Utbildning för vägledare: Besöksnäringen – en framtidsbransch

Besökskraft och några av företagen som deltar i projektet har under hösten i samverkan med Competence utbildat inom ESF-projektet #vägledKompetens. Temat för utbildningen var Besöksnäringen – en framtidsbransch. Syftet var att ge en uppdaterad bild av besöksnäringen.

Målgruppen var vägledare från grundskola, gymnasium, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning i Östra Mellansverige. Utbildningen genomfördes i två omgångar. Första gruppen startade i augusti och andra gruppen i september. Syftet var att skapa en uppdaterad bild av besöksnäringen och hur vägledarna kan vägleda fler unga och vuxna till näringen.

Första utbildningstillfället

Under det första utbildningstillfället deltog Visita, Competence och Besökskraft: Visita beskrev både kompetensbehov och hur näringen ser ut idag. Competence bidrog med inslag kring trender och digitalisering av besöksnäringen. Sara Collin från Besökskraft talade om vilka egenskaper, kompetenser och drivkrafter som är en match för besöksnäringen, samt hur det livslånga lärandet och nya kompetenser kan tänkas se ut för näringen framöver.

Senare under tillfället fick vägledarna frågan: "Vad tar du med dig från idag?" Några svar var att:

• Besöksnäringen är mycket större och mer omfattande än jag tänkt tidigare.
  • Förändringen av modellen till livslångt lärande: Från "4 års utbildning + 45 år i arbete" till idag "utbildning var 4:e år och kompetenspåfyllning hela tiden". Även att servicemötet idag är premium, det vill säga något vi är beredda att betala för.
  • Det är spännande med framtidsutsikterna och med att se vad det kan bli för nya yrken inom besöksnäringen.
  • Utbildningen har synliggjort vilka kompetenser som behövs i besöksnäringen.
  • Det finns en mångfald i besöksnäringen.
  • Besöksnäringen är ett brett yrkesområde med många möjligheter, där digitaliseringen ger många nya aspekter på besöksnäringen.
  • Besöksnäringen är en nydanande och innovativ bransch och det låter jättespännande att arbeta inom den.
  • Man behöver marknadsföra och utbilda mer kompetent personal.
  • Besöksnäringen utvecklas digitalt, med nya kompetenser på väg in.

Andra utbildningstillfället

Under det andra utbildningstillfället deltog bland annat yrkespersoner från företagen i länen. Exempelvis deltog Färna Herrgård, Loka Brunn och Steam Hotel för att möta vägledares frågor och för att diskutera hur vägledarna kan vägleda mot branschen.