Man i klassrum

I fokus: Lean Six Sigma

En av våra mest uppskattade utbildningar i Ett kompetenslyft för Sverige är Lean Six Sigma. I den här artikeln får du reda på vad den handlar om och vad Henrik, som är mitt uppe i utbildningen, har tagit med sig så här långt.

Under våren kör vi två utbildningar i Lean Six Sigma Black Belt. Det är den mest avancerade nivån av certifieringsutbildningen Lean Six Sigma, som är en slags faktabaserad problemlösning i projektform. Utbildningen pågår under fem månader med lektioner i grupp varvat med videomoduler, hemstudier och praktiskt projektarbete i den egna verksamheten.

Erfarenhetsutbyte och ny kunskap

Henrik Tervald från Westinghouse har gått lite mer än halva utbildningen och berättar:

– Att lära sig mer om Lean Six Sigma tillsammans med en grupp personer från de andra deltagande företagen i Ett kompetenslyft för Sverige är riktigt kul och utvecklande. Vi kommer alla in med olika kompetens och tänkesätt och det blir en ny gruppdynamik. Något annat som gör den här utbildningen så givande är att den inte bara handlar om teori, utan att vi även får använda det vi lär oss i skarpa projekt på hemmaplan. Jag tar med mig massor av kunskap om hur man kan angripa problem och metoder för att analysera data och hitta påverkansfaktorer –  kunskap som jag tror aldrig går ur tiden och som jag kommer ha mycket nytta av i min yrkesroll.

Populär utbildning

Pernilla Pihl som håller i Lean Six Sigma-utbildningarna tycker det är spännande att så många av företagen som är med i Ett kompetenslyft för Sverige har valt att skicka deltagare till de olika utbildningsnivåerna.

– Det ger dem bra förutsättningar att få till en kulturförändring, menar Pernilla. Metodiken deltagarna lär sig här kommer hjälpa företagen identifiera tidstjuvar och förluster för att ständigt kunna förbättra och nå högre mål och bättre resultat i sina processer.

Lean Six Sigma är en av de många utbildningar och kurser som vi erbjuder medarbetare och chefer i industrin inom ramen för Ett kompetenslyft för Sverige – med finansiering från Europeiska socialfonden. Här kan du ta del av en lista med alla utbildningar som genomförs