Ett jämställt kompetenslyft
För att möjligheterna till kompetensutveckling ska vara lika för kvinnor och män inom industrin jobbar vi i Region Västmanland för en representativ könsfördelning på utbildningarna i projektet.
I projektet Smart kompetens som drevs i Östra Mellansverige 2017-2020 genomförde man en analys av hur industriföretag arbetar med jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering och hållbar utveckling. I analysen framkom det att det finns en stor vilja att anställa individer som går utanför den traditionellt maskulina normen inom industrin. Samtidigt var kunskapen kring vad som krävs för att skapa en inkluderande och jämlik arbetsplats förhållandevis låg hos de deltagande företagen.
Rekommendationen utifrån undersökningen var att branschen behöver förändras inifrån genom långsiktiga åtgärder mot diskriminering och för ett normkritiskt förhållningssätt.
Arbetar för en representativ könsfördelning
I Ett kompetenslyft för Sverige tar man lärdom från liknande satsningar och har tittat särskilt på jämställdhetsanalysen som gjordes i projekt Smart kompetens. Region Västmanlands projektledning följer kontinuerligt upp hur många kvinnor och män som deltar i utbildningsinsatser från respektive företag. Man tittar även på hur långa utbildningar kvinnor och män får möjlighet att delta i. Dessa siffror jämförs sedan med den faktiska könsfördelningen i företaget. På så sätt kan projektledningen tillsammans med de deltagande företagen se om möjligheterna till – och genomförandet av – kompetensutveckling för kvinnor och män är representativ.
– När vi delar med oss av de här siffrorna till våra deltagande företag så tas det emot mycket positivt. Vi diskuterar tillsammans vad vi kan göra för justeringar om könsfördelningen är snedvriden, eller hur vi ska upprätthålla en representativ könsfördelning om så är fallet, berättar Emma Linnman, projektledare.