Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Till innehåll
Region Västmanland logotyp
Utveckla Västmanland
Två restaurangbiträden planerar i restaurangmiljö

Besökskraft

Vi stärker besöksnäringen i Västmanland, Örebro län och Östergötland genom satsningar på kompetensutveckling.

Tillsammans stärker vi besöksnäringen

Nu möter vi besöksnäringens utmaningar kopplat till kompetensförsörjning. Besökskraft är en satsning på kompetensutveckling av anställda på företag inom hotell och restaurang i Västmanland, Örebro län och Östergötland. Projektet har beviljats medel från Europeiska socialfonden och drivs av Region Västmanland tillsammans med Handelskammaren Mälardalen, Region Örebro län och Region Östergötland.

Beskrivning av satsningen

Besöksnäringsföretag från tre olika län deltar i projekt Besökskraft. Vi tar ett gemensamt grepp för att stärka anställda till att stå starkare på arbetsmarknaden och förbättra kompetensförsörjningen i besöksnäringen. Tillsammans jobbar vi för en attraktiv bransch som fler vill jobba, utvecklas och göra karriär inom. Projektet erbjuder kompetensutveckling till fler än 600 individer och pågår mellan den 1 juli 2020 och den 31 december 2022.

Mål med projektet

 • Stärkta individer med nya kompetenser: Vi genomför utbildningar inom medarbetarskap, ledarskap och yrkesspecifika utbildningar.
 • Stärkta organisationer med nya insikter, planer och rutiner: Vi stärker förmågan till strategisk kompetensförsörjning hos företagsledare och chefer inom besöksnäringen så att branschen bättre kan kompetensutveckla befintlig personal och ta emot ny arbetskraft.
 • Stärkt bransch med stöd för livslångt lärande: Vi arbetar för en bättre samverkan mellan besöksnäringen och de regionala utvecklingssystemen.

Deltagande företag

 • Västmanland: Färna herrgård, The Steam Hotel, ACC Meetings & Events, Aros Congress Center Holding AB, Plaza Hotel, Elite Stadshotellet Västerås, Sala Silvergruva, Orresta Golf & Konferens, Gillet 6 (Jernvägen i Sala AB)
 • Örebro län: Conventum, Elite Stadshotellet Örebro, Loka Brunn, Gustavsvik Resort
 • Östergötland: Vadstena Klosterhotel, The Lamp Hotel, Östgöta Kök, Rimforsa Strand, Hotell Sommarhagen, Söderköpings Bio

Utbildningar sommar och höst 2022

Under sommaren och hösten 2022 kan såväl redan deltagande som nya företag skicka personal på utbildningar via Besökskraft. Låter det intressant? Gör en intresseanmälan till din regionala projektledare. Efter att du fått klartecken från oss kan du boka utbildningar enligt instruktionerna nedan.

OBS nya företag! Läs mer om hur du gör för att bli en del av projektet under fliken "För nya företag".

Boka utbildningar

 • Yrkesspecifika utbildningar bokas via den här samlingssidan.
 • Utbildningar i ledarskap och medarbetarskap bokas direkt hos leverantören Peter och Partner. Maila önskemål om utbildning, datum, namn, e-postadress, telefonnummer och personnummer för samtliga deltagare till lisa.akergren@popu.se.

Utbildningsutbud

Service och värdskap (digital, 1 heldag)
Lär dig verktygen för att utveckla merförsäljning, kundrelationer och kommunikation. Allt för att göra gästen/kunden nöjd. Läs mer och boka här.

Tillfälle 1: 15 juni – specialkurs för dig som är ny på jobbet
Tillfälle 2: 30 aug - vanlig kurs

Dryck och mat i kombination (fysisk, 1 heldag)
Hur påverkar kombinationen av dryck och mat måltidsupplevelsen? Teori och diskussioner varvas med provning och sensorisk bedömning. Plats för denna utbildning anpassas efter hur många intresseanmälningar vi får in. Utbildningen är öppen för deltagare från samtliga län men räkna med att det kan förekomma restid. Läs mer och boka här.

Tillfälle 1: 12 oktober
Tillfälle 2: 25 oktober

Microsoft Excel (digital, e-learning)
Vill du bli bättre på Excel? Boka en kurs och genomför den digitalt när det passar dig (juni-oktober).

Bokningslänk kommer inom kort.

Specialiserad matlagning (fysisk eller digital)
Välj en specifik kurs från valfri leverantör så hjälper vi till med bokningen (juni-oktober). Läs mer här.

Medarbetarskap (digital, 3 halvdagar)
Teambuilding för personalgruppen! Den här utbildningen handlar om att förstå sin egen och andras roll i verksamheten och ger motivation och energi till hela gruppen. Utbildningen är uppdelad i tre block: 1. Omvärld och marknad, hur ser framtiden ut för besöksnäringen? 2. Personligt ledarskap, att lära sig leda och förstå sig själv. 3. Medarbetaren som medledare, konflikthantering, kommunikation och personligt ansvar.

Kursen bokas unikt för din personalgrupp om minst 20, max 40 personer och kan anpassas efter just era önskemål och behov (juni-okt).

Ledarskap 1: Ny som ledare (digital, 3 heldagar)
För dig som har eller ska få en ledande roll och vill lära dig grunderna inom ledarskap. Utbildningen är uppdelad i tre block: 1. Introduktion till ledarskap, chef vs ledare, värdegrund, DISC-analys. 2. Kommunikation och samarbete, konflikthantering, Johari-fönster och feedback. 3. Gruppens utvecklingsprocess och hur du kan skapa effektiva och engagerade team. Utbildningen innehåller både teori och gruppdiskussioner. Hemuppgift förekommer mellan tillfällena.

Tillfälle 1: 27 september + 4 oktober + 11 oktober

Ledarskap 2: Erfaren ledare (digital, 3 heldagar)
Utveckla din förmåga att skapa engagemang och delaktighet hos medarbetarna, bli mer effektiv i ledningsgruppsarbetet och i att nå dina mål och visioner. Utbildningen innehåller både teori och gruppdiskussioner och en hemuppgifter förekommer mellan tillfällena. Utbildningen är uppdelad i tre block: 1. Ledningsgruppsutveckling, kommunikation, feedback och roller. 2. Strategiskt och involverande ledarskap, hur du kan jobba mot mål och visioner. 3. Omvärld och framtid. Att förstå och jobba med konkurrenskraft, omvärldsförändringar och framtidsscenarion.

Tillfälle 1: 28 september + 5 oktober + 12 oktober

För nya företag

Så här går det till

 1. Gör en intresseanmälan. Hör av dig till projektledaren i ditt län och anmäl intresse senast den 31 maj. Vi behöver bland annat veta vilka utbildningar ni är intresserade av och ungefär hur många individer det rör sig om. Utbildningsutbudet hittar du under fliken "Utbildningar sommar och höst 2022".
 2. Invänta godkännande och avtalsskrivning. Alla företag som går med i projektet ska godkännas av vår finansiär Europeiska socialfonden (ESF) och skriva under ett intyg om offentligt stöd av mindre betydelse (de minimis). Du kan läsa mer om de minimis längst ner i den här fliken.
 3. Boka utbildningar. Företaget eller du som är ansvarig bokar in berörd personal på de utbildningar ni kommit överens om. Se mer info om bokning under fliken "Utbildningar sommar och höst 2022".
 4. Gå utbildning. Medarbetaren genomför sin utbildning och stärker sin kompetens.
 5. Signera tid. Efter utbildningen får medarbetaren ett mejl från ESF med inloggningsuppgifter till aktivitetsportalen. Medarbetaren behöver då logga in och intyga att antalet utbildningstimmar i aktivitetsportalen stämmer. Läs mer om signering av tid under fliken "För dig som ska gå eller har gått en utbildning".

Viktig information för dig som är ansvarig kontaktperson

Du som är kontaktperson på ett deltagande företag i projekt Besökskraft har ansvar för att informera om projektet internt, säkerställa att deltagare signerar sina utbildningstimmar, hålla koll på bokningsreglerna och se till att ditt företag håller er inom beloppsgränserna för offentligt stöd av mindre betydelse (de minimis).

Informera internt

Använd dig gärna av informationskitet som vi har tagit fram som stöd när du ska informera din personal om projektet. Har du inte fått tillgång till materialet? Hör av dig till projektledaren i ditt län så ser vi till att skicka det till dig. Extra viktigt är att du berättar för medarbetarna att de är med i ett EU-finansierat projekt. Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara med i ett socialfondsprojekt.

Säkerställ att medarbetare signerar sina utbildningstimmar

All utbildningstid inom ramen för projektet måste intygas till Europeiska socialfonden så att utbildningskostnaderna kan ersättas. Detta gör medarbetaren enkelt via ESF:s aktivitetsportal så fort hen får ett mejl om att det finns tid att signera.

Håll koll på de minimis

Företag som deltar i projekt Besökskraft måste själva hålla koll på att de håller sig inom beloppsgränserna för försumbart stöd, så att de kan ta emot projektets stöd i form av utbildningskostnader. Här är villkoren för att Svenska ESF-rådet ska kunna lämna stöd av mindre betydelse:

 • Stöd eller bidrag i form av försumbart stöd till ett företag/organisation/förening/koncern får inte överstiga 200 000 euro under en treårsperiod.
 • Treårsperioden omfattar innevarande och de två närmast föregående beskattningsåren. Ett företags beskattningsår utgörs av räkenskapsåret.
 • Vid beräkning av takbeloppet ska alla försumbara stöd som stödmottagaren har beviljats från olika offentliga stödgivare (stat, landsting eller kommun) summeras under treårsperioden.
 • För att ett stöd ska räknas som försumbart stöd så ska det vara uttryckligen specificerat i ett stödbeslut.

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid de minimis.

Håll koll på bokningsreglerna

Här är lite kort information om våra bokningsregler. Har du frågor om bokningsreglerna, tveka inte att kontakta din regionala projektledare.

 • Yrkesspecifika utbildningar (service och värdskap, köksekonomi och dryck och mat i kombination via Yrkesakademin): Eventuell avbokning ska ske senast 7 dagar innan kursstart och avbokning skall göras till mejl besokskraft@ya.se.
 • Specialiserad matlagning: Vi följer vald leverantörs avbokningsregler. Läs mer hos aktuell leverantör. Avbokning ska göras till mejl besokskraft@ya.se.
 • Ledarskap och medarbetarskap: Eventuellt avbokning ska ske senast 14 dagar innan kursstart och avbokning görs via mejl till lisa.akergren@popu.se. Avbokning senare än 14 dagar innan kan innebära en debitering på 2300kr/person för medarbetarskap och 6100kr/person för ledarskap. Vi ser hellre att ni byter ut en deltagare som inte kan vara med än att avboka. 

För dig som ska gå eller har gått en utbildning

Vad kul att du är med i projekt Besökskraft. Så här går processen från bokning av utbildning till signering av tid till:

1. Boka utbildning

Du eller din arbetsgivare bokar in dig på en utbildning och sedan får du all information inför utbildningstillfället på e-post från utbildningsleverantören.

2. Delta i utbildningen

3. Signera tid

Efter du gått utbildningen måste du signera den tid du lagt ner på utbildningen till vår finansiär Europeiska socialfonden (ESF). Tidrapporteringen sker månadsvis så om din utbildning sträcker sig över två månader kommer du behöva intyga tid två gånger. Här loggar du in och signerar din tid.

Här kan du se en bild som visar hur processen från bokning till signering går till.

Mer info om signering av tid

Besökskraft finansieras av Svenska ESF-rådet som är en statlig myndighet som finansierar projekt inom kompetensutveckling, sysselsättning och integration. Du som gått en utbildning i Besökskraft måste intyga din närvaro på utbildningen via ESF:s aktivitetsportal så att kostnaden för din utbildning kan ersättas. Du kommer få inloggningsuppgifter och påminnelse om när det är dags att signera tid skickad till din e-post. Längst ner i den här fliken kan du ta del av en steg för steg-guide till hur du signerar tid i Aktivitetsportalen.

Hantering av personuppgifter

Projektparterna, våra utbildningsleverantörer, Europeiska socialfonden samt SCB behöver hantera deltagares personuppgifter för projektets genomförande, finansiering och uppföljning. Läs mer om hur dina personuppgifter hanteras via länkarna nedan.

Region Västmanland - Hantering av personuppgifter >
Region Örebro län - Hantering av personuppgifter >
Region Östergötland - Hantering av personuppgifter >
Handelskammaren Mälardalen - Hantering av personuppgifter >
ESF - Hantering av personuppgifter >
SCB - Hantering av personuppgifter >
Peter & Partner - Hantering av personuppgifter >
YrkesAkademin - Hantering av personuppgifter >

Kontakt i ditt län

Projektledare Västmanland

Sara Collin, Handelskammaren Mälardalen
E-post: sara@handelskammarenmalardalen.se

Projektledare Östergötland

Sara Collin, Handelskammaren Mälardalen
E-post: sara@handelskammarenmalardalen.se

Projektledare Örebro län

Pauline Hildingsson, Handelskammaren Mälardalen
E-post: pauline@handelskammarenmalardalen.se

Med finansiering från Europeiska socialfonden

EU_flagga_EurSocfond_cmyk-arial_700.png


Kontakt

Bild på Anna Wahlgren;

Anna Wahlgren

Utvecklingsledare
021-48 18 565

Godkänn vårt användande av kakor (cookies)

Region Västmanland använder cookies och andra liknande tekniker på våra webbplatser. Du kan själv kontrollera vilka cookies som får placeras i din webbläsare och du kan ändra dina inställningar när som helst via länk i sidfoten. Läs mer om vad regionen använder kakor till och gör sen dina val.

Inställningar för cookies

Här kan du välja vilka kategorier av cookies som ska vara aktiverade.

Denna kategori består av cookies som behövs för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Denna kategori består av cookies som ger oss statistik och anonymiserad data som visar hur våra webbplatser används och gör det möjligt för oss att rätta till fel och förbättra webbplatserna.

Denna kategori består av cookies från tredjepartstjänster som bland annat möjliggör uppspelning av video och länkning till våra sidor och flöden i sociala medier.