Företagsträff med fokus på jämställdhet, mångfald och inkludering

Den 5 april hade vi årets första företagsträff i Ett kompetenslyft för Sverige. Temat för träffen var jämställdhet, mångfald och inkludering där ABB, som vann Industrins jämställdhetspris 2021, berättade mer om sitt arbete, erfarenheter och lärdomar.

Det var enheten Motor Starting & Safety inom ABB Sverige som vann Industrins jämställdhetspris 2021 – ett pris som delas ut av Industrirådet till företag som genomfört viktiga insatser för jämställdhet. De nominerades för sitt konsekventa jämställdhetsarbete som skett på alla nivåer inom enheten. Enheten har (år 2021) 41 procent kvinnliga chefer, 50 procent kvinnor i ledningsgruppen och 35 procent kvinnor på enheten totalt. Under företagsträffen berättade Jonas Wikström, HR Business Partner inom ABB, mer om framgångsfaktorerna.

Workshop om mångfald och inkludering

Hela gruppen hade även engagerade diskussioner om hur man kan jobba för att processer för exempelvis rekrytering, studentsamarbeten och talangprogram ska vara jämställda, hur viktigt det är att vara med och påverka i ett tidigt skede för att fler tjejer ska intressera sig för industrin och tekniska yrken och hur ett systematiskt arbete med att förändra kulturen och öka medvetenheten kan skapa en mer jämställd arbetsplats och inkluderande arbetsmiljö. Diskussionen gav projektledningen ett bra underlag för att fortsätta fånga upp goda exempel och gemensamma utmaningar hos företagen. Utbyten kring dessa frågor ger även företagen en möjlighet att inspireras och lära av varandra.