Kompetenslyft inom industri 4.0 på Uponor

VVS-företaget Uponor möter utmaningarna kopplat till ny teknik och automatiserade processer med kompetensinsatser för produktions- och underhållspersonal.

VVS-företaget Uponor fokuserar på kompetensutveckling inom industri 4.0. FOTO: Uponor

I augusti startade Uponor upp sina utbildningar för produktionspersonal i Ett kompetenslyft för Sverige. Företaget kommer kompetensutveckla ca 225 individer inom projektet, vilket är nästan tre fjärdedelar av personalstyrkan i Sverige. Särskilt fokus läggs på att ge samtliga medarbetare inom produktion och underhåll möjlighet till industriteknisk kompetensutveckling.

Viktig satsning på medarbetarna

Några av utbildningarna som kommer genomföras under projekttiden är mätteknik, kvalitet, IT och automation, produktionsteknik, ritningsläsning, underhåll samt hälsa, miljö och säkerhet.

– För oss på Uponor så är kontinuerlig kompetensutveckling ett måste för att hänga med i teknologiskiftet som pågår. Så de insatser vi gör nu är ett komplement till vårt ordinarie arbete med kompetensutveckling. Det är även värdefullt för medarbetarna att få ner de här kunskapsdelarna på papper. Om man väljer att söka sig vidare till en annan arbetsgivare så kommer man efter utbildningarna ha en starkare ställning på arbetsmarknaden, säger Åke Jonsson, personalchef Uponor.

Hur arbetar Uponor med strategisk kompetensförsörjning?

– För oss handlar strategisk kompetensförsörjning om att titta framåt och se till att vi har förutsättningarna för att rekrytera rätt personal. Det handlar självklart även om att utveckla och se till att behålla den här personalen. Men så finns det också en rätt så krass del därtill som handlar om att avveckla de tjänster som inte fyller någon funktion längre. Det är en väldigt viktig del för oss i vårt kompetensförsörjningsarbete för det gör att vi kan fortsätta vara konkurrenskraftiga.

En framgångsfaktor för oss är att vi är duktiga på att ge medarbetare chansen att byta jobb inom företaget och prova något nytt. Det gör att medarbetarna vill stanna kvar hos oss, för de får chansen att utvecklas och växa. Och här kommer så klart kompetensutveckling in i bilden igen – nya uppgifter kräver nya kompetenser, avslutar Åke.