom Arbetsförmedlingen.
Omställningsstudiestöd
För dig som är mitt i arbetslivet. Omställningsstudiestöd kan du få för att vidareutbilda dig inom ditt yrkesområde eller till något helt nytt yrke. Det riktar sig till dig som är mellan 27 och 62 år och som har arbetat en längre tid.
Formell utbildning, certifiering eller kursintyg
Det finns olika sätt att studera på. Vill du ha en formell examen eller vill du ha en certifiering eller kursintyg på dina kunskaper?
Med formell utbildning menas en examensinriktad undervisning inom ramen för skolsystemet som ges vid; grundskola, gymnasium, yrkesläroanstalt, yrkeshögskola eller högskola. Utbildning som leder till yrkesexamen kan ordnas även i form av läroavtalsutbildning samt vid folkhögskolor och idrottsutbildningscenter.
För dig som behöver flexibilitet för att kunna studera finns det flera alternativ. Idag finns det många aktörer som erbjuder studier som är kostnadsfria och tillgängliga på distans. Onlinekurser växer snabbt och du kan hitta korta kurser till längre program som leder till certifiering, både på engelska och svenska.
Det finns även ett stort utbud av privata utbildningar som du får betala för.
Vägledning till ditt yrkesval
Behöver du vägledning och information?
Mälardalens universitet
Sveriges Lantbruksuniversitet
Arboga
Norra Västmanlands Utbildningsförbund (Fagersta och Norberg)
Norra Västmanlands Utbildningsförbund (Skinnskatteberg)
Kungsör
Köping
Sala
Västerås, Surahammar och Hallstahammar
Välja utbildning
Skolverket - Utbildningsguiden
Här hittar du alla formella utbildningar i Sverige i samma sökfunktion. Du kan även jämföra skolor och utbildningar och hitta information om skolsystemet.
- Universitet och högskola
- Yrkeshögskolan
- Folkhögskolan
- Övriga eftergymnasiala konst- och kulturutbildningar
Distansutbildningar.se
Här hittar du över 2000 distansutbildningar inom olika utbildningstyper och kategorier.
Arbetsförmedlingen - Att välja utbildning
En guide för att få en överblick över vilka utbildningsvägar som finns.
Yrkespresentationer och tester
Saco test - Vad passar du som?
Arbetsförmedlingens intressetest
Arbetsförmedlingen Yrkeskompassen
Arbetsförmedlingen - Beskrivning av olika yrken
Utbildning
Det kan vara svårt att navigera i utbildningsutbudet. För att du ska hitta rätt har vi samlat information om olika utbildningar. Du kan välja att läsa en formell utbildning som leder till en examen eller kurser för att bygga på och utveckla din kompetens. I dag finns det många aktörer som erbjuder utbildningar och kurser som är kostnadsfria och tillgängliga på distans.
Högskola och universitet
Mälardalens universitet (MDU)
På MDU kan du välja mellan 1000 kurser och 57 program inom design, kommunikation, ekonomi, hälsa, lärarutbildning, klassisk musik och teknik.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
På SLU kan du välja mellan program på grundnivå och avancerad nivå inom ämnen som lantbruk, livsmedel, djur och veterinärmedicin, skog, teknik, ekonomi och vatten.
Antagning.se
Här hittar du samtliga kurser och utbildningar från högskolor och universitet i Sverige.
Anmälan till höstens utbildningar stänger den 15 april.
Anmälan till vårens utbildningar stänger den 15 oktober.
Yrkeshögskola
Yrkeshögskolor bedriver utbildning som svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad yrkeskompetens och drivs ofta i nära samverkan med arbetsgivare. Inom Yrkeshögskolan erbjuds utöver kompletta yrkeshögskoleutbildningar också korta kurser och kurspaket.
Yrkeshögskolan Mälardalen
Handelskammaren driver Yrkeshögskolan Mälardalen och verkar för att stärka den regionala kompetensförsörjningen för att bidra till en bättre matchning på arbetsmarknaden.
Yrkeshögskolan.se
Här kan du söka efter YH-utbildningar inom många olika branscher och över hela landet.
Yrkeshögskolan - Korta utbildningar
Korta utbildningar inom yrkeshögskolan är ett nytt koncept som ger nya möjligheter till kompetensutveckling. Utbildningarna är under 100 YH-poäng och passar bra för dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning.
Yrkeshögskolan - Antagning
Läs mer om behörighetsregler, antagningskrav och hur du går tillväga för att ansöka.
Komvux: gymnasiekurser och yrkesutbildningar
Komvux i Västmanlands län
Komvux finns för dig som vill läsa en yrkesinriktad vuxenutbildning eller läsa upp/in betyg för att få gymnasiekompetens och behörighet till vidare studier. För att vara behörig till utbildningar på Komvux behöver du vara minst 20 år. Komvux erbjuder även kurser i svenska för invandrare (SFI) och kurser på grundskolenivå för vuxna.
Kontakta din kommun för att få mer information om kursutbud och startdatum för vuxenutbildningar samt hur du går tillväga för att läsa på distans.
Arboga kommun
Fagersta kommun
Hallstahammar kommun
Kungsörs kommun
Köpings kommun
Norbergs kommun
Sala kommun
Skinnskattebergs kommun
Surahammars kommun
Västerås stad
College i Västmanlands län
Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är en certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans ska skapa attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité.
Teknikcollege
Teknikcollege är Sveriges samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning. Konceptet är ett samarbete mellan företag, kommuner och utbildningsanordnare samt en kvalitetsstämpel på utbildningar. Det finns tre teknikcollege i Västmanland - Mälardalen, Västra Mälardalen och Berggslagen.
Motorbranschcollege
Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken.
Folkhögskola
Folkhögskolor erbjuder behörighetsgivande kurser och profilkurser för dig som vill utveckla ett intresse. De erbjuder även yrkesutbildningar. Många folkhögskolor har särskilda profiler, ofta utifrån sina band till idéburna organisationer och folkrörelser.
Tärna folkhögskola
Tärna folkhögskola bedriver utbildnings- och konferensverksamhet med ett varierat utbud av kurser, uppdragsutbildningar och konferenser.
Västerås folkhögskola
Västerås Folkhögskola bedriver verksamhet i Västerås City, Bäckby, Köping och i Norberg.
Hästsportens folkhögskola
Hästsportens folkhögskola erbjuder utbildning som ökar det allmänna hästkunnandet inom rid-, trav- och galoppsporter. Skolan har sitt säte på Strömsholm.
Folkhögskola.nu
Här kan du söka kurser och utbildningar från Sveriges samtliga folkhögskolor.
Arbetsmarknadsutbildning
För dig som är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och minst 25 år kan arbetsmarknadsutbildning vara en möjlighet. En arbetsmarknadsutbildning är vanligtvis 6 månader lång och är praktiskt inriktad. Kontakta Arbetsförmedlingen för att diskutera dina möjligheter.
Studieförbund
I Västmanland finns en rad olika studiecirklar och kurser som du kan ansluta dig till. Studiecirklarna varierar från kostnadsfria till högre kursavgifter samt i kurslängd och antal tillfällen.
Studieförbund i Västmanlands län
Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland
Webbutbildningar
Massive Open Online Course (MOOC)
MOOC är utbildningar som är tillgängliga online, kostnadsfria och med obegränsat deltagande utan krav på behörighet. De flesta MOOC-kurser ges av världsledande universitet från olika länder och går att hoppa på när som helst. När du läst en MOOC-kurs får du inga högskolepoäng. Däremot kan du få ett certifikat på att du klarat kursen, i vissa fall mot en avgift.
Sök bland tusentals olika kurser:
Kursutbud edX
Kursutbud Coursera
Kursutbud OLI (Open Learning Initiative)
MIT OpenCourseWare
Lär dig digitala plattformar
Google Courses
Googles egna kurser, där vissa ger certifikat och vissa inte. Kurserna kan vara allt från 1 - 40 timmar långa och handlar främst om digital marknadsföring, datateknik och karriärsutveckling.
Google Analytics
Här kan du lära dig om Googles populära verktyg för att samla in och analysera data från webbsidor.
Microsoft
Vill man lära sig mer om hur man använder Microsofts Officeprogram kan man gå deras onlinekurser här.
Digitalisering och teknik
Internetstiftelsen
Här har Internetstiftelsen skapat en samling enklare utbildningar för att skapa förståelse och kunskap om internet och digitalisering.
Elements of AI
En gratis onlinekurs för att lära sig grunderna om artificiell intelligens (AI). Kursen lär ut vad AI är, vad man kan göra med AI samt dess påverkan på samhället och individen. Undervisningstiden är ca 15–30 timmar.
Mimo: learn to code and program
En app där du kan lära dig att skapa egna spel, appar och hemsidor.
Swedsoft
Fria digitala kurser och seminarium inom mjukvara för yrkesverksamma.
Kreativa kurser och inspiration
Moderskeppet
Gratis onlinekurser för kreativitet, bland annat i foto och redigering i Adobe-program såsom Photoshop, InDesign och Illustrator.
TedEd
På TedEd kan du se inspirerande föreläsningar av duktiga retoriska talare om allt mellan himmel och jord.
Språk
Duolingo
Gratis språkapp som finns på svenska där du kan lära dig en mängd olika språk på ett kreativt och pedagogiskt vis.
Learning Swedish
Känner du någon som vill komma igång och lära sig svenska? Svenska institutet erbjuder en gratis grundkurs online i svenska.
Kompetensutveckling för läraryrket
Lärportalen - Skolverket
Lärportalen har tagit fram korta digitala utbildningar för att utveckla kunskaper inom olika områden relaterat till läraryrket.
Kurser inom olika branscher
För att göra det lättare för dig att hitta kursutbud inom specifik bransch presenterar vi här ett urval av utbildningar. Du kan söka och välja mellan många olika kurser. De flesta är på distans.
Vård och omsorg
Basutbildningar
Introduktionspaket - webbutbildning inom vården
Äldreomsorg
ABC demens och ABC demens plus
- för hemtjänst
- för särskilda boenden
Socialstyrelsens utbildningar
Socialstyrelsen erbjuder kurser och utbildningar för dig som arbetar inom vård och omsorg.
Funktionsvariation
Yrkesintroduktion för baspersonal som arbetar med personer med funktionsnedsättning
Hälsa och välfärd
Kompetensutveckling på Mälardalens högskola
Mälardalens högskola erbjuder både poänggivande kurser och andra former av utbildningar för yrkesverksamma inom områdena hälsa och välfärd, även skräddarsydda kurser för kompetensutveckling.
Utbildningar för industriföretag
Kompetens.nu
Erbjuder industriföretag kostnadsfria digitala utbildningar för att kompetensutveckla sina anställda. Här finns utbildningar från olika leverantörer samlade. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar.
Utbildningarna bygger på kompetensbehov inom områden som till exempel 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Det går att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar, allt efter tid och behov. Kursutbudet, som finns på både svenska och engelska, uppdateras löpande.
Clustershare
Inom ramen för industriprojektet Fast Lane 4 industry har plattformen Clustershare skapats. I Clustershare finns kurser från aktörer i hela Östra Mellansverige samlade på ett och samme ställe så att du som arbetar inom industrin enkelt ska kunna hitta kurser, inspiration och nätverk som erbjuds i regionen.
Mälardalens Högskola
Smart produktion
MDH erbjuder poänggivande kurser för dig som har fokus på smart produktion. Genom samarbete med industri och näringsliv är innehållet i kurserna direkt överföringsbart till företagens verksamhet.
AI och mjukvaruutveckling
Genom samarbete med industri och näringsliv är innehållet i kurserna direkt överföringsbart till din verksamhet. Samtidigt får du en inblick i forskning, metodik och ny teknik som ligger i framkant.
Miljö- och energi
Genom samarbete med industri och näringsliv är innehållet i kurserna direkt överföringsbart till företagens verksamhet. Samtidigt får du en inblick i forskning, metodik och ny teknik som ligger i framkant.
LevelUP
LevelUp riktar sig till yrkesverksamma i tillverkningsindustrin i Mälardalen. I ett ettårigt program kompetensutvecklas personal på hel eller deltid genom kurser på avancerad nivå i syfte att stärka svensk tillverkningsindustri. Varje deltagare har en individanpassad utbildningsplan och en akademisk coach.
Turism och besöksnäring
Västmanland Turism är Region Västmanlands turismfunktion. De vänder sig till företag inom besöksnäringen i länet och arbetar för att utveckla en attraktiv och hållbar destination. Västmanland Turism erbjuder skräddarsydd rådgivning och utbildningar inom bland annat hållbara gästupplevelser, digitala kanaler, beteendeekonomi och destinationsutveckling.
Byggbranschens utbildningscenter (BUC)
BUC erbjuder utbildningar för byggbranschen i hela Sverige. Ett fåtal utbildningar är gratis.
Validera dina tidigare erfarenheter eller studier
Du kan validera tidigare erfarenheter från jobb eller studier. Det betyder att dina kunskaper kartläggs och bedöms för att se om de motsvarar delar av en utbildning eller ett yrke. Du kan exempelvis validera tidigare utbildning, jobb, företagande, kurser, föreningsarbete, föräldraskap eller militärtjänst.
Om validering
Validering inom utbildning
Validering kan hjälpa dig som vill studera men saknar nödvändiga intyg/betyg på din kompetens. En bedömning av din reella kompetens kan hjälpa dig att komma vidare.
Med din reella kompetens kan du söka till en utbildning utan betyg genom att bevisa att du har likvärdiga kunskaper. Du vänder dig till olika utbildningsanordnare eller myndigheter för mer information beroende på vilken skolform du är intresserad av.
Genom validering kan du också anpassa nivån på en utbildning eller korta utbildningstiden.
Branschvalidering
Branschvalidering är ett bra verktyg när du har tidigare erfarenheter inom ett arbetsområde eller en yrkesroll och vill förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden genom ett yrkesbevis. Vanligast är att valideringen sker via arbetsgivare eller Arbetsförmedlingen. Företag kan använda branschvalidering internt för att kartlägga kompetensen hos sina anställda och effektivisera arbetsplatsens kompetensförsörjning.
En branschmodell beskriver hur valideringen går till. Branscherna har tagit fram valideringsmodeller med yrkesbevis som gäller för hela landet.
Du kan söka jobb och bli anställd även utan intyg och betyg, det är upp till varje arbetsgivare.
Mer information om validering
Myndigheten för yrkeshögskolan
Valideringskartan
Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram en valideringskarta som ger en snabb överblick över möjligheterna till validering. Ansvaret för validering delas av flera olika aktörer, inom både utbildning och arbetsmarknad. Genom att samla information på ett ställe ska valideringskartan underlätta för i första hand personer som arbetar med vägledning, till exempel studie- och yrkesvägledare, handläggare på Arbetsförmedlingen eller omställningscoacher.
Validering för dig som vill studera
Validering inom utbildning
Genom att validera din kompetens inom utbildning kan du bli behörig till en utbildning, anpassa nivån på en utbildning eller förkorta utbildningstiden.
Validering kan hjälpa dig som vill studera men saknar nödvändiga intyg/betyg på din kompetens. En bedömning av din reella kompetens kan hjälpa dig att komma vidare.
Med din reella kompetens kan du söka till en utbildning utan betyg genom att bevisa att du har likvärdiga kunskaper. Du vänder dig till rätt utbildningsanordnare eller myndighet för mer information beroende på vilken skolform du är intresserad av.
Yrkesvux
Validering utförs på olika sätt i de västmanländska kommunerna. Kontakta därför vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.
Skolverket Validering av kunskap och kompetens
Folkhögskola
Du kan läsa in behörigheter till högre studier, profilkurser eller en yrkesutbildning på folkhögskolan.
Tolkutbildning
YH - Yrkeshögskolan
Har du kunskaper och kompetenser som du vill använda för att bli behörig till yrkeshögskola, eller vill du tillgodoräkna dig tidigare studier för att förkorta en utbildning? Kontakta de yrkeshögskolor du är intresserad av för mer information.
Du kan även kontakta Handelskammaren Mälardalen som driver Yrkeshögskolan Mälardalen.
Högskola/universitet
Du kan ansöka om bedömning av din reella kompetens för både grundläggande och särskild behörighet. De flesta högskolor och universitet har egen information om hur du ansöker om validering hos dem.
Studera.nu - kontaktuppgifter till högskolor och universitet
Oavslutade studier eller yrkeserfarenhet
Har du oavslutade studier eller yrkeserfarenhet som du vill tillgodoräkna dig på ett högskoleprogram eller kurs? Vänd dig till den högskola eller det universitet du vill studera vid och ansök om att få din reella kompetens bedömd.
Studera.nu - kontaktuppgifter till högskolor och universitet
Yrkeskunskaper
Har du yrkeskunskaper du vill använda för att komma in på yrkeslärarutbildningen? Kontakta den högskola eller det universitet du vill studera vid.
Studera.nu - kontaktuppgifter till högskolor och universitet
Validering för dig som vill arbeta
Validering kan användas för att kartlägga, bedöma och erkänna din samlade kunskap och kompetens, så kallad reell kompetens. Reell kompetens kan du ha fått genom exempelvis utbildning, jobb, företagande, kurser, föreningsarbete, föräldraskap eller militärtjänst. Validering kan göra det lättare för arbetsgivare att förstå vad du kan.
Validering inom ett arbetsområde eller yrke
Validering kan hjälpa dig som vill arbeta men saknar nödvändiga intyg/betyg på din kompetens. En bedömning av din reella kompetens kan hjälpa dig att komma vidare. Du vänder dig till rätt utbildningsanordnare eller myndighet beroende på vilket arbetsområde eller yrke du är intresserad av.
Branschvalidering sker oftast via Arbetsförmedlingen eller via din arbetsgivare, men du kan även beställa en validering som privatperson. Du kan söka jobb och bli anställd utan intyg/betyg, det är upp till varje arbetsgivare.
Validering via Arbetsförmedlingen
Är du arbetssökande, saknar intyg och vill ha hjälp att få dina yrkeskunskaper bedömda? Kontakta i första hand din arbetsförmedlare.
Arbetsförmedlingen - Validering
Validering via branschorganisationerna
Branschvalidering utgår ifrån den kompetens som efterfrågas i arbetslivet och gör dig anställningsbar inom ett arbetsområde eller i en yrkesroll. Det finns många branschmodeller för validering och de hänvisar till sina aktuella yrkesbedömare.
För företag
Det finns flera positiva aspekter med att kartlägga och utveckla medarbetares kompetens. Det skapar ett högre engagmang hos medarbetaren och bidrar till en ökad effektivitet hos företaget. Här presenterar vi både möjligheter som finns idag samt stöd att söka för kompetensutveckling.
Uppdragsutbildning - yrkeshögskola
Uppdragsutbildning är en möjlighet för arbetsgivare att köpa specifika kurser eller en hel utbildning för att höja kompetensen på sin befintliga personal. Man kan även köpa uppdragsutbildning av arbetsmarknadsskäl, biståndspolitiska skäl eller i rehabiliteringssyfte.
Regeringskansliet, Utökade möjligheter till uppdragsutbildning inom yrkeshögskolan
Dags att digitalisera
RISE och Tillväxtverket har tagit fram en digital kunskapsbank som innehåller information och inspiration för dig som vill digitalisera ditt företag. Utbildningen består av filmer som lär dig om digitalisering.
Validering för att kartlägga medarbetare
Som arbetsgivare kan du använda validering för att kartlägga och kvalitetssäkra kompetensen hos dina medarbetare. Validering kan hjälpa till att stimulera intern rörlighet på arbetsplatsen. Du kan också använda validering vid rekrytering om du behöver få den sökandes kompetens bekräftad.
Vänd dig till aktuell branschorganisation för hänvisning till en certifierad yrkesbedömare som kan hjälpa dig.
Validering via branschorganisationerna
Det finns många branschmodeller för validering och förutsättningarna för branscherna att leverera valideringstjänster varierar. Yrkesbedömare utför valideringen utifrån branschens krav på yrkeskompetens, det vill säga sådan kompetens som efterfrågas i arbetslivet och som gör en person anställningsbar inom ett kompetensområde eller i en yrkesroll.
Myndigheten för yrkeshögskolan - Branschmodeller
Validering via Arbetsförmedlingen
Arbetssökande som saknar intyg på sin kompetens kan även få hjälp att få sina yrkeskunskaper bedömda via Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen - Validering
Mer om branschvalidering
Branscherna och företagen arbetar tillsammans för att bibehålla kvalitet och ett nationellt erkännande av branschvalideringen. En branschmodell är en fastslagen process för hur valideringen ska gå till. Den specificerar vilka steg den omfattar, hur stegen ska genomföras och vilka verktyg, exempelvis digitala kartläggnings- och testverktyg, som ska användas.
Branschvalidering resulterar alltid i skriftlig dokumentation som speglar vilka kompetenser som valideringen visat på och vilka kompetensluckor en person har i relation till en yrkesroll eller kvalifikation.
Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppgift att främja branschvalidering och driver bland annat ett branschnätverk för validering där representanter för branscher, arbetsmarknadens parter och olika myndigheter deltar.
Finansiering via Vinnova
Vinnova erbjuder finansering inom flertal områden. Håll utkik för att se om de erbjuder finansering som passar ert projekt.
Verksamt - utbildning och verktyg
Verksamt har samlat utbildningar och verktyg för företag som funderar på att kompetensutveckla sina medarbetare.
Verksamt - utbildningar för dina anställda
Kontakt


